2020. november 20.
Visszavágnánk a budapesti vereségért a Gyergyónak
Az idény első erdélyi túrájának első mérkőzésén zsinórban a hatodik győzelméért lép jégre férfi hokicsapatunk.

Nem volt egyszerű, de végül megszületett a döntés – nemrég elkészült az Erste Liga teljes menetrendje, amelynek értelmében már a szokás szerint négykörös alapszakasz második körében elutaznak erdélyi túrára a liga magyarországi csapatai. A szezon eleji eredeti tervek között még az szerepelt, hogy a három erdélyi együttes az első két kört magyarországi turnék keretében teljesíti, utána pedig majd a vírushelyzet függvényében döntenek az illetékesek a folytatásról. Közben azonban, ha zárt kapuk mögött is, de működésbe lépett a romániai jégkorongélet, így a Csíkszeredának, a Gyergyónak és a Brassónak már egy, szeptember-októberben lejátszott magyarországi kör után lehetősége nyílt hazai jégen fogadni az ellenfeleket.

Persze, nincs egyszerű dolga a csapatoknak. A határ átlépéséhez szövetségi meghívólevél, valamint a teljes stáb friss negatív COVID-19-tesztje szükséges – a szerdai eredmények alapján az FTC-Telekomnál mindenki negatív eredményt produkált, és az adminisztráció is rendben volt, így a csapat szerda este útnak indulhatott az erdélyi túrák szokásos bázisa, Csíkszereda felé. Buszunk csütörtök reggel érkezett meg a Vákár Lajos Műjégpályára, Fodor Szabolcs pedig némi pihenő után még aznap délután edzést vezényelt a játékosoknak. Rá is fér az átmozgatás a csapatra, ugyanis a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú szabályok miatt a stáb csak a jégpályára menet hagyhatja el a szálláshelyet, nincs tehát közös belvárosi kávézás, sem átmozgató séta. Különös időket élünk, amelyekhez, bár lassan hozzászokhatunk, akárcsak a folyamatos maszkviseléshez, főleg sportolókként, nehéz alkalmazkodni. De talán a legfontosabb, hogy van jégkorong, van Erste Liga, vannak mérkőzések, és végül, annyi bizonytalanság után, de van erdélyi túra is.

Még ha nem is olyan ez az erdélyi túra, mint ahogy eredetileg terveztük. A Sportklub Csíkszereda ugyanis kedd késő délután jelentette be közleményben, hogy a csapatot utolérte a koronavírus-járvány, a tömeges pozitív teszteredmények miatt pedig kénytelenek lemondani a soron következő ligameccseket. Így utazás előtt egy nappal teljes átszervezés következett, három- helyett berendezkedtünk kétmeccses erdélyi túrára, és hétfő helyett szombat esti hazaindulásra. Ez a mostani túra szempontjából kényelmesebb, viszont azt is jelenti, hogy vélhetően kettő helyett idén is három túrára lesz szükség az alapszakasz-mérkőzések abszolválására. A liga, a szövetség és a csapatok is példás gyorsasággal és rugalmassággal reagáltak, így még kedd este kialakult a friss, módosított menetrend.

Az új menetrend alapján a kétmeccsessé zsugorodott túra első állomása pénteken magyarországi idő szerint 17.30-kor a Gyergyószentmiklósi Műjégpálya lesz. A gyergyóiak a magyar bázisú ligába való 2018-as visszatérése óta a Ferencváros mindig szoros, jó mérkőzéseket játszott a piros-fehérekkel, akik kettőből kétszer ott voltak a rájátszásban is. 2019 tavaszán hétmeccses, heroikus, érzelmektől és indulatoktól sem mentes párharcban búcsúztak a DEAC ellen, míg idén márciusban a Csíkszereda elleni elődöntőben 2-0-s csíki meccselőnynél szakította félbe a székely derbit a koronavírus-járvány. A nyári holtidőben talán a Gyergyó volt a honi átigazolási piacon a legaktívabb, alaposan bevásároltak akár székely kötődésű, magas szintű magyarországi csapatokban edződött magyar játékosokból és a liga szintjén erős légiósokból egyaránt. Minden jel arra mutatott, és a klub is ezt kommunikálta, hogy egyértelmű céljuk harcban lenni a ligagyőzelemért, azonban a szezon eddigi eredményei ezt nem támasztották alá. Október 2-án Debrecenben egy 4-1-es vereséggel nyitott a Gyergyó, majd két nappal később egy akkor még a csúcsformájától rendkívül messze lévő Ferencváros otthonából ugyan hosszabbításban elvitte a szezon első győzelmét, ám ezt egy 4-2-es sima vereség követte a tavaly stabilan sereghajtó, és idén is a mezőny hátsó traktusához tartozó Vasas otthonában. Ezután Dunaújvárosban ugyan meglett az idény első rendes játékidős győzelme, ám a MAC HKB ellen egy sima hetest kapott a Gyergyó, majd büntetőkkel kapott ki Újpesten és Győrben a sereghajtó Titánok ellen is. Ekkor elégelte meg a vezetőség, hogy a mezőny egyik legerősebb keretével botladozik a csapat, és menesztette Malcolm Cameron vezetőedzőt. Helyére a nyártól addig másodedzőként dolgozó korábbi újpesti trénert, Szilassy Zoltánt nevezték ki. A koronavírus is utolérte a keretet, sőt, szezon közben lényegében nekiállt légióskerete jó részének lecserélésének a klub. Mitch Jones saját kérésre távozott, míg Andreas Valdixet, Mark Mathesont és a korábbi fradista közönségkedvenc Jereme Tendlert elküldték, a helyükre érkezett a korábbi cseh válogatott Marek Troncinsky, majd két szlovén válogatott, az ex-slovanos Matic Podlipnik és az Újpestről ismerős Erik Pance. A Gyergyó három nappal ezelőtt jelentette be legfrissebb légiósát, a szintén a pozsonyi topklubtól érkező, az előző idényben pont/meccset hozó kanadai Joe Basarabát, aki a Fradi ellen mutatkozhat be.

Változások történtek tehát Gyergyóban, ahol arra számítanak, a Fradi ellen már egy olyan csapatot láthatnak a szurkolók, amelyik visszatért a helyes útra. Ha ez így lesz, szikrázóan kemény és remek összecsapásra van kilátás, ugyanis a Ferencváros is elkezdett közelíteni a megfelelő formájához. A koronavírus második hulláma után ugyan még érezhetőek voltak gyenge pontok a csapat játékában, legutóbb az Újpest elleni győztes Derbin viszont már kifejezetten jó hokival volt sikeres az FTC-Telekom, amely jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata – elmúlt öt mérkőzésüket megnyerték a mieink. Zsinórban a hatodik siker a tét tehát az egész liga idei első erdélyi mérkőzésén, egy több mint egy az Erste Ligában több mint egy hónapot kihagyott, alapvető változásokon átesett, megerősödött Gyergyó ellen.

A találkozó magyarországi idő szerint 17.30-kor, helyi idő szerint 18.30-kor kezdődik a Gyergyószentmiklósi Műjégpályán, zárt kapuk mögött. A mérkőzést az Erste Liga TV élőben közvetíti, a közvetítés díja 500 forint.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Gyergyói HK – FTC-Telekom
2020. november 20., péntek 17.30 (magyarországi idő szerint)
Gyergyószentmiklósi Műjégpálya, zárt kapuk mögött
Élő közvetítés: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Magabiztos győzelem Újvárosban, egy pontra az első hely

Férfi hokisaink végig fölényben játszva 4-1-es győzelmet arattak az Acélbikák otthonában az Erste Ligában.

Dunaújvárosban üldözzük tovább az első helyet

Egyre komolyabb formába lendülő férfi jégkorongcsapatunk az Acélbikák vendégeként lép jégre csütörtök este.

Visszatérő kapusunk: „Idegőrlő hetek voltak!”

Arany Gergely 50 nap kihagyás után remek teljesítménnyel tért vissza férfi hokicsapatunk kapujába – INTERJÚ!

Nagyot küzdöttünk, de hosszabbításos vereség Brassóban

Férfi jégkorongcsapatunk hosszabbítás után 1-0-s vereséget szenvedett a brassói Olimpiai Jégpályán.

A Brassónak is visszavághatunk

Férfi jégkorongcsapatunk péntek este remek meccset nyert Gyergyóban, a lendület pedig még ma is kitarthat.

Ismét a ráadás döntött, ezúttal legyőztük a Gyergyót!

Férfi jégkorongcsapatunk szétlövésben győzött 2-1-re a Gyergyói HK otthonában az idény első erdélyi meccsén.

138-szoros válogatott támadó a Ferencvárosban!

Hivatalos: december 1-től az FTC-Telekom játékosa a 138-szoros magyar válogatott jégkorongozó, Kóger Dániel.

Koronavírus Csíkszeredában, változik a program

Elmarad férfi hokisaink november 23-ra tervezett csíkszeredai rangadója, rövidül az erdélyi túra.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most