2023. március 29.
Vereség a Tüskében, pénteken mindent eldöntő meccs jön
Férfi hokisaink drámai hajrá után 4-3-ra kikaptak hazai jégen az Erste Liga-döntő hatodik meccsén.

Férfi jégkorongcsapatunk egy rendkívül zaklatott, hullámvasútszerű alapszakaszt követően ötödikként jutott be a bajnokság legjobb nyolc csapata között a rájátszásba, és már azzal is felborította a papírformát, hogy a negyeddöntőben az idén remek formát mutató DVTK Jegesmedvék búcsúztatása után az elődöntőben hétmeccses, drámai szériában legyőzte az alapszakasz győztesét, a Budapest Jégkorong Akadémia HC-t. Mivel pedig ez volt a két utolsó versenyben maradt magyarországi Erste Liga-csapat párharca, így a Ferencváros elhódította története 30. magyar bajnoki címét is. Fodor Szabolcs együttese ezután a fináléban is folytatta a hatalmas feltámadás utáni szenzációs menetelést, és sorozatban két idegenbeli győzelem, majd egy-egy hazai vereség és siker, végül pedig egy újabb gyergyói vereség után 3-2-s előnyből várta az alapszakaszt a második helyen záró Gyergyói HK elleni ligafinálé hatodik mérkőzését. A képlet rendkívül egyszerű volt szerda este a Tüskecsarnokban: hazai győzelem esetén az FTC-Telekom 2019 és 2020 után fennállása harmadik győzelmét ünnepelhette volna a honi jégkorong topsorozatában, a magyar-erdélyi közös ligában, míg vendégsiker esetén a felek ismét útnak indultak volna Gyergyószentmiklósra, ahol pénteken mindent eldöntő, hetedik mérkőzés következett volna.

Fodor Szabolcs vezetőedző nem változtatott a meccskereten a hétfői gyergyói ötödik találkozóhoz képest, ugyanazok a sorok néztek farkasszemet az ellenféllel a Tüskecsarnokban is. A kapuban pedig természetesen az egész rájátszásban szenzációs formában védő Arany Gergely kezdett az ismét csordultig telt ház előtt, fantasztikus hangulatban kezdődő mérkőzésen.

Nagy lendülettel álltak bele a mieink a találkozóba, mégis a vendégeknek jött ki jobban a lépés, egy ellenakció végén Orban Brance cselezte be magát a kapunk előterébe, lövése pedig rendkívül szerencsétlenül csorgott át Aranyon, így már a negyedik percben vezetett a GYHK (0-1). A 9. percben megkaptuk a sanszot az egyenlítésre, miután a vendégek elcserélték magukat, így emberelőnybe kerültünk. Nagy nyomás alatt tartottuk a gyergyói kaput, de a gól nem jött össze, a vendégek hálóőre, Rinne nagyon elkapta a fonalat, több bravúrt is bemutatott. Bravúrra a túloldalon is szükség volt már öt az ötben, de Arany is megérkezett a mérkőzésbe. A harmad hajrájára fokozatosan egyre nagyobb nyomást tettünk a gyergyói harmadra, egy közelről, éles szögből leadott lövés a kapuvasat is súrolta, majd Sointu került óriási helyzetbe, a nehezét már megcsinálta, de végül a már elfekvő Rinne lábbal hatalmasat védett. Az utolsó két percre Sylvestre akasztása miatt ismét emberelőnybe kerültünk, ezt viszont ismét nem sikerült kihasználni. Sőt, 33 másodperccel a szünet előtt Betteridge-re is ráfújtak egy véleményes fogást, így négy a négyben fejeztük be a játékrészt, a GYHK pedig áthúzódó emberelőnnyel kezdhette a második harmadot.

Sikerült kivédekezni a másfél perc emberhátrányt, de nem sokkal később már ismét négy emberrel kellett védekeznünk, miután Borost szórták ki Sillóval szembeni szabálytalansága miatt. Ezt is sikerült kivédekezni, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, ugyanis öt az öt ellen jött a nagyon várt egyenlítés. Hatalmas egyéni villanásból született a gól, Farkas Simon harcolt meg egy korongért, majd a kapu mögül visszakanyarodva fonákkal emelt a rövid felső felé, a korong pedig Rinne fejvédőjéről jutott a hálóba (1-1). Sikerült kihasználni az egyenlítő gól adta lendületet, négy perccel később pedig már a mieink vezettek! A gyergyóiak védője elvétett a támadó kékvonalon egy hátrapasszt, ami után Sailio iramodott meg, és kaparintotta meg ellenfele elől a túloldali alapvonalon, a tökéletes visszapasszt pedig Seregély Máté bombázta kíméletlenül a hálóba (2-1). Nem volt még vége, néhány perccel később Turbucz iramodott meg korongszerzést követően, védőjét megverve kapura tört, majd rendkívül higgadt, tanári csellel fektette el Rinnét és passzolt a kapuba (3-1). Hidegzuhany volt ez a javából a gyergyóiak számára, olyannyira, hogy Szilassy Zoltán időt is kért. Ez sem segített azonban a piros-fehéreken, a Ferencváros 3-0-ra megnyerte a második harmadot.

A gyergyóiak mindent egy lapra feltéve jöttek ki a harmadik harmadra, és sajnos sikerült is gyorsan felzárkózniuk egy gólra, a 44. percben Bodó és Marttinen iramodtak meg kettő az egyben, előbbi bal oldali passza pedig utóbbi korcsolyájáról került Arany hálójába. A játékvezetők azonnal visszanézték videón az esetet, de nem láttak szándékos rúgó mozdulatot, így megadták a találatot (3-2). Nem sokkal később már emberelőnyben támadhatott a GYHK, Tóth Gergőt szórták ki gáncsolásért, ezt pedig ha nem is egy klasszikus emberelőnyös figurából, de kihasználták a vendégek, miután kijátszottuk a harmadunkból a korongot, Haaranen szerezte meg, és lépett ki szólóban, majd nem hibázta el a ziccert (3-3). Volt esélyünk arra, hogy újra magunkhoz ragadjuk a vezetést, Rinne egy alkalommal a kapu előtti óriási forgalomból leadott lövésnél hatalmasat védett, majd hat perccel a vége előtt a Gyergyó járt centikre a góltól, Arany szenzációs, meccsmentő bravúrt mutatott be. Az 55. percben már neki sem volt ellenszere, Sándor-Székely kapu mögül érkező, felperdülő passzát Bodó a kapuval szemben a levegőből pofozta a hálóba (3-4). Fogyott az idő, és nem jött az egyenlítés, így másfél perccel a vége előtt Fodor Szabolcs meglépte a kapuslevitelt. Üres kapuval is körömszakadtáig támadtak a mieink, de nem sikerült megtörni Rinne ellenállását. 27 másodperccel a vége előtt vezetőedzőnk még időt is kért, de ez sem segített, lepörgött az óra, a GYHK pedig megnyerte a mérkőzést.

A 4-3-as vereség azt jelenti, hogy a Gyergyó kiegyenlítette a párharcot, amelynek ezzel 3-3 az állása, pénteken Gyergyószentmiklóson pedig mindent eldöntő hetedik mérkőzés következik.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő, 6. mérkőzés
FTC-Telekom – Gyergyói Hoki Klub 3-4 (0-1, 3-0, 0-3)

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Marva, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Bán, Farkas S., Tóth A. – Kucsma, Galántai, Kozma D., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Rinne (Demeter) – Haaranen, Marttinen, Bodó, Orban, Sylvestre – Fejes, Saari, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca – Imre, Kozma Zs., Császár, Di Diomete, Vincze P. – Bíró, Csiszer, Silló. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok: Farkas S. (25:14), Seregély (29:28, Farkas S., Tóth G.), Turbucz (32:25, Marva, Nagy G.), illetve Orban (03:31, Sylvestre, Bodó), Marttinen (43:08, Bodó), Haaranen (48:52, EE), Bodó (54:28, Sándor-Székely, Tranca)
Kapura lövések: (12:8, 7:10, 12:13) 31:31
Védések: (7:12, 10:4, 10:12) 27:28 / 87.10% : 90.32%
Kiállítás percek: (2:4, 2:0, 2:0) 6:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 3:21 / 4:39
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin