2022. október 16.
Tíz lőtt gól, győzelem a Kontinentális Kupa zárónapján
Férfi jégkorongozóink 10-2-re győzték le a horvát KHL Sisakot a franciaországi hétvége zárónapján.

Talán minden ferencvárosi érzelmű ember nevében állíthatjuk, hogy egyáltalán nem úgy sikerült férfi jégkorongcsapatunk szereplése az IIHF Kontinentális Kupa idei szezonjában, ahogy azt előre eltervezte Fodor Szabolcs együttese. Mint ismert, az FTC-Telekom a 2. forduló C csoportjának első játéknapján nagyjából 3000 néző előtt, nagy csatában, emlékezetes mérkőzésen szenvedett 8-5-ös vereséget a házigazda francia Ducs d’Angers együttesétől. Erre még akár azt is lehet mondani, hogy benne volt a pakliban, ám a nagy rivális Csíkszeredai Sportklub elleni szombati vereség már az igazán fájó kategóriába esik – még akkor is, ha a 22:8-as kiállításperc-arány, főleg csupa kisbüntetésből, azért nemzetközi szinten is ritka nagy különbség, időnként egészen furcsa döntéseket hoztak a francia és olasz sporik.

De ez már a múlt, amin bármilyen fájdalmas is, minél gyorsabban túl kell lépni. Ez volt a feladat csapatunk számára szombatról vasárnapra virradóan, és ahogy Fodor Szabolcs vezetőedző is elmondta a Szereda-meccs utáni interjújában, a selejtezőkörből érkező horvát KHL Sisak ellen bármilyen körülmények között a győzelem a cél. Akkor is, ha nincs már a továbbjutás szempontjából tétje – az önbecsülésünk szempontjából ugyanis igenis van tétje annak, hogyan zárunk az ellen a csapat ellen, amelyik ötöt kapott az első napon a Sportklubtól, majd szombat este tizenkettőt a házigazda franciáktól.

A kapunkban, ahogy az várható volt, ezúttal Nagy Kristóf kapta meg a lehetőséget, míg a mezőnyjátékosok közé visszatért a szombati rangadót kisebb sérülés miatt kihagyó Nagy Gergő, továbbra sem tudta viszont vállalni a játékot Seregély Máté.

Jól kezdtük a találkozót, mindössze 23 másodperc elteltével már a Sisak hálójában pihent a korong, Brayden Low közvetlen közelről szerezte meg a vezetést. (1-0) Kevesebb, mint három perc elteltével pedig már kettő volt ide, egy végletekig kijátszott akció végén Farkas Simon pöccintett közelről az üresen tátongó kapuba, miután a kapus már verve volt. Ekkor úgy tűnhetett, gyorsan lerendezzük a nyitott kérdéseket, ám váratlan dolog történt, másodpercekkel a korongbedobást követően szépítettek a horvátok, Sean Ramsay lőtt Nagy Kristóf hálójába. (2-1) A Sisak ezen a tornán szerzett első gólját tetézte, hogy a 12. percben emberhátrányba is kerültünk, ezt azonban elizgulta ellenfelünk, szinte több gólszerzési lehetőségünk volt a két perc alatt, mint nekik. A 15. percben aztán Nagy Gergőre is fújtak egy kisbüntetést, ezzel pedig már élni tudott az ellenfél, Gabe Schovanek szinte másodpercek alatt egyenlített. (2-2) Három és fél perccel a harmad vége előtt Tóth Adriánt akasztották, jöhetett az első emberelőnyünk, de hiába álltunk fel hamar, és járattuk meg alaposan a korongot, igazán veszélyesek nem tudtunk lenni a Sisak kapujára, így végül döntetlennel mentek el a felek az első szünetre.

Az első húsz percben kaput találó 23 lövésünk jól mutatja, hogy mezőnyben abszolút ellenfelünk fölé nőttek a mieink, a mindössze tíz lövésből kapott két gól viszont a védekezésünk egész tornán jellemző minőségét tükrözte sajnos hűen a szünetben. Ezen a dinamikán próbáltunk meg a második játékrészben hamar változtatni, és nagy elánnal kiérkezve a jégre már egy perc alatt megérkezett az újabb gólunk. Első sorunk sakk-mattig vitt el egy támadást, és végül Kaijser passzából Nagy Gergő volt eredményes. (3-2) A második harmadra szemmel láthatóan elfogyott a szufla horvát oldalon, a felezővonalat is alig lépte át ellenfelünk, vagy ha átlépte, gyorsan és könnyedén megállították őket a zöld mezesek. A nagy nyomás ellenére viszont sokáig nem sikerült áttörni az ellenfelünk lelkes védekezését, Anderson kapus is többször bravúrral tartotta meccsben az övéit. Sőt, hiába állt tizenegy és fél perc után 12:3-on a második harmad kapura lövési mutatója, Nagy Kristófnak kellett hatalmas védést bemutatnia, hogy ne legyen újabb egyenlítés, a kapusának szabálytalanul besegítő Kucsmát pedig kiszórták két percre. Ezúttal sem kellett sokat villognia az emberhátrányos védekezésnek, mert egy játékossal kevesebben is többet támadtunk, olyannyira, hogy egy szabálytalanság után Betteridge büntetőt lőhetett – igaz, a kapusba. Fél percre rá viszont már nem volt kegyelem, Kestilä révén meglett az emberhátrányos gól. (4-2) Sőt, hamarosan jött az ötödik is, megint szépen végigjátszottuk az ellenfél kapuja előtt az akciót, ezúttal Farkas hozta kihagyhatatlan helyzetbe Tóth Gergőt. (5-2) Négy perccel a vége előtt jött az újabb emberhátrány, hárommal a szünet előtt pedig az újabb emberhátrányos gól, ezúttal Nagy Gergő révén. (6-2) Nem volt még vége a gólzuhatagnak, fél perccel a második szünet előtt egy kipattanóra érkezve Szorokin emelt elegánsan a Sisak hálójába. (7-2)

Két harmad után már 51:17 volt a lövési mutató a Fradi javára, de ami ennél is fontosabb, a gólok is megérkeztek, így a záró húsz perc túlzás nélkül állítható, már csak formalitás volt. Még úgy is, hogy gyorsan összeszedtünk egy ötperces emberhátrányt, Bán ütközte le ütemet tévesztve ellenfelét a palánknál – igaz, a játék képén nem igazán látszott meg, hogy huzamosabb ideig eggyel kevesebben vannak a jégen a zöld mezesek… A 48. percben már a mieink kerültek emberelőnybe, amit sikerült is kihasználni, nyolcadik gólunk szerzője Ollie Betteridge volt. (8-2) Nem sokáig voltak egyenlő létszámban a jégen a felek, a gól után másodpercekkel jött a teljesen elfáradó horvát csapat újabb szabálytalansága. Közel jártunk hozzá, hogy villámgyorsan kihasználjuk, ám Kestilä szétbombázta a bal oldali kapuvasat, végül pedig megúszták az újabb hátrányos gólt a horvátok. Az újabb kapott gólt viszont nem, hét perccel a vége előtt Tóth Gergő adta vissza a korábbi kölcsönt Farkas Simonnak, aki ezzel duplázott. (9-2) A hajrára egyetlen részcél maradt, a tízedik lőtt gól megszerzése. Ezt is sikerült teljesíteni, Szorokin is meglőtte a maga második találatát. (10-2) Öt perccel a vége előtt ismét emberelőnybe került a Sisak, és ismét a mieink alakítottak ki nagy helyzeteket, speciális módját választva az emberhátrányos védekezésnek… Igaz, ezúttal nem született újabb hátrányos gólunk. Ahogy egyenlő létszámnál sem találtunk be többet, pedig a társak az utolsó percben mindent megtettek, hogy meglövessék a harmadik gólt Vszevolod Szorokinnal, illetve a végül a mérkőzés legjobb játékosának választott Farkas Simonnal.

A meccs legjobbjának választott Farkas Simon, valamint Fodor Szabolcs vezetőedző értékelése a mérkőzés után:

Az FTC-Telekom tehát, bár nem harcolhatott a továbbjutásért, végül kicsit jobb szájízzel zárta le a franciaországi Kontinentális Kupa-hétvégét, és innentől teljes gőzzel koncentrálhat az Erste Ligában és a Magyar Kupában a csapatra váró kihívásokra.

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, C csoport
ICEPARC d’Angers, Franciaország
FTC-Telekom – KHL Sisak 10-2 (2-2, 5-0, 3-0)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Boros, Nilsson, Kulmala, Low, Nagy G. – Szorokin, Kucsma, Kaijser, Kestilä, Betteridge – Sarciá, Kärmeniemi, Kozma, Kreisz, Tóth A. – Galántai, Bán, Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
KHL Sisak: Anderson (Oreskovic) – Puzic, Smolec, Schovanek, Platuzic, Ramsay – Wilk, Bezuk, Ikanovic Silhan, Canic, Dobric – Slovinac, Komljenovic, Licina, Kriksic, Vragolovic – Bazdar, Kralj, Bujger, Lulic. Vezetőedző: Dejan Dejanovic.
Gólok: Low (00:23, Kärmeniemi, Nagy G.), Farkas S. (02:41, Bán, Sarciá), Nagy G. (21:01, Kaijser, Nilsson), Kestilä (33:30, EH, Kulmala, Betteridge), Tóth G. (34:22, Farkas S., Bán), Nagy G. (37:03, EH, Low), Szorokin (39:32), Betteridge (49:07, EE, Szorokin), Farkas S. (52:47, Tóth G., Kärmeniemi), Szorokin (54:05, Low, Kulmala), illetve Ramsay (03:02, Schovanek, Platuzic), Schovanek (15:01, EE, Canic)
Kapura lövések: 72:19 (23:10, 28:7, 21:2)
Védések: 17:62 (8:21, 7:23, 2:18)
Kiállítás percek: 15:6 (4:2, 4:0, 7:4)

Cikkajánló

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

Magyar bajnokként kezdjük el az Erste Liga elődöntőjét

31-szeres bajnokként fogadjuk pénteken 18.30-tól a Csíkszeredát a Tüskecsarnokban a párharc első meccsén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin