2020. október 4.
Végletekig kiélezett csata, a Gyergyóé a második pont
Férfi jégkorongcsapatunk a hosszabbítás utolsó másodpercében veszítette el a Gyergyó elleni rangadót.

Igazi Fradi-vasárnapra virradtunk október 4-én: rég fordult elő olyasmi, hogy a Ferencváros két csapatsport-bajnokcsapata egy napon, egymás után szerepeljen hazai pályán. Ezúttal összejött az együttállás, a bajnok és Bajnokok Ligája-főtáblás labdarúgók Groupama Aréna-beli hazai bajnokiját magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi hokisaink Erste Liga-mérkőzése vezette fel kora délután a Tüskecsarnokban.

Amint arról már többször is szó volt, egyetlen csapat felkészülése sem volt könnyű a szezonra a honi jégkorongéletben, több csapatot, így a Ferencvárost is közvetlenül is érintett a koronavírus-járvány. A Gyergyói HK elleni rangadó viszont már a negyedik mérkőzése volt Fodor Szabolcs együttesének a csapat szeptember 25-ei késleltetett ligarajtja óta, így nehézségek ide, fizikai és taktikai hátrány oda, már nem nagyon lehet csupán felhozó mérkőzésként tekinteni a tétmeccseinkre, pláne nem egy olyan, szurkolói szemmel nézve csodameccs után, amelyet a Fradi a megosztott ligagyőztes nagy rivális, a Csíkszereda ellen mutatott be néhány nappal korábban.

Ami a Gyergyót illeti, a többi erdélyi csapathoz hasonlóan ők is kénytelenek feladni az alapszakasz első felére a hazai pálya előnyét, és ligameccseiket magyarországi túra keretében lejátszani, ráadásul felkészülési mérkőzésből sem jutott sok Malcolm Cameron együttesének sem, így hiába vásárolt be alaposan a gyergyói vezetés az új Erste Liga-szezonra komoly légiósokkal és válogatott vagy aközeli magyar játékosokkal, a csapat valós erejét vélhetően majd a bajnokság későbbi szakaszában láthatjuk meg. Ezt bizonyítja az is, hogy a csapat péntek este idei első tétmeccsén sima 4-1-es vereséget szenvedett a kétségtelenül minden eddiginél izmosabbnak tűnő DEAC otthonában.

A Gyergyói HK ezen a néven két évvel ezelőtt tért vissza a magyar bázisú ligába, azóta pedig összehozott egy negyeddöntőt és egy elődöntőt, emellett a Fradi-Gyergyó meccseket bármelyik pályán parázs küzdelem, sok fizikai párharc, és nem egyszer kevés gól jellemezte. Ezúttal sem indult máshogy a találkozó, nem volt olyan sok veszélyes lövés már a meccs elejétől kezdve, a fizikai párharcok domináltak. A Ferencváros kezdte egy kicsit veszélyesebben a találkozót, az első Arany Gergely-védésre a 6. percig kellett várni, ekkor egy balról veszélyesen a kapu elé emelt korongot kapott le könnyed mozdulattal a szerdai Csíkszereda elleni rangadót a padról figyelő, ezúttal viszont a kezdőbe visszatérő Fradi-kapus. A 7. percben a gyergyóiak amerikai védője, Mitch Jones ütközte le ellenfelét szabálytalanul és durván, a közelben tartózkodó Pavuk Attila azonnal ott termett elégtételt venni. A játékvezetők egy ütésváltás után véget vetettek a bunyónak, Jonest és Pavukot pedig egyaránt öt perc plusz véglegessel az öltözőbe parancsolták. Jones nem igazán akarta elfogadni az ítéletet, a kispad felé korcsolyázva még összeakadt Nagy Gergővel, sőt, majdnem az egyik vonalbíróval is, végül aztán sikerült jobb belátásra bírni. Az affér megadta a találkozó alaphangját, kőkemény maradt a játék, a mieink pedig emberelőnyben támadhattak, hiszen Jones az alap szabálytalanságáért is kapott két percet, amit egyik csapattársa ült le végül helyette. A gyergyói kapuban rendre parádézó, a liga egyik legjobb mutatóival bíró Jordon Cooke-nak többször is nehéz dolga volt, ám állta a sarat, kivédekezték a hátrányt a vendégek. Sőt, a 11. percben már ők támadhattak emberelőnyben, miután Tóth Renátó mutatott be vak oldalról a kelleténél keményebb ütközést a palánknál, 2+10 perc lett a „jutalma” érte. A két percet Tóth Adrián ülte le, ám mivel a vendégek sem tudtak élni a fórral, korcsolyázhatott is vissza, kiegészültünk. A 15. percben Aranynak kellett ismét nagyot védenie, a kapu is elmozdult az esetnél, majd rögtön az ellentámadásból már Cooke parádézott a túloldalon. A kapusmágiát nem sokkal később sajnos a vendégek törték meg: Hodgman gáncsolt, majd lefelé korcsolyázva méltatlankodott, a szövegért pedig a két percre kapott ő is további tízet. Ismét Tóth Adrián érkezett leülni a sima büntetést, három ferencvárosi kvaterkázhatott ekkor a büntetőpadon. Nem sokáig, a második előnyt ugyanis hamar kihasználta a Gyergyó: egy veszélyesen kapu elé emelt korong felett a támadót kizárni igyekvő Sarcia ütött el, a hibát kihasználva pedig a szorosan mögötte helyezkedő St-Amant a hálóba pöccintett, így 22-esünk ezúttal idő előtt térhetett vissza a büntetőpadról. (0-1) Kissé akadozott a játékunk ezekben a percekben, amikor pedig működött a dolog, és eljutottunk lövésig, Cooke állta utunkat, így végül hiába lőttük túl őket, a Gyergyó mehetett előnnyel az első szünetre.

A Fradi nagy elánnal érkezett ki a szünet után, és megnyomta a második harmad elejét, két gyors és nagy Cooke-védéssel indult a játékrész. A 24. percben egy eladott korong utáni életveszélyes kontránál Arany mutatott be hatalmas bravúrt kettő az egy ellen, majd szinte a fordulásból megvolt az egyenlítésünk Rasmus Kulmala révén – érett már a Fradi-gól! (1-1) Két perccel később ismét parázs jeleneteknek lehettünk tanúi: St-Amant ütközte le kőkeményen Tóth Adriánt a palánknál, amiért Sarcia ment oda elégtételt venni, és miközben a játékvezetők a gyergyói kapu előtt kialakuló tömegjelenettel voltak elfoglalva, ahol szintén elrepült egy pár kesztyű, közben a harmad közepén védőnk és a gyergyóiak légiósa is ledobták a kesztyűt, a kiélezett egy-egy elleni bunyónak pedig öt-öt perc kiállítás lett a vége. Továbbra is kőkemény volt a mérkőzés, és bár a mieink lőttek jóval többet, a vendégek előtt is megvoltak a lehetőségek, a 31. percben például Szabó Pál Krisztián lőhetett középről teljesen tisztán, Arany nagyot védett. Ugyanebben a percben a kapura törő Kulmalát gyalulták bele a jégbe, sőt, rálökték Cooke kapusra is, ám sem kiállítás, sem büntető nem következett. Maradtunk támadásban, az ellenfél harmadába keveredő Hegyi mutatott be egy gyönyörű piruettet, majd fonákkal emelt, de a vendégek kanadai kapusa ezúttal is védett, a kipattanót pedig eltakarították a védők. A 32. percben Silló szabálytalankodott Hodgmannel szemben, Ellerby ugyan szép szólóval megtartotta a korongot késleltetett emberelőnyre, ám végül nem sikerült lőni, jöhetett az életbe lépő két perc. A gyergyóiak rendkívül hatékonyan védekeztek, és ezúttal a mieink részéről is elmaradt az a nyomás, amit akár a Csíkszereda ellen láthattunk emberelőnyben, emellett amikor eljutottunk helyzetig Nagy Gergő Hodgman elé tálalt ziccerpassza után, akkor Cooke mutatott be látványos és hatalmas vetődést, így a vendégek kivédekezték a hátrányt. Nem sokáig lélegezhettek fel, a kiegészülés után másodpercekkel ugyanis Valdixot is kiszórták a játékvezetők, így maradtunk emberelőnyben. Az újabb két percet Kärmeniemi kékvonalas lövései jellemezték, ám a blokk vagy Cooke mindig a helyén volt. Ismét kiegészült a Gyergyó, és jöttek a helyzetek itt is, ott is, újabb gól azonban nem született.

Szikrázóan kemény maradt az összecsapás a harmadik játékrészre is, jóval több Fradi-lövéssel, de kevés igazi helyzettel. A harmad felénél Aranyra estek rá egy védés után, de sem szabálytalanság nem történt, sem komolyabb bunyó nem alakult ki végül. Az 51. percben Rasmus Kulmala lépett ki egy hajszálpontos passzal egy az egyben, ám ziccerben nem tudta elhúzni Cooke előtt a korongot, a gyergyói kapus nyerte a párharcot, és ahogy utóbb alakult a találkozó, ez meccsmentő védésnek is beillett. Három perccel később Kozma szabálytalankodott kissé feleslegesen saját harmadában Kulmalával szemben, így jöhetett az újabb emberelőnyünk, ám ezúttal sem sikerült átjátszanunk a vendégek védelmét. A játékrész végén öt az öt ellen is voltak lehetőségeink, Hodgmannek még a botja is beletört egy lövésbe az utolsó percben, ám Cooke mindent fogott, így nem sikerült kiharcolni az idény első rendes játékidős győzelmét, négy meccsből negyedszer is jöhetett a hosszabbítás.

Óriási, kettő az egy elleni gyergyói lehetőséggel indult a hosszabbítás, ám Arany Gergely hatalmasat védett, majd egy perccel később ismét megmentette a meccset a mieink számára, zseniális mozdulattal hagyta az ellenkező saroknál a mamutját. A túloldalon is megjöttek a lövések, előbb Hodgman, majd Nagy Gergő próbálkozott, Cooke azonban a helyén volt. Az utolsó percben Arany egy St-Amant szóló végén védett nagyot, viszont ezután már ő sem segíthetett, jött a hidegzuhany. Talán már a lelátón és a padokon is mindenki a szétlövésre készült, amikor az ex-fehérvári Tero Koskiranta lövése az utolsó másodpercben talált utat a mieink kapujába. (1-2)

A Fradi vezetőedzője, Fodor Szabolcs a találkozó után érthetően csalódottan, és rendkívül önkritikusan értékelte a látottakat:
"Sokat beszéltünk arról, hogy az ismert körülmények miatt nem igazán állunk még készen a rajtra, de ez most már a negyedik meccsünk volt a ligában, az idő előrehaladtával pedig egyre kevesebbszer hozhatjuk ezt fel kifogásként. Úgy gondolom, ma nem is emiatt nem nyertünk, hanem azért, mert mindössze a második harmadban mutatott játékunk lehetett volna elég ahhoz, hogy behúzzuk a meccset. Húsz perc jégkoronggal viszont még mindig nem lehet mérkőzést nyerni. Megyünk tovább, és megpróbáljuk megtalálni a megoldást a hétköznapokban, az edzéseken, mert úgy látszik, egyelőre nem elegendő, amit csinálunk. Egyelőre a játék egyetlen elemével sem lehetek elégedett, meg sem közelítjük a legjobb formánkat, mindenben javulnunk kell."

Ezzel az utolsó másodperces góllal a Gyergyó hosszabbításban 2-1-re megnyerte a rangadót, és két pontot elvitt a Tüskecsarnokból. Folytatás október 9-én, pénteken 18.30-tól szintén hazai jégen a Brassó ellen.

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin