2020. május 26.
Új utánpótlásedző kajakosainknál
A Honvédtól érkezett Kassai Álmos magával hozta versenyzőit is a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

A Ferencvárosi Torna Club kajak-kenu szakosztályánál is bizakodva várják, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett rendkívüli veszélyhelyzet elmúltával az edzések mellett a versenyszezon is újra beinduljon. A szakosztály vezetése azonban az elmúlt hetekben sem tétlenkedett, így most örömmel jelenthették be, hogy szerződést kötöttek a Budapesti Honvéd korábbi utánpótlásedzőjével, Kassai Álmossal, aki 18 főből álló versenyzői csoportjával együtt igazolt a Ferencvároshoz.

Az edzői pályáját megelőzően már versenyzőként is a sportágban lévő Kassai Álmos a Ferencvárosba született, ott is nevelkedett, ám 1995-től 2011-es újraalakulásáig szünetelt az FTC kajak-kenu szakosztályának működése, így új edzőnknek fiatal versenyzőként nem volt lehetősége Fradi-színekben kajakozni.

„24 éves koromig a Nagyvárad tér környékén éltem, a Ferencvárosban nőttem fel, a Telepy utcai iskolába jártam. Amikor gyerekként kajakozni kezdtem, az sajnos pont arra az időszakra esett, amikor szünetelt a ferencvárosi kajak-kenu sport, így kimaradt, hogy zöld-fehér színekben versenyezzek. A 2011-es újjáalakuláskor viszont már edző voltam, és folyamatosan figyelemmel kísértem a szakosztály működését. Vonzott a lehetőség, hogy egyszer akár itt is edzősködhetek, úgy látszik, ennek most jött el az ideje az életemben” – kezdte bemutatkozó nyilatkozatát honlapunknak Kassai Álmos.

A 39 éves szakember 1992-ben ismerkedett meg versenyzőként a kajak-kenuval, és 2003-tól, tehát már 17 éve edzőként dolgozik.

„Mivel a Fradiban nem tudtam kajakozni, így az MTK-hoz kerültem, ott nevelkedtem, ott ismerkedtem meg a sportág alapjaival. Az edzői pályafutásom is ott kezdődött, az első két évemet ott töltöttem. 2005-ben a BSE-hez igazoltam, majd a szakosztály megszűnése után 2013-ban a Honvédhoz igazoltam, onnan érkeztem most a Ferencvárosba.”

Kassai Álmos óriási kihívásnak tekinti, hogy az FTC színeiben dolgozhat, és lehetősége nyílhat akár a felnőtt mezőnyben is eredményes fradistákat nevelni.

„Az FTC egy hatalmas egyesület, és a kajak-kenu szakosztály is óriási múlttal rendelkezik, az 1995-ös megszűnésig a sportág egyik meghatározó műhelye volt. A 2011-es újraalakulás óta is remek úton járnak a Fradi kajakosai, és láthatjuk, hogy utánpótlás szinten már most milyen eredményeket érnek el a ferencvárosi tehetségek, akik nagyon sokra hivatottak a jövőben a felnőtt mezőnyben is. A Honvédban viszont már most női és férfi vonalon egyaránt a felnőtt mezőnyben is klasszisok versenyeznek, világ- és olimpiai bajnokok dolgoznak a klubnál. Amikor odakerültem, végigjártam utánpótlásedzőként a szamárlétrát. 12-13 éves gyerekekkel dolgoztam először, akiknek végig is követtem a fejlődését, ők azok, akik a mai napig is az én csoportomban versenyeznek, ők jöttek velem a Fradihoz is. A Honvédban ugyanis, bár neveltem kölyök, serdülő, ifi, és U23-as válogatott kajakost is, mégsem kaptam lehetőséget arra, hogy a felnőtteknél is megmutassam magam edzőként. Így inkább úgy döntöttem, élek a kínálkozó lehetőséggel, és megpróbálunk a csoportunkkal a Ferencváros színeiben maradandót alkotni. Adta magát a dolog, nekünk jól jött a váltás, a Fradinak pedig jól jött egy olyan, a felnőtt mezőny ajtaján is kopogtató versenyzői gárda, akik között akár későbbi potenciális felnőtt válogatott kajakosok is vannak.”

Új edzőnk elégedett az eddig a klubnál tapasztaltakkal, és nagy tervei vannak a szakosztállyal.

„Azért nem vakrepülés volt ez a váltás, tavaly november óta beszélgettünk már róla Szellák Dávid szakosztályvezetővel. Dávid felkészített rá, milyen körülmények és lehetőségek várnának minket a Ferencvárosnál, és úgy tudom, a klubnak is nagy tervei vannak, szeretnék, ha az összes sportághoz hasonlóan a kajak-kenu is a hazai élvonalhoz tartozna. Emellett nagyon tetszik a családias hangulat, amit eddig tapasztaltam. Az edzők is remekül össze tudnak dolgozni, szimpatikus, fiatal edzői gárdába kerültem, ez is a sikerek egyik kulcsa lehet. Emellett a feltételek is kiválóak, a vízitelep Budapest legjobb vízszakasza mellett van. Aki ebben a városban profi szinten akar versenyzőket felkészíteni, szinte mind a Soroksári-Dunán próbálja ezt meg. Emellett a hajópark is rendben van, bár sok versenyzőmnek van saját hajója, de akinek nincs, az is kapott jó hajót. Az FTC-MVM Népligeti Sportközpont pedig azt hiszem, önmagáért beszél, úgyhogy a téli alapozáshoz is minden adott. Minden szempontból remek helyre érkeztem” – zárta bemutatkozó gondolatait Kassai Álmos.

Cikkajánló

Klasszisunk szülés után visszatérve Párizsra koncentrál

Kajakozónk, Medveczky Erika csodálatos kisfiáról és olimpiai álmairól mesélt – VIDEÓ

„Nem titkolt szándékom, hogy ott legyek az olimpián!”

Ismerje meg közelebbről a Fradi többszörös világbajnok új igazolását, a kenus Adolf Balázst – VIDEÓ!

Újabb világbajnok a Fradiban!

A kenus Adolf Balázs büszke rá, hogy csatlakozhatott a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

Ott jelent meg Budapesten az FTC-felirat, ahol még soha

Fiatal kajakozóink a kemény munka mellett azért a pihenésre és a csapatépítésre is időt szakítanak – VIDEÓ

Balla nem jutott döntőbe 200 méteren az Előolimpián

Háromszoros Európa-bajnokunk kilenc századmásodperccel maradt le a fináléról a párizsi tesztversenyen.

Kajak-kenu vb: Balla ötödik 500 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunknak nem volt esélye az éremszerzésre a döntő futamban.

Balla Virág világbajnoki döntős 500 méteren!

Az FTC kenusa futamgyőztesként jutott be a vasárnapi döntőbe.

Balla megnyerte a B döntőt a vb-n 200 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunk egy hellyel csúszott le a fináléról, nincs meg a párizsi kvóta.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin