2024. május 23.
Visszavonul a rekordbajnok – köszönünk mindent, Ada!
A Ferencvárost hat éve szolgáló Tóth Adrián szögre akasztja a korcsolyát és befejezi játékospályafutását.

Ahogy minden évben, jégkorong szakosztályunk vezetése és a szakmai stáb a klubszezon végeztével már neki is látott a következő idényre készülő keret kialakításának. Az elmúlt hetekben négy játékos távozásáról, és hat szerződéshosszabbításról adtunk hírt, most pedig újabb búcsú következik, ugyanis

a Fradival hat, pályafutása során pedig összesen 13 magyar bajnoki címet szerző, ezzel minden idők legtöbbszörös magyar bajnok jégkorongozójává váló Tóth Adrián befejezi játékospályafutását.

Tóth Adrián, a mindenki által Ada becenéven ismert támadó 2018-ban Fodor Szabolcs hívására érkezett a Ferencvároshoz testvérével, Tóth Gergővel együtt, csapatunk akkor egy hétszeres magyar bajnok, háromszoros Erste Liga- és kétszeres Magyar Kupa-győztes játékost köszönthetett a személyében. Tóth Adrián zöld-fehér mezben is rendkívül eredményesnek bizonyult, első ferencvárosi idényének alapszakaszában bőven pont per meccs átlag felett termelt, 40 mérkőzésen 26+27 pontig jutott, ezzel a liga kanadai táblázatának ötödik helyén végzett, majd a középszakaszban nyolc meccsen 1+4, a ligagyőzelemmel végződött rájátszásban pedig 13 meccsen 8+6 ponttal járult hozzá a Ferencváros történelmi sikereihez. Az ezt követő, 2019/20-as szezonban is remekelt, az Erste Liga alapszakaszának 36 meccsén összesen 39 pontot termelt, amihez a középszakasz nyolc meccse során 5+5, a Fehérvári Titánok elleni negyeddöntő hat mérkőzésén 3+7, az Újpest elleni két elődöntős mérkőzésen pedig 2+1 pontot tett hozzá. Ugyanebben a szezonban a Magyar Kupa Újpest elleni negyeddöntőjének hazai, pesterzsébeti meccsén 2+1 pontot szerzett, míg az IIHF Kontinentális Kupa ritteni hétvégéjének három meccsén 1+1 ponttal járult hozzá a történelmi továbbjutáshoz, Dániában pedig egy asszisztot osztott ki a Nottingham Panthers elleni győztes mérkőzésen.

A szezon végeztével újabb két évre írt alá a Ferencvároshoz, a bizalmat pedig meg is hálálta, és a tőle megszokott játékot folytatta a 2020/21-es idényben is. Az alapszakaszban 36 meccsen 13+17 pontig jutott, a rájátszás 11 meccsén ezt 2+6 ponttal egészítette ki. 2021/22-ben az Erste Liga alapszakaszának 38 meccsén 26 pontot szerzett, míg a rájátszásban 2+5 pontig jutott. A Magyar Kupában is szépen teljesített, a DAB elleni párharcban három asszisztot osztott ki, míg a DVTK elleni bronzmérkőzésen egy gólt jegyzett. Az IIHF Kontinentális Kupa budapesti második fordulójában Tóth Adrián egy gólt szerzett a nyitómérkőzésen az észt Tartu Valk ellen. A szezon végén ismét szerződést hosszabbított vele a Fradi, újabb két évre. A 2022/23-as idényben a rutinos támadó kicsit visszavontabb szerepkörben játszott, de így is eljutott 36 alapszakasz meccsen 15 pontig, a 20 meccsig elhúzódó rájátszásban pedig 4+3 pontig jutott. A Kontinentális Kupa franciaországi második körében két asszisztig jutott.

A szezon végén Tóth Adrián pályafutása 12. magyar bajnoki címét ünnepelhette, ami egyben a Fradi történelmi 30. bajnoki címe is volt, ezzel a vonatkozó örökrangsorban utolérte az élen Palkovics Krisztiánt. Emellett Erste Ligás pályafutása 500. alapszakasz-, és összességében a 600. meccsét is ferencvárosi színekben játszotta le. A 2023/24-es idényben a liga játékoskeretére vonatkozó pontrendszer miatt kiegészítő szerepkört vállalt, az alapszakasz során 21 meccsen 3+2 pontot szerzett, majd a rájátszásban 12 meccsen 1+3 egészítette ezt ki. A Magyar Kupában az Újpest elleni negyeddöntő során egy assziszttal járult hozzá a továbbjutáshoz, ahol végül a bronzéremig jutott a csapat. 2023 októberében a Kontinentális Kupa belgrádi második körében három meccsen 1+3 ponttal járult hozzá a továbbjutáshoz.

Tóth Adrián profi pályafutását végül 13 magyar bajnoki címmel, rekordbajnokként zárja, a bajnoki címek mellett pedig a Ferencvárossal két Szuperkupa-, két Erste Liga- és egy Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett, valamint részese volt két Kontinentális Kupa-továbbjutásnak is. Nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy a játékos az Erste Ligában összesen 552 alkalommal lépett jégre, ezzel második az örökranglistán, de pontok tekintetében is az előkelő második helyen áll, 234 gólt lőtt – ami szintén a második legtöbb a Liga történetében – és 286 asszisztot osztott ki, pályafutása során tehát összesen 520 pontot gyűjtött ebben a sorozatban.

Tóth Adrián a visszavonulását követően sem hagyja el a Fradi-családot, a nyártól a háttérstáb tagjaként dolgozik tovább az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály kötelékében, szurkolóink így továbbra is találkozhatnak vele minden hazai mérkőzésen a Tüskecsarnokban.

Adának minden, a Ferencvárosért játékosként tett erőfeszítését köszönjük, a további közös munkához pedig sok sikert kívánunk!

Cikkajánló

Elkezdtük a nyári munkát, fókuszban a következő szezon

Férfi jégkorongozóink Kiss Áron erőnléti edző vezetésével elkezdték a közös nyári felkészülést - INTERJÚ

Továbbra is a Ferencvárosban szerepel Bán Károly

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csatárral, aki így újabb egy évig lesz a Fradi játékosa.

Németh Attila marad a Ferencvárosnál

A rutinos csatár mindenben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, újabb egy évig visel zöld-fehéret.

Két FTC-hokissal nyári táborozik a férfiválogatott

Arany Gergely és Galajda Zsombor is bekerült a magyar férfi jégkorong-válogatott nyáron készülő keretébe.

Összeállt a kapustrió, Nagy Kristóf is hosszabbított

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott Nagy Kristóffal, így teljes a Fradi kapusállománya.

Újabb egy évig a Fradinál a finn támadó

Mindenben megállapodott jégkorongszakosztályunkkal és meghosszabbította szerződését Aku Kestilä.

Fiatal támadónk szerződést hosszabbított

A tavaly nyáron érkezett Banga Nándor mindenben megállapodott jégkorongszakosztályunkkal.

Posztumusz díjjal tüntették ki Pap Gábort

Az októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt csapatmenedzser Kéri Rudolf-emlékdíjat kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin