2019. szeptember 6.
Visegrád Kupa: vereség az utolsó csoportmeccsen
Férfi hokisaink hazai pályán fogadták a Katowicét a Visegrád Kupában, ahol a vendégek 4-2-re győzni tudtak.

Férfi jégkorongcsapatunk egy hét leforgása alatt már a harmadik, az előszezonban pedig a hatodik mérkőzését játszotta a 2019/20-as idényre való felkészülés során. Előbb augusztus 31-én, a Szuperkupa döntőjében sikerült megszorongatniuk Magyarország jelenleg legmagasabban jegyzett csapatát, a Hdyro Fehérvár AV19-et, három nappal később Lengyelországban, a Jastrzebie vendégeként léptünk pályára a Visegrád Kupában, majd az előszezon zárásaként, a Visegrád Kupa utolsó csoportmérkőzésén a szintén lengyel élvonalbeli Katowicze csapatát fogadtuk.

Az FTC-Telekom és a HC GKS Katowice még egyetlen versenysorozatban sem találkozott korábban, sőt barátságos mérkőzésen sem mérték össze erejüket a felek. A Visegrád Kupa azonban megadta nekik a lehetőséget, hogy megmérkőzzenek. Örömteli hír volt a mérkőzés előtt, hogy az elmúlt meccseken kisebb sérülés miatt pihenő Brett Switzer visszatért a Fradi keretébe, továbbra sem volt viszont hadra fogható a lábával bajlódó Boros Dániel, valamint a Lengyelországban a bordájára ütést kapó Roczanov Dezső sem játszott. Az első harmad elején a felek egyáltalán nem kímélték egymást, a Fradi és a Katowice is szerette volna megszerezni a csoport harmadik helyét. A házigazdát nem csak a szíve vitte előre, hanem a szurkolók hihetetlen lelkesedése is, de meg kell említeni a vendégdrukkereket is, akik maroknyian is remek hangulatot teremtettek, a két tábor az egész mérkőzés alatt felváltva éltette saját csapatát és egymást. Alig több mint egy perc után a vendégek megfogyatkoztak, az új finn támadót, az ex-dunaújvárosi Uskit küldték ki két percre. A mieink megpróbálták kihasználni az előnyt, 1:55-nél Karmeniemi próbálkozott, de a vendégvédelem blokkolni tudott. Négy perc játék után Tóth Gergelynek adták nagyon jó ütemben a korongot, aki lőtt is, de a kapus résen volt. Nem telt el öt perc a találkozóból, és az első valamire való helyzetét kihasználta a lengyel csapat: a francia válogatott Da Costa vette be Arany kapuját (0-1). Megpróbáltunk válaszolni a váratlan vendég gólra, de Tóth Adrián nem tudta kihasználni a helyzetét. Nyolc perc után ismét megfogyatkozott a Katowice: Starzynski akadályozta Kulmalát, két perces kiállás lett a jutalma. A második emberelőnyünket sem tudtuk kihasználni. Miután kiegészültek a vendégek Farkas is célba vette a lengyel kaput, de a kapuson ez sem tudott átmenni. Egy perccel később Pavuk is lőtt, de jött az önfeláldozó blokk, és hiába maradt ott a korong, nem sikerült a hálóba juttatni. Tizennégy perc után Nagy Gergő is megcélozta a kaput, de ezúttal a kapus sisakja állt a Fradi útjába. Negyed óra játék után Németh Attila is kiállt két percre, az emberelőnyt pedig megpróbálta kihasználni a Katowice, de vagy pontatlanok voltak, vagy Arany állt a lövések útjába. Egy jól eltalált lövéssel 1-0-s Katowice-előnnyel vonultak pihenőre a felek.

A második játékrészre nagyobb erőbedobással ment ki a Fradi. Másfél perc után Pulli veszélyeztetett, de a kapus védeni tudott. Egy perccel később a másik oldalról Da Costa lőtt, de a jócskán mellé durrantott. A negyedik percig felváltva kerültek helyzetbe a felek, de gól nem született. Aztán 5:52-nél Salmi állt ki akadályozásért, így emberelőnybe mehettünk. Tizenöt másodperc elég volt, Kärmeniemi és Kulmala passzát Pavuk lőtte a lengyel kapuba, gyönyörűen húzta vissza a rövid sarokba (1-1). Az egyenlítő gól után a vendégek próbáltak nyomást helyezni ránk, de néhány kisebb helyzeten kívül nem sok lehetőségük volt. Pavuk gyorsan duplázhatott volna: egy visszakészítés után tudott lőni, a kapus bravúrral szedte ki a sarokból a korongot. Nagyszerűen védekeztünk, nem igazán tudtak átjönni a védelmen, így távolról próbálkoztak, de a lövések messze elkerülték Arany kapuját. Két és fél perccel a vége előtt Rantanen passzolt Tóth Gergőnek, aki a bal oldalról kíméletlenül lőtte Rahm kapujába a korongot (2-1). Nyolc másodperccel a vége előtt a Fradi második gólszerzőjét bottal akasztásért két percre a büntetőpadra küldte a játékvezető, így az utolsó harmadot emberhátrányban kezdjük.

A záró játékrész elejét az egyenlítés érdekében megnyomta a vendég gárda, Da Costa révén lövésig is eljutottak, de Arany védeni tudott. A korong ugyan ott maradt, de nem sikerült kihasználni a helyzetet. Három perc után megszerezték a korongot, Lahde indult el, és lőtte be a kapuba az egyenlítő gólt (2-2). Négy és fél perc játék után ismét emberhátrányba kerültünk, Karmeniemi tölthetett két percet a büntetőpadon bottal akasztásért. Húsz másodperc elég volt a lengyeleknek, Cakajik révén ismét megszerezték a vezetést (2-3). Nem csak a mieinket sújtották kiállítással, vendég részről Starzynski kapott két percet. Az emberelőny birtokában mentünk az egyenlítésért, előbb Pulli, majd Fitzgerald lőtt, de a kapus védeni tudott. Tizenegy perc után Nagy Gergő is csatlakozott a büntetettek közé, gáncsolásért kapott két percet. A lengyelek kétszer vették célba Arany kapuját, de nem sikerült túl járni az eszén. Mentünk-mentünk az egyenlítésért, de nem sikerült bevenni a lengyel kaput, pedig négyszer is próbálkoztunk az utolsó percekben. Két és fél perccel a vége előtt időt kértünk, ahol úgy döntöttünk, hogy lehozzuk Aranyt, és mindent egy lapra feltéve támadunk. Ennek sajnos meg lett az ára, másfél perccel a vége előtt Paszek lőtt az üres kapuba (2-4).

A Ferencváros így hiába játszott egy nagyon erős ellenféllel ismét remek, szoros mérkőzést, ezúttal is vereség lett a vége. Ezzel a Fradi a Visegrád Kupa A csoportját a negyedik helyen zárta, de mivel minden csapat továbblép a csoportból, a másik kvartett győztesével, az Extraligás Gyetvával játszunk kétmeccses negyeddöntőt.

A mérkőzés után Fodor Szabolcs értékelte a mérkőzést:

„Először is le kell szögeznünk, hogy a lengyel bajnokság rendkívül erős, komoly játékerejű csapatokkal találkoztunk. Van egy csapatuk a Bajnokok Ligájában is, szóval testközelből tapasztalhattuk a ligájuk erejét. Ők a saját bajnokságukat építik, abba fektetnek, nem küldenek külföldre csapatokat. Így sok erős csapatuk van, jó hokit játszanak. Ennek ellenére ma is jó és szoros meccset játszottunk. A harmadik harmad elején kivédekeztünk egy nagyon nehéz emberhátrányt, utána pedig néhány percre egy picit kiengedtünk, ez pedig nem fér bele egy ilyen csapat ellen, a meccsünkbe került ez a kihagyás. A játék képe jónak mondható az említett rövidzárlatot leszámítva, de természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a jégkorongot még mindig gólra játsszák, és hiába volt rendben a játék képe, hatból hatszor kikapni nem jó élmény. Még akkor sem, ha nem mondhatjuk, hogy egyszerű meccseken vagyunk túl. Ki kell másznunk ebből a helyzetből, mert innentől kezdve már számolják a pontokat. Jön a szezon lényegi része, jövő pénteken be kell húzni az első meccset, és onnantól el is felejthetjük, milyen eredményeink voltak az előszezonban."

Az FTC-Telekom következő mérkőzését szeptember 13-án, pénteken 18.00-tól játssza a Pesterzsébet Jégcsarnokban, az Erste Liga nyitányán, a Gyergyói HK ellen.

Férfi jégkorong, Visegrád Kupa
FTC-Telekom – HC GKS Katowice  (0-1, 2-0, 0-3)
Pesterzsébet Jégcsarnok
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Karmeniemi, M. Fitzgerald, Nagy, Kulmala – Hegyi, Sarcia, Tóth Ad., Pavuk, Switzer – Pulli, Jászai, Hajós, Németh, Tóth Ri. – Tóth Re., Pozsár, Tóth Gergely, Farkas, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
HC GKS Katowice: Rahm (Kieler) – Devecka, Jaskiewicz, Lahde, Pasiut, Turtiainen – Cakajik, Wajda, Rajamaki, Uski, Cimzar – Salmi, Tomasik, Michalski, Da Costa, Paszek – Krawczyk, Krezolek, Starzynski, Mularczyk Vezetőedző: Risto Dufva
Gólszerzők: Pavuk, Tóth Gergő illetve Da Costa, Lahde, Cakajik, Paszek

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin