2023. március 27.
Vereség Gyergyóban, szerdán jön a döntő hatodik meccse
Férfi hokisaink első „meccslabdáját” hárította a GYHK, szerdán a Tüskecsarnokban zárhatjuk le a párharcot.

Férfi jégkorongcsapatunk már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a magyar-erdélyi közös bajnokság, az Erste Liga 2022/23-as kiírásának fináléjába, hiszen egyrészt az utolsó állva maradt magyarországi csapatként elhódította fennállása 30. magyar bajnoki címét, másrészt a liga 2008 óta íródó történetében még soha nem jutott el a döntőig az alapszakaszban negyediknél hátrébb végző együttes – márpedig a mieink az ötödik helyen zárták a szezon első periódusát. Ezzel viszont még nem volt vége, a Fradi ugyanis a ligadöntőben is folytatta a szenzációs menetelést, a négy nyert meccsig tartó finálé első két, gyergyói mérkőzésén rögtön két rendkívül fontos győzelmet aratott az alapszakaszt a második helyen záró, papíron esélyesebb Gyergyói Hoki Klub otthonában. Ezután bár Budapesten a GYHK be tudta húzni a párharc harmadik meccsét, szombat este elképesztő hangulatú találkozón, telt ház előtt az FTC-Telekom megnyerte a negyedik csörtét, ezzel pedig egyetlen lépésre került a végső sikertől. Ezzel pedig már a Ferencváros volt a párharc esélyese, hiszen a liga történetében még egyetlen csapatnak sem sikerült 3-1-es hátrányból megfordítania egy párharcot (ez utoljára a 2005-ös OB I döntőben sikerült az Alba Volánnak a Dunaújváros ellen), viszont örök igazság, hogy nem elég a siker kapujába eljutni, be is kell lépni rajta – ráadásul egy az életben maradásért küzdő ellenféllel szemben.

Az egymeccses eltiltását letöltött Tóth Gergő visszakerült a meccskeretbe Kreisz Brúnó helyére, így egy helyen változott a mieink kerete a szombatihoz képest. A kapuban természetesen az egész rájátszás során szenzációs, válogatott formában védő Arany Gergely kezdett.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés, érződött, hogy ez már egy párharcot eldöntő találkozó lehet. A hazaiak a legelején nem vállaltak a kelleténél több kockázatot, és a mieink sem nyíltak ki feleslegesen. Az első nagyobb védéseket a harmad első felében Aranynak kellett bemutatnia, de a túloldalon kollégája, Rinne is jól kezdte a találkozót. A játékrész végül sok kapura tartó lövéssel, de kevés igazán ordítóan nagy helyzettel telt, mindkét hálóőr stabil formát mutatott. Egyelőre a kőkemény fizikai párharcokból sem volt sok, az első kiállításra egészen a 18. percig kellett várni, ekkor Szigetit szórták ki gáncsolás miatt. Nem sikerült élnünk az emberelőnnyel, sőt, öt az ötben a Gyergyó megszerezte a vezetést, ráadásul lélektani szempontból rendkívül rosszkor, a játékrész utolsó percében, Bodó Christopher villanásából (1-0).

A második harmad is hasonlóan kezdődött az elsőhöz, néhány perc elteltével Aranyé volt az első látványosabb védés Orban lövésénél. Nem múlt el ez a mérkőzés sem anélkül, hogy az ügyeletes gyergyói bajkeverő, az idei alapszakaszban nem kevesebb, mint 143 büntetéspercet összeszedett Di Diomete nézeteltérésbe keveredjen valakivel, ezúttal Borossal akadt össze a mieink harmadában, páros kiállítás lett a vége. Négy a négy ellen Aranynak kellett nagyot védenie Marttinen fonák emelésénél, majd Seregély bombázott a kékről nagyon veszélyesen, de kevéssel mellé. A harmad második felére próbálták a mieink átvenni a kezdeményezést, ezt Marva veszélyes távoli lövése is jelezte, de a GYHK rendkívül fegyelmezetten őrizte előnyét – sőt, Sylvestre gyors egymásutánban két veszélyes lövést is eleresztett, Arany kétszer is nagyot védett. A 34. percben Sointu és Szigeti találták meg egymást a palánknál, páros kiállítás lett a vége. Négy a négyben a mieink játszottak egy fokkal veszélyesebben, de nem sikerült egyenlíteni. Sőt, a hajrá ismét a Gyergyóé volt, és megint a játékrész utolsó percében találtak be, az Aranyról kipattanó korongot Sylvestre húzta be közvetlen közelről a kapuba (2-0).

Az első két harmadban a vége sült el rosszul a mieink számára, a harmadik játékrészben pedig az elején nem jött ki jól a lépés, a 43. percben ugyanis jött az újabb hazai gól, Bodó jutott le a koronggal az alapvonal mögé, majd onnan jó ütemben passzolt vissza Marttinen elé, aki közelről nem hibázott (3-0). Ekkora már lehetett tudni, hogy emberfeletti munka kellene ahhoz, hogy vissza tudjunk jönni ebbe a meccsbe, de az első lépést megtette a Fradi, gyorsan szépítettünk: Turbucz robogott el a jobb szélen, majd közelről centerezett, Kulmala pedig középről bepiszkálta a korongot a kapuba (3-1). Farkas Simon kiállítása után emberhátrányban kellett védekeznünk, ezt megoldottuk, ezután viszont Bodó, majd Kozma Zsolt szabálytalanságai miatt gyors egymásutánban két lehetőségünk is volt emberelőnyben közelebb zárkózni. Nem sikerült élni a sanszokkal, ez pedig megbosszulta magát, öt az ötben Vincze Péter használt ki egy kínálkozó lehetőséget (4-1). Bő öt perccel a vége előtt eldőlni látszott ezzel a döntő ötödik mérkőzése, de Fodor Szabolcs a végsőkig küzdve az 57. percben egy kínálkozó helyzetben lehívta kapusát a jégről. Ebből viszont üres kapura újabb hazai gól született, Orban Brance zárta le a nyitott kérdéseket (5-1).

A Ferencváros bár 5-1-es vereséget szenvedett az Erste Liga-döntő ötödik mérkőzésén Gyergyószentmiklóson, még mindig vezeti 3-2-re a négy nyert meccsig tartó szériát, így bár az első „meccslabdát” hárította a GYHK, szerda este a Tüskecsarnokban saját közönségünk előtt húzhatjuk be a végső sikert, és hódíthatjuk el az Erste Liga trófeáját.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő, 5. mérkőzés
Gyergyói Hoki Klub – FTC-Telekom 5-1 (1-0, 1-0, 3-1)
Gyergyói HK: Rinne (Demeter) – Haaranen, Marttinen, Bodó, Orban, Sylvestre – Fejes, Saari, Silló, Szigeti, Tranca – Imre, Kozma Zs., Császár, Di Diomete, Vincze P. – Bíró, Csiszer. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Marva, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Bán, Farkas S., Tóth A. – Kucsma, Galántai, Kozma D., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Bodó (19:28, Sylvestre, Orban), Sylvestre (39:49, Haaranen, Silló), Marttinen (42:12, Bodó, Sylvestre), Vincze P. (53:52, Imre, Kozma Zs.), Orban (56:58, üres kapu, Marttinen, Sylvestre), illetve Kulmala (42:35, Turbucz, Nagy G.)
Kapura lövések: (13:14, 15:16, 14:13) 42:43
Védések: (14:12, 16:14, 12:11) 42:37 / 97.67% : 88.10%
Kiállítás percek: (2:0, 4:4, 16:6) 22:10
Emberelőny kihasználás: (1 / 0) 0.00% / (3 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 2:00 / 6:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 3) 100.00% / (0 / 1) 100.00%

Cikkajánló

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

Magyar bajnokként kezdjük el az Erste Liga elődöntőjét

31-szeres bajnokként fogadjuk pénteken 18.30-tól a Csíkszeredát a Tüskecsarnokban a párharc első meccsén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin