2021. szeptember 18.
„A hajrában éreztük, hogy az izmaink nem működnek"
Friss világbajnokunk, Kozák Danuta mesélt a nehéz körülmények között megnyert döntőről -INTERJÚ!

Ahogy arról beszámoltunk, hatszoros olimpiai bajnokunk, Kozák Danuta (képünkön jobbra) párosban Csipes Tamarával remek rajtot produkálva, egy elképesztően szoros döntőben megnyerte a K-2 500-as számot a Dániában zajló kajak-kenu világbajnokságon. Az immáron 15-szörös világbajnokunk elégedetten értékelt ugyanakkor elmondta, hogy a hirtelen betörő hideggel alaposan meggyűlt a bajuk a döntőben.

- Az látszott, hogy nem kellemes az idő Koppenhágában. Hogy élték meg nem túl ideális körülményeket a hajóban?

- Igazából a fő probléma az volt, hogy az elmúlt napokban még sokkal jobb idő volt, ám szombatra 14 fokra hűlt a levegő és emellé még erősen fújt a szél is. A csapatruházatunk csak a nyári időszakra ideális és ilyen drasztikus időjárásváltozással nem számoltunk, ami rajtunk volt ruha az kevés volt. Ebből kifolyólag a bemelegítés sem ment egyszerűen. Még amikor vízre szálltunk, akkor sem úgy működtek az izmaink mint vártam, messze voltak az ideálistól. Maga a versenypálya egy tavon lett kialakítva, ebből fakadóan bárhonnan fúj a szél, mindig sokkal jobban hullámzik a víz. A döntő alatt éppen hátszelünk volt, de nem volt vészes vagy zavaró. Ami inkább megnehezítette az életünket az a hideg időjárás. 

- Ha elvonatkoztatunk a hűvös körülményektől, a döntőben minden úgy történt, ahogy előzetesen várták?

- A versenyen az történt amit vártunk, a fehéroroszok nagyon erősek voltak. Abszolút erre számítottam tőlük tudtuk, hogy a fehérorosz hajó erős lesz, de a taktikájuk meglepett. Azt gondoltuk, hogy majd az elején megindulnak, és a végét nem fogják bírni, erre éppen középen tudtak ránk jönni, amikor mi is kezdtük volna a hajrát. Úgy gondolom, hogy jót rajtoltunk, majd egy kicsit visszavettünk a tempóból. A hajrában aztán éreztük, hogy az izmaink nem működnek, egyszerűen a hidegben bekötöttek és ekkor tudtak ránk jönni a beloruszok. Ám végül a végét így is mi bírtuk jobban egy kicsivel.

- Így a K-2 500 finálé után kijelenthető, hogy egy naptári éven belül nyert Eb-t, olimpiát és vb-t. Soha senki ezt nem tudta produkálni. Három világversenyen zsinórban a csúcsra ért. Büszke lehet magára és mindenkire, akik ezen az úton elkísérték.

- Ez tök jó dolog, de ebben a szerencse is nagy szerepet játszott. A koronavírusjárvány miatt sűrült be ennyire a versenynaptár, de ettől függetlenül elégedett vagyok és örülök, hogy sikerült összeállnom a megfelelő csapatemberekkel, például Csipes Tamarával vagy Bodonyi Dórával. 

- Vasárnap jöhet a K-4 500-as  finálé. Mi kell ahhoz, hogy a 15. Kozák Danuta- vb-arany mellé odakerüljön a 16. vagy egy hasonlóan szépen csillogó érem?

- Azt gondolom, hogy nehéz dolgunk lesz, nehezebb mint szombaton volt a párosban, mert a fehéroroszok négyese nagyon erős. Bízom benne, hogy a lányokkal megtudjuk oldani a döntőt, megpróbáljuk megugrani ezt a szintet.

Kozák Danuta a négyes tagjaként vasárnap 12.39-kor döntőzik 500 méteren a koppenhágai világbajnokságon.

Fotók: MTI

Cikkajánló

Balláék a negyedik helyen zártak Racicében

Háromszoros Európa-bajnok kenusunk, Balla Virág és társa végig versenyben voltak a bronzéremért.

Balla Virág elődöntős Racicében

Az FTC-Rekontir versenyzője két távon indul vasárnap a Világkupán.

Nyolc érem Dunavarsányból

Kajak-kenu szakosztályunk utánpótláskorú versenyzői remek eredményekkel tértek haza hétvégi versenyükről.

Megműtötték az FTC olimpiai bajnokát

Kozák Danuta bizakodó hangvételű posztot tett közzé.

Kajakozóink 22 érme anyák napjára

Az FTC kajakozói hat aranyat és nyolc-nyolc ezüst-, illetve bronzérmet nyertek a korosztályos versenyen.

VIDEÓ: így készült olimpiai bajnokunk szobra!

A Kozák Danutát megörökítő műalkotás elkészülte hosszú, több állomásból álló munkafolyamat eredménye – VIDEÓ!

„Párizsig mindenképpen folytatom!”

Az FTC olimpiai bajnok kajakozója céljairól is beszélt a szoboravató után – VIDEÓ!

Thaiföldön készül olimpiai ötödik kenusunk

Balla Virág január közepe óta a festői szépségű távol-keleti országban edz.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most