2021. szeptember 23.
„Nagy megtiszteltetés” - Szobor készül Kozák Danutáról!
Hatszoros olimpiai bajnokunkról Varga Zoltán szobrászművész készíti el a bronz alkotást.


Kozák Danuta, hatszoros olimpiai, 15-szörös világ-és 17-szeres Európa-bajnok kajakozónk idén januárban csatlakozott klubunkhoz, és a 2021-es évben klasszisunk sporttörténelmet írt, hiszen egy naptári évben nyert Eb-t, vb-t és olimpiát, amire eddig még nem volt példa a sportág történetében. Elérkezett hát az idő, hogy Magyarország legsikeresebb női sportolójáról elkészüljön az a bizonyos bronz szobor, amely a népligeti edzőközpontunkban, az FTC olimpiai sétányán fog állni a klub korábbi ötkarikás győzteseinek társaságában. Kozák Danuta érthetően boldogan nyilatkozott annak a fotózásnak a helyszínén, ahol az alkotó kérésére a szobor elkészítéséhez elengedhetetlen felvételeket készítették. 

- Sosem ért még ilyen nagy megtiszteltetés, hogy szobor készüljön rólam. Kíváncsi vagyok milyen lesz a végeredmény – mondta a FradiMédiának Kozák Danuta, aki egyetlen szóval reagált arra a hírre, hogy hamarosan neki is szobra lesz az FTC olimpiai sétányon. – „Azta!”, ez volt az első gondolat, ami az eszembe jutott. Igazából most már elmondhatom, vágytam arra, hogy én is odakerüljek a szoborparkba, és most örülök, hogy ez megadatik. 

Klasszis sportolónk szobrát Varga Zoltán szobrászművész fogja elkészíteni, aki be is avatott minket az alkotás elkészültének folyamataiba.

- Önmagában egy felemelő érzés, hogy egy ilyen projektben részt vehetek, mert ezek az emberi teljesítmények jó példát mutatnak a fiataloknak a mindennapokra, ebből lehet erőt, motivációt meríteni. Ezt a nem mindennapi teljesítményt kell egy emberi arcon megjeleníteni, ami nem könnyű, de megtisztelő feladat  – mondta az alkotó, Varga Zoltán. – Sok felvétel készült most Danutáról, amelyek segítségével először agyagból megmintázom őt, majd erről készül egy gipsz negatív. Ebbe kerül bele a gipsz pozitív. Ez kerül aztán a bronzöntő mesterhez, aki egy úgynevezett viaszveszelytéses eljárással bronzba önti az alkotást, majd egy cizellőr kialakítja a szobor felületeit. A népligeti sétányon közben egy sírkőfaragó elkészíti a szobor talapzatát, ami mészkőből fog készülni. Különleges alkotás lesz, mert szerettünk volna utalni Danuta sportágára,  a vízhez való kötődésére. Ezért a talapzatban tengeri üledékek, őskori csigák és más ősi élőlények lenyomata is megtalálható lesz.

A Kozák Danutát ábrázoló alkotás várhatóan december elejére készül el.

Cikkajánló

Klasszisunk szülés után visszatérve Párizsra koncentrál

Kajakozónk, Medveczky Erika csodálatos kisfiáról és olimpiai álmairól mesélt – VIDEÓ

„Nem titkolt szándékom, hogy ott legyek az olimpián!”

Ismerje meg közelebbről a Fradi többszörös világbajnok új igazolását, a kenus Adolf Balázst – VIDEÓ!

Újabb világbajnok a Fradiban!

A kenus Adolf Balázs büszke rá, hogy csatlakozhatott a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

Ott jelent meg Budapesten az FTC-felirat, ahol még soha

Fiatal kajakozóink a kemény munka mellett azért a pihenésre és a csapatépítésre is időt szakítanak – VIDEÓ

Balla nem jutott döntőbe 200 méteren az Előolimpián

Háromszoros Európa-bajnokunk kilenc századmásodperccel maradt le a fináléról a párizsi tesztversenyen.

Kajak-kenu vb: Balla ötödik 500 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunknak nem volt esélye az éremszerzésre a döntő futamban.

Balla Virág világbajnoki döntős 500 méteren!

Az FTC kenusa futamgyőztesként jutott be a vasárnapi döntőbe.

Balla megnyerte a B döntőt a vb-n 200 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunk egy hellyel csúszott le a fináléról, nincs meg a párizsi kvóta.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin