2023. október 18.
Újabb világbajnok a Fradiban!
A kenus Adolf Balázs büszke rá, hogy csatlakozhatott a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

Négyszeres világbajnok kenust szerződtetett az FTC! Klubunk legújabb igazolása a 24 éves Adolf Balázs, aki nemrégiben a maratoni távon és 5000 méteren is világbajnoki címet ünnepelhetett, 1000 méteren pedig már megszerezte a párizsi olimpiai kvótát.

- Pályafutásomat kisebb klubokban kezdtem, most pedig a Ferencvárosban folytatom. Ez óriási váltás nekem! Egy elképesztően sikeres, nagy múltú egyesület tagja lehetek, ami büszkeséggel tölt el. Az olimpia előtt az volt a célom, hogy fejlődésem töretlen legyen, és itt minden adott ehhez. Mindent megteszek azért, hogy sikeres legyek! – nyilatkozta Adolf Balázs.

- Nagyon örülünk neki, hogy Magyarország egyik legjobb kenusa a Ferencvárost választotta – jelentette ki ügyvezető alelnökünk, Nyíri Zoltán. - Biztosítjuk Adolf Balázs számára a szakmai hátteret, a nyugodt környezetet, ami az olimpiai felkészülés időszakában talán a legfontosabb dolog. Nem titkolt közös vágyunk és célunk az Európa-bajnokságokon és a világbajnokságokon az éremszerzés, valamint egy remek olimpiai szereplés. 

Adolf Balázs pályafutása 2016-ban egy maratoni ifjúsági vb-bronzéremmel indult, majd 2017-ben már megnyerte a pietermaritzburgi világbajnokságot. Még ugyanebben az évben az ifjúsági Eb-n bronzérmet nyert a kajak négyes tagjaként.

A 2018-as U23-as maratoni vb-n ezüstérmet nyert, egy évvel később, az U23-as vb-n egyesben ezer méteren negyedik lett. A 2019-es szegedi világbajnokságon 5000 méteren, már a felnőttek mezőnyében bravúros versenyzéssel ezüstérmet szerzett.

2021 májusában az olimpiai pótkvalifikáción Fejes Dániellel együtt megszerezte a kvótát, így ott volt a tokiói ötkarikás játékokon. Az olimpián kenu kettes 1000 méteren összesítésben a 11. lett, egyesben ugyanezen a távon a 15. helyen zárt. Adolf Tokió után szeptemberben a koppenhágai vb-n 5000 méteren világbajnok lett, 1000 méteren pedig bronzérmes lett.

Ebben az évben két aranyérmet is nyert a maratoni világbajnokságon: a 26,2 km-es és a 3,4 km-es távon sem talált legyőzőre. A gyorsasági és a maratoni szakágban 2021-ben elnyerte az Év Kenusának járó díjat is.

Versenyzőnk 2022-ben a müncheni Eb-n 5000 méteren ezüstérmet, kenu kettesben 1000 méteren bronzérmet szerzett.

Adolf Balázs idén szeptemberben Duisburgban 5000 méteren megvédte címét és újra vb-győzelmet ünnepelhetett. Egyesben 1000 méteren az ötödik helyen zárt, így olimpiai kvótát szerzett. Ezt követően a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon az olimpiai tesztversenyen is jól szerepelt, kenu egyesben 1000 méteren a harmadik helyen végzett.

Adolf 2023-ban a szegedi mellett a poznani Világkupán is aranyérmes lett 5000 méteren.

Cikkajánló

A Fradi „sárkánykirálynője” sorra nyeri az aranyérmeket

Molnár Rebeka a kenu mellett sárkányhajósként is remekel. Most bemutatta a különleges hajót - VIDEÓ!

Adolf Balázs Európa-bajnok 5000 méteren

Négy világbajnoki cím után kenusunk Szegeden szerezte meg első Európa-bajnoki címét.

Adolf Balázs negyedik az Eb-n

Kenusunk a C-2 500 döntőjében szerepelt.

Adolf Balázs hatodik lett C-1 1000 méteren az Eb-n

Kenusunk a rossz rajt után nem tudott javítani a szegedi kajak-kenu Eb-n, készülhet az C-2 500 döntőjére.

Adolf Balázs C-1 1000 méteren is döntőbe jutott

Világbajnok kenusunk nagyot csatázott a péntek délelőtti középfutamban, másodikként jutott döntőbe.

Adolf Balázs döntőzik 500 m párosban az Eb-n

Kenusunk Hajdu Jonatánnal párban jutott be a táv döntőjébe a szegedi kontinensviadalon.

Adolf Balázs aranyérmes C-1 1000 méteren

Egyesületünk versenyzője újra nyert a szegedi válogatón.

Adolf Balázs párosban nyert a szegedi válogatón

Kozák Danuta K-1 500-on hatodik lett, míg Balla Virág C-1 200-on harmadikként ért célba.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin