2019. január 17.
Váratlanul nehéz meccs, de győzelem
Hátrányból felállva, a ráadásban győztük le a Vasast, a Gyergyó ellen kiharcolhatjuk az alapszakaszgyőzelmet.

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata az Erste Liga alapszakaszának utolsó idegenbeli mérkőzésén a Vasas otthonába látogatott. Ellenfelünk hiába az utolsó előtti a tabellán, ahogy arról a meccs beharangozójában is írtunk, egyáltalán nem várt könnyed házi feladat Fodor Szabolcs csapatára, a piros-kékek ugyanis 2019-ben nagyon elkapták a fonalat, a karácsonyi idei első rendes játékidős győzelmük óta nyolc mérkőzést játszottak le, ezeken tíz pontot szereztek, begyűjtötték a Fehérvár és az Újpest skalpját, sőt, két harmadon keresztül még a Csíkszeredát is megszorongatták. A Fradinak viszont nagy szüksége volt mindhárom pontra, hiszen ha megnyeri két hátralévő mérkőzését, hosszú idő után először újra az élen zárhatta az alapszakaszt. Emellett az is bizakodásra adott okot, hogy az erdélyi túrán térdsérülést szenvedő Boros Dániel, valamint Myles Fitzgerald kivételével minden játékosunk bevethető volt, Hardi Richárd is kigyógyult vírusos megbetegedéséből, valamint örömmel konstatálhattuk, hogy az idény elején komoly vállsérülést szenvedő, és sokat kihagyó Dósa Krisztián is visszatért a meccskeretbe.

A Fradi a mérkőzés első pillanataitól magához ragadta a kezdeményezést, gyakorlatilag letáboroztunk a hazai harmadban, az első öt percben csak egy-két kontra erejéig tudott levegőhöz jutni az észt kapus, Koitmaa vezette Vasas-védelem, de veszélyt nem jelentettek a kapunkat ezúttal védő Pleszkánra. Az első komoly helyzetünkre a 8. percig kellett várni, ekkor Nagy Gergő cselezte magát be a támadó harmadba, lőhetett is volna, ám a túloldalon érkező Walls elé tálalt, aki egyből lőtt, Koitmaa azonban egy bravúros spárgával fogta a ziccert. Egy perccel később Switzer is vezetést szerezhetett volna, egy az egyben tört kapura, azonban a hazai hálóőr nyerte a párbajt. Gyorsan pörgött a mérkőzés, kevés volt a játékmegszakítás, ezt jól mutatta, hogy mindössze húsz perc telt el „valós időben”, amikor a mérkőzés már a 16. percében járt. Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy sportszerű mérkőzés volt, az első húsz perc egyetlen kiállítást sem hozott. A nyitó játékrész második felében is jelentősen többet birtokolta a korongot az idegenbeli, fehér mezét viselő Ferencváros, és folyamatos nyomás alatt tartotta a Vasas sorait, ám a megnyugtató vezető találatot nem sikerült megszerezni, ellenfelünk nagyon fegyelmezett játékkal tartotta magát meccsben. (0-0)

A második játékrész elején mintha az első másodpercekre az öltözőben maradtunk volna, ezt majdnem kihasználta a Vasas, Schmál kiugrása után azonban Pleszkán remekül védett. A túloldalon rögtön jött a válasz egy villámgyors kontrából, Tóth Adrián adott középre balról, ám Switzer ezúttal sem tudott túljárni Koitmaa eszén. A 24. percben Perrier veszélyeztetett a kék vonalról, ám ezúttal is az észt kapus volt a végállomás. Hiába játszottunk összességében fölényben, az azért nyugtalanító volt, hogy nincs meg az előny. Különösen, hogy a 26. percben Fejes közelről majdnem bekotorta a Vasas vezető gólját, majd Szlama lövésénél kellett észnél lennie Pleszkánnak. A játékrész közepén volt egy néhány perces periódus, amely alatt, először a mérkőzés során, a hazaiak voltak fölényben. Több komoly lövése is volt a piros-kékeknek, Pleszkán azonban, milyen furcsa leírni, meccsben tartotta a Fradit ezekben a percekben. A harmad, egyben a mérkőzés felénél kijöttünk a szorításból, ezt Tóth Adrián veszélyes lövése is jelezte, ebből sem született azonban gól. A Vasas viszont eddigre már elkapta a fonalat, elhitték, hogy lehet keresnivalójuk, és továbbra is veszélyes támadásokat vezettek. Schmál szerezhetett volna ismét vezetést, de Pleszkán fogta a lövést – a kapusok nagy meccse volt ez. Továbbra is sportszerű mederben csorgott a meccs, és kevés volt a játékmegszakítás – az első kiállítást két perccel a második harmad vége előtt fújták be a játékvezetők, a kilépő Farkas Simonnal szemben volt szabálytalan Bálint Tamás. Az emberelőny elején hamar felálltunk, és gyorsan megjárattuk a korongot, ám utána több hiba is csúszott a passzokba, a Vasas pedig rendkívül fegyelmezetten kivédekezte az emberhátrányt – két játékrész után továbbra sem született gól a mérkőzésen. (0-0)

A záró harmadban igyekeztünk minél hamarabb nyomást helyezni a hazaiak kapujára, és meg is jöttek a helyzetek, Kärmeniemi lőtt éles szögből, Koitmaa takarásban volt, de mamuttal hárított, majd Nagy Gergő ismétlése is kipattant róla. Továbbra is rendkívül éles volt a meccs, a Vasas minden kontrája komoly veszélyt rejtett magában, Pleszkánnak is észnél kellett lennie. A 45. percben ismét Kärmeniemi lőtt távolról, a kipattanóból pedig Walls kanyarodott be, de fölé vágta. Két perccel később minden eddiginél közelebb jártunk a gólhoz, Tóth Adrián jobbról, élesen leadott lövésénél azonban a vas is kisegítette Koitmaa-t. A Vasas rendkívül kellemetlen ellenfélnek bizonyult, és tíz perccel a rendes játékidő vége előtt továbbra sem tudtunk sem döntő fölényt kialakítani, sem gólt szerezni. Sőt, megjött az első hazai emberelőny is, Hegyi szabálytalansága után. Sőt, ha már emberelőny, megjött a hazai gól is: már-már úgy tűnt, szépen széttördeljük a Vasas fórját, de fél perccel a lejárta előtt felálltak a harmadunkban, gyönyörűen kiháromszögelték, és a kapu mögül visszatett korongot Majoross Barnabás a hálóba vágta. Sőt, nem sokkal később majdnem ott volt a második is, egy óriási kapu előtti kavarodásból jött a lövés, a semmit nem látó Pleszkánnak kellett a másik oldalra tartó korongba fantasztikus bravúrral beledobnia magát. Hogy mekkora volt a jelentősége ennek a védésnek, jól mutatja, hogy a túloldalon megérkezett az egyenlítés: Tóth Richárd húzott el a Vasas kapujáig, majd Koitmaa előtt keresztbe tette, a hosszún érkező Tóth Adrián pedig a kapuba vágta a korongot – folytatódott a szezonban már másodszor A Hét Játékosának választott támadónk remek szériája! Továbbra is rendkívül izgalmas maradt a meccs, a gólunk ugyanis nemhogy megtörte volna a hazaiakat, ismét Pleszkánnak kellett kétszer is nagyot fognia. Mindkét oldalon benne volt a győztes gól a játékban, de a túloldalon Rafaj jó lövésénél is Koitmaa volt a győztes. Peregtek a másodpercek, fogyott az idő, egyre közelebb kerültünk a Fradi számára nagyon drága pontvesztéssel járó hosszabbításhoz. A mieink mindent megtettek ennek elkerülése érdekében, három perccel a vége előtt egyenlő létszámnál is felálltunk a Vasas harmadában, ám csak nem sikerült bevinni a győztes találatot. Lepergett a hátralévő idő, maradt a döntetlen, következett a ráadás, ami egyben azt is jelenti, hogy egy pontot már biztosan Káposztásmegyeren hagytunk… (1-1)

A ráadás öt percében a miénk volt az első ziccer, egy semleges harmadban eladott koronggal Nagy Gergő lépett ki egyedül, trükkösen akarta átcsúsztatni Koitmaa mamutja alatt, ám nem járt túl az észt kapus eszén. A túloldalon Pleszkánnak is védenie kellett, majd jött Pavuk, és a bal szélről befelé húzva Koitmaa felett beemelte a győztes gólunkat – két pontot megmentettünk!


Ráadásban megszerzett kétpontos győzelmünk azt jelenti, hogy az ismét két meccsel kevesebbnél járó Csíkszereda előtt hat ponttal vezeti a Ferencváros a tabellát, vesztett pontok tekintetében pedig egyenlő az állás… Így még fontosabb lett a pénteki, Gyergyó elleni, Dobj egy Macit! – akcióval fűszerezett alapszakasz-záró, amelyen nagy jelentősége van annak, hogy sikerül-e mindhárom pontot otthon tartania a Fradinak.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Schiller-Vasas HC – FTC-Telekom 1-2 (0-0, 0-0, 1-1, 0-1 - hosszabbítás után)
Schiller-Vasas HC: Koitmaa (Tóth K.) – Bukor, Farkas B., Bödök, Schmál, Szlama – Bálint, Tornyai, Lőczi, Székely-Mádai, Turbucz – Inglis, Seregély, Majoross B., Szlepka, Varga – Fejes, Kováts, Gágyor, Pápa, Szigeti. Vezetőedző: Ladányi Balázs.
FTC-Telekom: Pleszkán (Arany) – Kärmeniemi, Sarcia, Nagy G., Walls, Pavuk – Perrier, Jászai, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Rantanen, Lengyel, Tóth G., Farkas L. S., Pozsár – Hegyi, Dósa, Roczanov, Tóth Re., Rafaj. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (4:9, 19:15, 12:25, 1:3) 36:52
Védések: (9:4, 15:19, 24:11, 2:1) 50:35 / 96.15% : 97.22%
Kiállítás percek: (2:0, 0:2) 2:2
Emberelőny kihasználás: (1 / 1) 100.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (1 / 1) 0.00%
Gólszerzők: Majoross B. (49:45, EE, Székely-Mádai, Lőczi), illetve Tóth A. (51:27, Tóth Ri., Rantanen), Pavuk (62:12, Perrier, Tóth Ri.)

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin