archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2017. szeptember 28.
A profik világa
Kerékpár szakosztályunk versenyzője, Orosz Gergő élete első országúti világbajnokságán fantasztikus eredményt elérve a 62. helyen végzett. – INTERJÚ!

Mint arról korábban beszámoltunk, Orosz Gergő a 62. helyen végzett a norvégiai Bergenben megrendezett országúti világbajnokságon a juniorok között. Gergő eredménye azért is nagy szó, mert a három magyar utánpótlás induló közül ő végzett a legelőkelőbb helyen, illetve a 190 versenyző közül csupán 129-en fejezték be a rendkívül nehéz hegyi terepen megrendezett versenyt. Sportolónkkal a világbajnokságra való felkészülésről, a versenyről és remek eredményéről, míg edzőjével, Takács Gyulával tanítványa teljesítményéről és jövőjéről beszélgettünk.

- Sikerült már feldolgoznod, hogy mekkora sikert értél el a 62. hellyel?

Orosz Gergő: - Sikerült persze. Nagyon jól esett, hogy a barátaim, a tanáraim és mindenki gratulált. Örülök, hogy sikerült befejeznem a versenyt. Elégedett vagyok a 62. hellyel. A Ferencvárosi Torna Club és a szakosztály egész évben támogatott, nagyon sokat köszönhetek a klubnak.

- Kőkemény hegyi terepen rendezték meg a versenyt. Hogyan zajlott a felkészülésed és mire kellett nagyon figyelned?

O. G.:
- Gyula bácsival kifejezetten hegyi résztávokon készültünk a Bükkben, ami nekem hazai pálya volt, hiszen én is itt élek, így felüdülés volt edzeni. Mivel ez volt a korosztályom legfontosabb versenye, így egész évben erre készültünk, több, hasonló versenyen vettünk részt.

- Milyen célokkal utaztál ki a világbajnokságra? Gondoltál arra, hogy előkelő helyen végzel?


O. G.: - Gondoltam rá, hogy egy ilyen helyezés összejöhet. Titkon reménykedtem abban, hogy a legjobb 20 között végezhetek. Az Európa-bajnokságon a 40. helyen végeztem, így úgy álltam rajthoz, hogy ha megismétlem ezt az eredményemet vagy egy kicsit megjavítom, akkor már nagyon elégedett leszek.

- Milyen volt a verseny?

O. G.:
Nagyon jól éreztem magam verseny közben, remek hangulat és több érdekesség is volt. Az elején nem csak köröztünk, hanem volt egy 40 kilométeres szakasz is. Korai rajt volt és mivel előző este esett, még vizes volt az út. Emiatt több esés is volt a mezőnyben. Külön öröm volt, hogy nem csak a felnőttek, de mi a versenyünkre is rengeteg néző volt kíváncsi, jó volt hallani, ahogy szorítottak nekünk. Viszont voltak meggondolatlan szurkolók is. Volt olyan, hogy az előttem haladó az egyik néző kezéből verte ki a telefont, amit gyakorlatilag át kellett ugratnom, de néhány zászló is kisebb gondot okozott. Sárga lencsét választottam a versenyre, mert több alagúton is átmentünk, ami nagyon izgalmas volt.

- Mit jelent számodra és a jövőd szempontjából ez az eredmény?

O. G.:
- Remélem és bízom, hogy ez az eredmény segít majd elindítani a profi karrieremet. Célom, hogy oda kerüljek a World Tour mezőnyébe, de tudom, hogy milyen lépcsőfokok vannak előttem és ezeket hogyan kell majd megmásznom.


Orosz Gergő 2010 óta készül Takács Gyulával. Edzője elmondta, Gergő ezzel az eredményével felkeltette nem csak a honi, hanem a nemzetközi klubok érdeklődését is.

„Nagyon boldogok vagyunk.” – kezdte Takács Gyula. „Óriási szó, hogy a világbajnokságra kijutó kilenc magyar felnőtt és utánpótlás versenyző közül csak ő és egy másik, de külföldön készülő U23-as korosztályban induló kerékpározó tudta teljesíteni a távot. Ez a 62. hely nagyon nagy eredmény, fel is figyeltek rá és több nemzetközi edzőközpont is gondolkodik rajta, hogy elvinnék egy időre, hogy náluk készüljön és egyengessék a jövőjét. Itthon az összes magyar csapat bejelentkezett érte, de természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is a Ferencváros kerékpározója maradjon.”

Gergő tehetségéhez nem férhet kétség, Takács Gyula szerint pedig minden megvan benne, hogy profi kerékpározó váljon belőle.

„Korábban triatlonozott volt magyar bajnok csapatban, de még nem ferencvárosi sportolóként. Mivel kiderült, hogy nem lesz magas, így a futásban és az úszásban kisebb hátránnyal indult, ezért maradt a kerékpár. Rendkívüli akaratereje van. A világbajnokság után úgy feldobódott, hogy konkrétan fél méterrel a föld fölött lebeg. Érettségi előtt áll, de úgy érzi, hogy profi szeretne lenni. Azt gondolom, hogy minden adottsága megvan hozzá. Pályán és crossban is nagyon jó. Legközelebb pályaversenyen indul október 12-én Bécsben a GP Viennán, ami már felnőtt olimpiai kvalifikációs verseny.” – tette hozzá Takács Gyula.


Cikkajánló

A Kiss-lányok kibérelték a dobogót

Fiatal kerékpárosaink az első két helyen végeztek az Újbuda Kritérium Liga legutóbbi állomásán.

A Kiss-lányok megint érmeket nyertek

Fiatal kerékpárosaink ismét kitettek magukért az Újbuda Kritérium Liga legutóbbi futamában.

Két Fradi-aranyérem a Hungaroringről

A nőknél és a parakerékpárosoknál is fradista aranyérmet ünnepelhettünk a 24 körös kritériumverseny után.

Ötödik hely az Európa-kupán, versenyben Tokióért!

Ocelka Róbert és segítője előkelőhelyen végzett a parakerékpárosok Európa-kupa sorozatának puhói állomásán.

Megtört a jég! Elitversenyzőnk először nyert OB-érmet

Az FTC kerékpározója, Matuz Etelka megnyerte az elitversenyt az országúti országos bajnokságon – KÉPEK!

Fradista testvérsiker a Kritérium futamon

Az FTC két fiatal kerékpározója, Kiss Viktória és Kiss Kamilla sikerével zárult a Kométa Kritérium futam.

Ballagásról a dobogó tetejére

Az FTC két kerékpárosa, Matuz Etelka és Vörös Ádám is aranyérmes lett a hétvégi Zoárd Napi Versenyen.

Vb-re készülő kerékpárosunk ilyet még soha nem tett

Az FTC kerékpárosa, Matuz Etelka Ausztriában nyert értékes bronzérmet rangos nemzetközi versenyen.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most