2020. május 26.
Új utánpótlásedző kajakosainknál
A Honvédtól érkezett Kassai Álmos magával hozta versenyzőit is a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

A Ferencvárosi Torna Club kajak-kenu szakosztályánál is bizakodva várják, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett rendkívüli veszélyhelyzet elmúltával az edzések mellett a versenyszezon is újra beinduljon. A szakosztály vezetése azonban az elmúlt hetekben sem tétlenkedett, így most örömmel jelenthették be, hogy szerződést kötöttek a Budapesti Honvéd korábbi utánpótlásedzőjével, Kassai Álmossal, aki 18 főből álló versenyzői csoportjával együtt igazolt a Ferencvároshoz.

Az edzői pályáját megelőzően már versenyzőként is a sportágban lévő Kassai Álmos a Ferencvárosba született, ott is nevelkedett, ám 1995-től 2011-es újraalakulásáig szünetelt az FTC kajak-kenu szakosztályának működése, így új edzőnknek fiatal versenyzőként nem volt lehetősége Fradi-színekben kajakozni.

„24 éves koromig a Nagyvárad tér környékén éltem, a Ferencvárosban nőttem fel, a Telepy utcai iskolába jártam. Amikor gyerekként kajakozni kezdtem, az sajnos pont arra az időszakra esett, amikor szünetelt a ferencvárosi kajak-kenu sport, így kimaradt, hogy zöld-fehér színekben versenyezzek. A 2011-es újjáalakuláskor viszont már edző voltam, és folyamatosan figyelemmel kísértem a szakosztály működését. Vonzott a lehetőség, hogy egyszer akár itt is edzősködhetek, úgy látszik, ennek most jött el az ideje az életemben” – kezdte bemutatkozó nyilatkozatát honlapunknak Kassai Álmos.

A 39 éves szakember 1992-ben ismerkedett meg versenyzőként a kajak-kenuval, és 2003-tól, tehát már 17 éve edzőként dolgozik.

„Mivel a Fradiban nem tudtam kajakozni, így az MTK-hoz kerültem, ott nevelkedtem, ott ismerkedtem meg a sportág alapjaival. Az edzői pályafutásom is ott kezdődött, az első két évemet ott töltöttem. 2005-ben a BSE-hez igazoltam, majd a szakosztály megszűnése után 2013-ban a Honvédhoz igazoltam, onnan érkeztem most a Ferencvárosba.”

Kassai Álmos óriási kihívásnak tekinti, hogy az FTC színeiben dolgozhat, és lehetősége nyílhat akár a felnőtt mezőnyben is eredményes fradistákat nevelni.

„Az FTC egy hatalmas egyesület, és a kajak-kenu szakosztály is óriási múlttal rendelkezik, az 1995-ös megszűnésig a sportág egyik meghatározó műhelye volt. A 2011-es újraalakulás óta is remek úton járnak a Fradi kajakosai, és láthatjuk, hogy utánpótlás szinten már most milyen eredményeket érnek el a ferencvárosi tehetségek, akik nagyon sokra hivatottak a jövőben a felnőtt mezőnyben is. A Honvédban viszont már most női és férfi vonalon egyaránt a felnőtt mezőnyben is klasszisok versenyeznek, világ- és olimpiai bajnokok dolgoznak a klubnál. Amikor odakerültem, végigjártam utánpótlásedzőként a szamárlétrát. 12-13 éves gyerekekkel dolgoztam először, akiknek végig is követtem a fejlődését, ők azok, akik a mai napig is az én csoportomban versenyeznek, ők jöttek velem a Fradihoz is. A Honvédban ugyanis, bár neveltem kölyök, serdülő, ifi, és U23-as válogatott kajakost is, mégsem kaptam lehetőséget arra, hogy a felnőtteknél is megmutassam magam edzőként. Így inkább úgy döntöttem, élek a kínálkozó lehetőséggel, és megpróbálunk a csoportunkkal a Ferencváros színeiben maradandót alkotni. Adta magát a dolog, nekünk jól jött a váltás, a Fradinak pedig jól jött egy olyan, a felnőtt mezőny ajtaján is kopogtató versenyzői gárda, akik között akár későbbi potenciális felnőtt válogatott kajakosok is vannak.”

Új edzőnk elégedett az eddig a klubnál tapasztaltakkal, és nagy tervei vannak a szakosztállyal.

„Azért nem vakrepülés volt ez a váltás, tavaly november óta beszélgettünk már róla Szellák Dávid szakosztályvezetővel. Dávid felkészített rá, milyen körülmények és lehetőségek várnának minket a Ferencvárosnál, és úgy tudom, a klubnak is nagy tervei vannak, szeretnék, ha az összes sportághoz hasonlóan a kajak-kenu is a hazai élvonalhoz tartozna. Emellett nagyon tetszik a családias hangulat, amit eddig tapasztaltam. Az edzők is remekül össze tudnak dolgozni, szimpatikus, fiatal edzői gárdába kerültem, ez is a sikerek egyik kulcsa lehet. Emellett a feltételek is kiválóak, a vízitelep Budapest legjobb vízszakasza mellett van. Aki ebben a városban profi szinten akar versenyzőket felkészíteni, szinte mind a Soroksári-Dunán próbálja ezt meg. Emellett a hajópark is rendben van, bár sok versenyzőmnek van saját hajója, de akinek nincs, az is kapott jó hajót. Az FTC-MVM Népligeti Sportközpont pedig azt hiszem, önmagáért beszél, úgyhogy a téli alapozáshoz is minden adott. Minden szempontból remek helyre érkeztem” – zárta bemutatkozó gondolatait Kassai Álmos.

Cikkajánló

Kozák Danuta megalkotta a Fradi-smoothie-t - VIDEÓ!

Világklasszis kajakosunk igazi vitaminbombával rukkolt elő - Íme, a recept - VIDEÓ!

Kozák Danuta: „Kellett az új impulzus”

A Fradi világklasszis kajakosa első interjújában a fiatal generációnak is üzent - VIDEÓ!

Szenzáció! Ötszörös olimpiai bajnokkal erősítettünk!

A Ferencvárosi Torna Clubban folytatja pályafutását London és Rio olimpiai bajnok kajakosa, Kozák Danuta.

Három Fradi-páros is magyar bajnok lett Győrben

Az FTC kajakosai három arany- és két bronzéremmel zárták a Masters Maraton Magyar Bajnokságot.

Magyar bajnokunk remek bronzzal zárt az ORV-n

Az FTC kajakosa, Keresztes Kristóf a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén is érmet nyert.

Az ob zárásaként is lett magyar bajnoka a Fradinak

A kajak négyesek mellett egyéniben és váltóban is érmet nyert az FTC-Rekontir a korosztályos ob-n.

Egyéniben és csapatban is magyar bajnok lett az FTC

Keresztes Kristóf két számban is aranyérmet nyert • Két válogatottunk lett U23-ban.

Három ob-bronzérem a Fradi négyeseitől

Az FTC-Rekontir férfi kajaknégyesei három számban is dobogóra állhattak a szolnoki magyar bajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most