2023. október 17.
Visszavonul Sarciá Antonino
Öt bajnoki cím, egy Magyar Kupa- és egy Szuperkupa-győzelem után Sarciá Antonino befejezi játékospályafutását.

Mint ismert, magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk 25 éves védője, Sarciá Antonino 2022 decemberében, egy Újpest elleni derbin szenvedett súlyos sérülést egy hátulról érkező, szabálytalan, rendkívül veszélyes palánkra lökést követően, ami miatt az előző idény második felében már nem küzdhetett a csapattal a jégen. Onnantól teljes egészében a rehabilitációra fókuszált és arra, hogy folytatni tudja pályafutását. A nyár folyamán elvégzett orvosi vizsgálatok azonban arra az eredményre jutottak, hogy a játékos nyakcsigolyái olyan állapotban vannak, amellyel szerencsétlen esetben nem zárható ki egy újabb, akár sokkal súlyosabb következményekkel járó sérülés.

Emiatt Sarciá Antonino nehéz döntésre kényszerült, amely mostanra született meg véglegesen: játékosunk 25 évesen befejezi aktív jégkorongos pályafutását.

„Nagyon sok emberrel beszéltem, kikértem a hozzám közel állók véleményét, hogy mit gondolnak, megéri-e kockáztatni vagy sem? Hosszadalmas gondolkodás után végül hoznom kellett egy nagyon nehéz döntést. Fájó szívvel, de úgy határoztam, hogy szögre akasztom a korcsolyát” – magyarázta a visszavonulásával kapcsolatos döntés körülményeit Sarciá Antonino. „Nem szeretném a testi épségemet kockáztatni, azzal, hogy esetleg történik valami. Nyilván nagyon fog hiányozni az egész közeg, a srácok, a szurkolók, a meccsek hangulata, de szerencsére nem távolodok el a jégkorongtól. A Ferencváros utánpótlás programjában kaptam lehetőséget, így az U21-es csapatnál leszek edző. Szeretném megköszönni a Ferencvárosi Torna Clubnak és a jégkorong szakosztálynak is, hogy végig mellettem voltak, valamint az edzők, a stáb, a csapat és a szurkolók támogatását is” – zárta gondolatait Sarciá Antonino.

Fodor Szabolcs vezetőedző szerint Sarciá kiesése érzékeny veszteség a csapatnak, főleg, hogy a sérülése egy olyan játékhelyzetben született, amelynek meg sem kellene történnie a mai jégkorongban.

„Nagyon drukkoltunk és nagyon sok orvosi vizsgálatot végigizgultunk, együtt vártuk az eredményeket. Sajnos egyik vizsgálat után sem voltunk száz százalékig biztosak abban, hogy nem történhet nagyobb baj. Ez rendkívül kockázatos és természetesen ilyenkor a játékos mondja ki a végső szót, de senki nem szokta vállalni azt a rizikót, hogy nyaktól lefelé lebénulhat és kerekesszékbe kerülhet. Két csigolyája még mindig össze van csúszva az eset után, ami nagyon veszélyes” – mondta Fodor Szabolcs. „Szomorú, hogy ilyen előfordulhat a mai jégkorongban, hogy a játékosok nem tudnak vigyázni egymásra. Íratlan szabály, hogy ha valakinek a számát hátulról látod, akkor nem mész már, nem ütközöl neki. A ligának ezt nagyon keményen kell kezelnie és szankcionálnia!" 

Arról, hogy igazol-e a szakmai stáb valakit Sarciá helyére, Fodor Szabolcs elmondta: „Abszolút nem gondolkodtunk még új játékosban, hiszen a nyáron úgy lett összerakva a csapat, hogy Öcsi velünk lesz, a végsőkig bíztunk benne, hogy ő is játszik majd. Hogy igazolunk-e, az a jövő zenéje még, de nagyon szomorú, hogy valakinek ilyen fiatalon abba kell hagynia a pályafutását. Most viszont az a legfontosabb, hogy a klubon belül megtalálja a helyét, hiszen természetesen nem engedjük el a kezét ilyen helyzetben.”

„Nagy veszteség ez a csapat számára, mégis azt gondolom, az a legfontosabb most, hogy ne engedjük el a kezét. Szerencsére ő sem akar elszakadni a klubtól, így abban maradtunk, az utánpótlásunk edzői stábjában, az U21-es együttesnél lesz edző, amihez természetesen minden szakmai segítséget megadunk, és nagyon sok sikert kívánunk neki!” – nyilatkozta Hudák Gábor, szakosztályunk szakmai igazgatója.

Sarciá Antonino 2018 nyarán Fodor Szabolcs vezetőedző hívására érkezett a Ferencvároshoz. A MAC U20-as csapatában korábban volt már a szakember játékosa. Az 1998-as születésű fiatal védőnek az FTC-Telekom volt pályafutása első felnőtt együttese.

Részese volt a Fradi 2018 óta tartó összes sikerének: öt magyar bajnoki címet, két Erste Ligát, egy-egy Magyar Kupát és Szuperkupát nyert az FTC-Telekommal, emellett van három Magyar Kupa-bronzérme és két Erste Liga-ezüstérme is, valamint kivette a részét a 2019 őszi Kontinentális Kupa-menetelésből is.

Sarciá Antoninónak köszönjük a Ferencvárosért jégkorongozóként tett minden erőfeszítését, edzői pályafutásához pedig nagyon sok sikert kívánunk!

Cikkajánló

Tóth Gergő marad a Ferencvárosnál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a rutinos csatárral, újabb egy évig segíti a csapatot.

Meghosszabbította szerződését az amerikai hátvéd

Jake Crespi mindben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, a következő évben is az FTC-Telekomot erősíti.

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin