2021. szeptember 23.
„Nagy megtiszteltetés” - Szobor készül Kozák Danutáról!
Hatszoros olimpiai bajnokunkról Varga Zoltán szobrászművész készíti el a bronz alkotást.


Kozák Danuta, hatszoros olimpiai, 15-szörös világ-és 17-szeres Európa-bajnok kajakozónk idén januárban csatlakozott klubunkhoz, és a 2021-es évben klasszisunk sporttörténelmet írt, hiszen egy naptári évben nyert Eb-t, vb-t és olimpiát, amire eddig még nem volt példa a sportág történetében. Elérkezett hát az idő, hogy Magyarország legsikeresebb női sportolójáról elkészüljön az a bizonyos bronz szobor, amely a népligeti edzőközpontunkban, az FTC olimpiai sétányán fog állni a klub korábbi ötkarikás győzteseinek társaságában. Kozák Danuta érthetően boldogan nyilatkozott annak a fotózásnak a helyszínén, ahol az alkotó kérésére a szobor elkészítéséhez elengedhetetlen felvételeket készítették. 

- Sosem ért még ilyen nagy megtiszteltetés, hogy szobor készüljön rólam. Kíváncsi vagyok milyen lesz a végeredmény – mondta a FradiMédiának Kozák Danuta, aki egyetlen szóval reagált arra a hírre, hogy hamarosan neki is szobra lesz az FTC olimpiai sétányon. – „Azta!”, ez volt az első gondolat, ami az eszembe jutott. Igazából most már elmondhatom, vágytam arra, hogy én is odakerüljek a szoborparkba, és most örülök, hogy ez megadatik. 

Klasszis sportolónk szobrát Varga Zoltán szobrászművész fogja elkészíteni, aki be is avatott minket az alkotás elkészültének folyamataiba.

- Önmagában egy felemelő érzés, hogy egy ilyen projektben részt vehetek, mert ezek az emberi teljesítmények jó példát mutatnak a fiataloknak a mindennapokra, ebből lehet erőt, motivációt meríteni. Ezt a nem mindennapi teljesítményt kell egy emberi arcon megjeleníteni, ami nem könnyű, de megtisztelő feladat  – mondta az alkotó, Varga Zoltán. – Sok felvétel készült most Danutáról, amelyek segítségével először agyagból megmintázom őt, majd erről készül egy gipsz negatív. Ebbe kerül bele a gipsz pozitív. Ez kerül aztán a bronzöntő mesterhez, aki egy úgynevezett viaszveszelytéses eljárással bronzba önti az alkotást, majd egy cizellőr kialakítja a szobor felületeit. A népligeti sétányon közben egy sírkőfaragó elkészíti a szobor talapzatát, ami mészkőből fog készülni. Különleges alkotás lesz, mert szerettünk volna utalni Danuta sportágára,  a vízhez való kötődésére. Ezért a talapzatban tengeri üledékek, őskori csigák és más ősi élőlények lenyomata is megtalálható lesz.

A Kozák Danutát ábrázoló alkotás várhatóan december elejére készül el.

Cikkajánló

Zöld-fehér gólyahír: Kozák Danuta babát vár!

Olimpiai bajnok kajakozónk megható Facebook-bejegyzésben tudatta az örömteli eseményt - KÉP!

Focirajongó Európa-bajnokunk csodás tette mindent vitt

Kajakozónk, Fekete Dorina tudja szinte az összes szurkolói rigmust, de nem csak ezért igazi fradista – VIDEÓ

Balla Virág újabb három magyar bajnoki címet nyert

Kenusunk két páros és egy egyéni számban győzött a szolnoki Magyar Bajnokságon.

Két magyar bajnoki cím egy nap alatt

Kenusunk, Balla Virág a C-1 után a C-2 1000 méterén is magyar bajnoki címet szerzett.

Elnöki elismerésben részesült Európa-bajnokunk

Klubunk vezetősége a korosztályos Eb-címét megvédő kajakozónkat, Fekete Dorinát díjazta - VIDEÓ

Balla Virág negyedik 5000 méteren Münchenben

Kenusunk az 500 méter után 5000-en is negyedik lett a müncheni Multisport Európa-bajnokságon.

Elhalasztották Balla Virág szombati 5000-es Eb-döntőjét

Háromszoros Európa-bajnok kenusunk vasárnap, magyar idő szerint 16.50-kor száll vízre Münchenben.

Balla Virág negyedik lett 500-on Münchenben!

Kenusunknak nem sok hiányzott ahhoz, hogy dobogóra álljon a Multisport Európa-bajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin