2021. január 10.
Végre kiszakadt a gólzsák, kiütéses siker a DAB ellen!
Címvédő férfi hokisaink kiütéses, 8-1-es győzelmet arattak a Dunaújvárosi Acélbikák ellen az Erste Ligában.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa címvédő, 2021-ben három mérkőzés után még százszázalékos férfi jégkorongcsapatunk a Dunaújvárosi Acélbikákat fogadta a Tüskecsarnokban az Erste Liga alapszakaszában. Nem mondhatjuk, hogy a két csapatnak ne lett volna lehetősége felkészülni egymásból, ugyanis korábban már háromszor találkoztak az idei szezonban, ráadásul egy felkészülési mérkőzésen is összecsaptak augusztus végén, így a DAB lett az első csapat idén, amellyel a Fradi lejátssza mind a négy egymás elleni meccsét az alapszakaszban.

Korábban mindhárom egymás elleni meccset az FTC-Telekom nyerte meg, ráadásul listavezetőként fogadtuk a sereghajtót, így a papírforma hazai győzelmet ígért, ezzel azonban érdemes volt nagyon óvatosan bánni, a DAB ugyanis öt nappal ezelőtt a végsőkig kiélezett, elképesztően izgalmas csatára kényszerítette a Fradit Dunaújvárosban, utána pedig a hosszabbításban le tudta győzni azt a Brassót, amelyik bár még csak 13 lejátszott meccsnél tartott előtte, vesztett pontok tekintetében kimagaslott a liga mezőnyéből.

Kedden Dunaújvárosban 62 lövést kapott az Acélbikák pár héttel ezelőtti szerzeménye, az NHL-rutinnal is rendelkező 38 éves amerikai Jason Bacashihua a Fradi támadóitól, amiből 58-at megfogott, ezzel még úgy is 93,6 százalékkal védett, hogy kapott négy gólt, így számíthattunk rá, hogy a meccs egyik kulcsa az lesz, hogy sikerül őt átjátszani, valamint hogy megállítsuk a DAB villámgyors támadói által végigvitt kontrákat. Azt is láthattuk a korábbi mérkőzéseinken, hogy sokszor bár korongbirtoklásban és lövésekben az elejétől kezdve domináljuk az ellenfelet, a hatékonyság hagy kívánnivalót maga után.

Jó lett volna tehát egy gyors góllal megtörni a fentebb említett tendenciákat, ez pedig össze is jött. A találkozó legelejétől kezdve irányítottuk az eseményeket, a dunaújvárosiaknak javarészt csak arra volt energiája, hogy a saját harmadából kiemelgesse a korongokat, elvétve tudtak még kontrából is végigvinni támadásokat. Hogy mekkora is volt a fölényünk az első játékrészben, azt jól mutatja a 22:4-es kapuralövési mutató, ami az első harmad után állt a vonatkozó statisztikai rovatban. Sőt, a vágyott korai gól is megérkezett: Németh Attila kapott korongot a vendégek kapuja mögött, szépen tartotta meg, majd remek ütemben tálalt a centerben érkező Tóth Adrián elé, aki tisztán lőhetett, és közelről nem hibázta el a ziccert. (1-0) A gól után is maradtunk támadásban, aminek alig több mint három perc múlva lett meg az eredménye. Mitch Versteeg korcsolyázott be jobbról a DAB kapuja mögé a koronggal, megkerülte azt, majd amíg a védők azzal voltak elfoglalva, hogy a két középen lévő társból kit választ, ő gondolt egyet, és visszahúzta kapura a pakkot, ami a hálóban kötött ki, gyönyörű egyéni villanás volt! (2-0) A gyors két gól láthatóan még jobban megfogta a vendégeket, abszolút uraltuk a találkozót, az Acélbikák a harmad második felében lényegében nem vittek végig veszélyes támadást a pályán. A 17. percben viszont egy előrelőtt korongot Keaton Ellerby lefülelt, és tanári pontossággal adott egy hosszú lapos passzt a két újvárosi védő között kibújó Tóth Richárdnak, aki egy csellel elfektette Bacashihuát, majd a kapuba emelte a korongot. (3-0) Szegény embert még az ág is húzza – a 18. percben elcserélték magukat a vendégek, majd a kiállítás első percének végén Németh Attilával szemben szabálytalankodott Pozsár Márk a DAB kapuja mögött, így közel egy percig kettős emberelőnyben támadhattunk. Ezt azonban nem sikerült kihasználni, egy kiállítás letelt, a másodikból pedig majdnem egy perc áthúzódott a második játékrészre, amelyet háromgólos vezetéssel vártunk.

37 másodperc kellett mindössze, hogy meglőjük a negyedik gólunkat a második harmad kezdetén, Kärmeniemi kékvonalas lökete akadt be a hálóba! (4-0) Ez pedig azt is jelentette, hogy emberelőnyös gólt szereztünk, ami annak tükrében, hogy éppen az emberelőny csapatunk egyik Achilles-sarka az idei szezonban, dicséretes és önbizalom-növelő! A négygólos előny tudatában megpróbáltuk teljesen bedarálni a dunaújvárosiakat. Ennek az lett a következménye, hogy akkora hévvel támadtunk, hogy sokszor a védőpárosunk is fennragadt, a DAB pedig a támadó kékre tolta előre mindig villámgyors támadói egyikét, akik révén több életveszélyes kontrát is vezettek a vendégek. Arany Gergely többször is egy az egyben maradt szemközt Turcotte-ékkal, de mindannyiszor kapusunk került ki győztesen a párharcokból! Úgy fest, a Gyergyó elleni szezonbeli első shutout meghozta Arany önbizalmát is, nem csak a mezőnyben csillogtatta ugyanis azt a régi, domináns játékot a mai délutánon a Fradi, amelyet oly’ sokszor megcsodálhattunk az előző két idényben, de a kapuban is gyönyörű dolgokat művelt válogatott hálóőrünk! A kicsit könnyelművé váló védekezés és a kontrák miatt sokkal több, váratlanul több dolga volt, mint az első harmadban, a kapura lövést meg is nyerte 17:11-re a DAB a második húsz percben, azonban remek volt az összhang Arany és a mezőnyjátékosok között, többször jól segítették ki kapusukat a társak, hatékonyan takarítottak. Ezt is a Fradi szemére rótták többen a szezon első szakaszában a hatékonyság mellett, a váratlan védekezési hibák utáni könnyű gólokat – ennek ma nyoma sem volt, végre! Emberhátrányban is olajozottan működött a gépezet, Versteeg kiállítása után a harmad felénél kellett két percig öt a négy ellen védekeznünk, megoldottuk. Sőt, elöl is megvoltak a lehetőségek az ötödik gólra, ezek azonban benne maradtak az ütőkben. Így is meg tudtuk nyerni a második harmadot is!

Csak azért nem mondtuk ki két játékrész után, hogy eldőlt a meccs, mert éppen a DAB volt az a csapat, amelyik októberben a harmadik harmadban 15 perc alatt állt fel négygólos hátrányból, de erre a játék mai képe alapján nem volt esély. Ráadásul a záró játékrészre is ugyanazzal a kedvvel és lendülettel jöttünk ki, mint az első kettőre. Éppen a játék azon elemeiben csillogtatta meg jó oldalát a Fradi, amelyeket korábban hiányolni lehetett a játékunkból – jól ment a veszélyes helyzetek kialakítása és kihasználása, volt sikeres emberelőny, és a védekezés is határozottan és eredményesen működött. Egészen a 46. percig kellett várni az első vendéghelyzetre, akkor a játékvezetők szerint gólhelyzetben szabálytalankodott Boros Turcotte-tal szemben, aki végül magabiztosan értékesítette a büntetőt, így három gólra felzárkózott a DAB. (4-1) Nem szólalt meg viszont a vészcsengő a fejekben, hiszen bár októberben is a harmadik harmadban egyenlített négygólos hátrányból ugyanez az ellenfél, ma nyoma sem volt a játékban ennek a lehetőségének. Sőt, kevesebb mint két perccel később Justin Hodgman mutatott be egy remek egyéni villanást, elhúzta a korongot Bacashihua előtt, és fonákkal a hálóba emelt. (5-1) Ekkor látszott, hogy teljesen elvesztette a fonalat a Dunaújváros, már a szívük sem vitte előre őket, a mieink pedig élvezték a játékot, és minden lehetőséget ki akartak használni. Ennek eredményeként az 53. és az 58. perc között még három gólt lőttünk, előbb Hodgman duplázott (6-1), majd Tóth Adrián (7-1) és Tóth Richárd (8-1) is meglőtte a maga második gólját, a hetediknél 22-es mezszámú támadónk és Kulmala senkitől sem zavartatva játszotta sakk-mattig három oda-vissza átadással az akciót.

A Ferencváros egy a végére széteső ellenféllel szemben aratott magabiztos, 8-1-es győzelmet, és ami még ennél is fontosabb, először mutatta igazán azt az arcát a csapat az idényben, amit az elmúlt két szezonban tudott. Tíz nap alatt négy mérkőzést nyertünk, még hibátlanok vagyunk 2021-ben – kifejezetten jó alap a folytatásra, ami nagyon nem ígérkezik könnyűnek, a két ráadásos veresége ellenére még mindig remek mutatójú Brassót fogadjuk január 16-án a Tüskecsarnokban, majd jön a Csíkszereda elleni rangadó.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák 8-1 (3-0, 1-0, 4-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Somogyi, Nagy G. – Versteeg, Boros, Kulmala, Tóth A., Németh A. – Sarcia, Kärmeniemi, Galántai, Sági, Hajós – Bán, Farkas S., Tóth Ri., Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Dunaújvárosi Acélbikák: Bacashihua (Pinczés B.) – Kovács B., Pozsár, St. Pierre, Dansereau, Szappanos – Vuorijärvi, Jakabfy S., Turcotte, Azari, Mazurek – Gebei B., Dósa, Török V., Németh P., Pihlqvist – Lencsés, Jakabfy Cs., Pinczés O., Odnoga M., Gebei G. Vezetőedző: Leo Gudas.
Gólok: Tóth A. (06:34, Németh A., Kulmala), Versteeg (09:47, Nagy G.), Tóth R. (16:25, Ellerby, Hegyi), Kärmeniemi (20:37, EE, Sági), Hodgman (47:22, Nagy G.), Hodgman (52:50, Nagy G., Hegyi), Tóth A. (57:20, Kulmala), Tóth R. (57:48, Farkas S.), illetve Turcotte (45:57,büntetőből)
Kapura lövések: (22:4, 11:17, 20:9) 53:30
Védések: (4:19, 17:10, 8:16) 29:45 / 96.67% : 84.91%
Kiállítás percek: (0:4, 2:0, 0:2) 2:6
Emberelőny kihasználás: (4 / 1) 25.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 3:05 / 2:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin