2019. július 4.
Kökény Beatrix: A gyerekek a legnagyobb vesztesek
Komoly műhiba fosztotta meg a magyar serdülő fiú kézilabda-válogatottat a bronzmérkőzéstől az Eb-n.

A négy ferencvárosi játékossal (Lukács Péter, Ónodi-Jánoskúti Máté, Imre Bence, Karai Miklós) felálló magyar csapat a középdöntőbe úgy jutott be, hogy a csoportmérkőzések közül négyet megnyert, és csak egyet veszített el, Fehéroroszországtól 31-26-ra kapott ki. Mivel a fehéroroszok jutottak tovább, így a középdöntőbe ezt az eredményt vitte tovább a magyar csapat.

Ám ezen a találkozón Ónodi-Jánoskúti Máté két gólját nem könyvelték el a jegyzőkönyvben, így hiába állt az eredményjelzőn a helyes eredmény, hivatalosan 31-24 lett a meccs vége. A magyar küldöttség ezt még aznap jelezte az Európa Kézilabda-szövetség (EHF) delegátusa felé, de azt a választ kapták, hogy ha a későbbiekben számítani fog ez a két gól, akkor visszanézik a mérkőzést.

Fenti képünkön is látszik az eredmény, de a mérkőzés felvétele is elérhető:

A középdöntőben aztán úgy alakultak az eredmények, hogy pont ezen a két gólon múlott, hogy a magyar válogatott a jobb gólkülönbségének köszönhetően a fehéroroszok előtt végezzen, és ezzel bronzmérkőzést játszhasson. Az EHF delegáltjai bekérték az ominózus mérkőzés felvételét, megnézték, leszámolták a gólokat, igazat adtak a magyar csapatnak, ám mivel korábban a zsűri hivatalosan aláírta a jegyzőkönyvet, így közölték, hogy nem tudnak rajta változtatni. Arra kérték a magyar csapat szövetségi edzőjét, Kopornyik Zsoltot, hogy keresse fel a fehéroroszokat, hogy lépjenek vissza a bronzmérkőzéstől, és ha ezt megteszik, akkor a magyarok játszhatnak helyettük a harmadik helyért.

„Nonszensz, hogy nekünk kellene kuncsorognunk a fehéroroszoknál, teljesen értetlenül állok a történtek előtt – mondta a Fradi.hu-nak Kökény Beatrix olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, aki ezúttal szülőként nyilatkozott, hiszen családjával azért utazott ki a göteborgi Európa-bajnokságra, hogy szurkoljon fiának, Imre Bencének. – Ennek az egésznek a gyerekek a legnagyobb vesztesei, hiszen elvették tőlük azt a lehetőséget, amit a pályán kiharcoltak, azaz, hogy a bronzéremért játszhassanak. Nem is értem, hogy egy ilyen szintű tornán hogyan lehet két gólt elírni, hiszen ez Magyarországon még szivacskézilabdában sem fordul elő. Azt mondták, tanulnak majd az esetből, és jövőre online jegyzőkönyv lesz, nem két játékvezető fogja kézzel írni, mint ahogy most tették. Még egyszer hangsúlyoznám, az a legrosszabb az egészben, hogy a gyerekek önhibájukon kívül kerültek ilyen igazságtalan helyzetbe csak azért, mert a zsűrik és a bírók ragaszkodnak a paragrafusokhoz. Egy felnőtt játékost is megvisel egy ilyen szituáció, nemhogy egy gyereket.”

Kökény Beatrix (jobbra) értetlenül szemlélte a Göteborgban történteket

Kökény Beatrix hozzátette, hogy az egész szervezés teljesen méltatlan volt egy nyílt Európa-bajnoksághoz, példaként említette, hogy a gólszerzőket rendre rosszul tüntették fel a jegyzőkönyvben, valamint a pálya mellé beengedték úgy a szurkolókat, hogy azok jelentősen zavarták a játékosokat.

„A feröeriek mérkőzéseire rengeteg dán szurkoló jött el, ott álldogáltak és üldögéltek a pálya szélén, a szélsőink rendre a drukkerek lábára lépve indultak el. De a játékvezetés színvonala is nagyon csúnyán elmaradt a csapatok és a játék színvonalától. Nem gondolom, hogy egy ilyen világeseményen kellene próbálgatni a játékvezetőket” – mondta Kökény Beatrix, aki a Ferencváros női utánpótlásvezetője is.

A feröeriek meccsein sorban álltak a pálya szélén a szurkolók

Kopronyik zsolt szövetségi edző az Utanpotlassport.hu-nak így nyilatkozott: „Hónapok óta erre az Eb-re készültek, és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. Ráadásul az egész tornán jól szerepeltünk, mindenkivel felvettük a versenyt, igazán büszke vagyok a srácokra. Valamiért minden ellenünk játszik. Csoportelsőként továbbjutunk, majd mi a jutalom? Pályára léphetünk 11:45-kor és 15:45-kor is. Jóformán ebédelni sem volt idejük a gyerekeknek. Ezt nem kifogásból mondom, tényleg az apró technikai bakik miatt kaptunk ki a feröeriektől, amelyek abból fakadtak, hogy nem tudtak eleget pihenni a játékosaim. Ez azért vicces, mert a fehéroroszok, akik mögöttünk masíroztak tovább, 10:30-kor, illetve 17:00-kor viaskodtak, vagyis jóval többet regenerálódhattak nálunk. Ezek tények, amelyek megviselnek engem is, de főleg a gyerekeket. Vigasztalhatatlanok, nyilván nem számítottak erre. És persze tudom, hogy a sportban nincsen ha… Nem biztos, hogy megnyertük volna a bronzmérkőzést, de az, hogy esélyt sem kaptunk bizonyítani, az a legdühítőbb. Pedig megérdemeltük volna, hiszen megküzdöttünk azért a nyamvadt két gólért is, amit nem vettek fel a jegyzőkönyvbe."

A hét mérkőzéséből ötöt megnyerő magyar serdülő válogatott pénteken 16.30-kor Csehországgal játszik az ötödik helyért, míg a három vereséget is elszenvedő Fehéroroszország a bronzéremért lép pályára. A magyar csapatnak öt nap alatt ez lesz a nyolcadik mérkőzése az Eb-n.

Cikkajánló

Segítség Szabadits Zoltánnak

Közös segítséget nyújt klubunk a súlyos betegséggel küzdő egykori kézilabdázónak.

Pénteken játsszuk a hazai bajnokikat

Egy kivételével véglegesek férfi kézilabdacsapatunk NB I-es meccseinek kezdési időpontjai.

Bedobtuk a fiatalokat a mélyvízbe

Első edzőmérkőzésén kikapott a Ferencváros férfi kézilabdacsapata a Tatabánya otthonában.

Fradisták a junior válogatottban

Három ferencvárosi játékos is ott volt a junior férfi kézilabda-válogatott rövid összetartásán.

„A héten már belecsaptunk a lecsóba”

Elkezdődött a kőkemény munka az FTC-HungaroControl férfi kézilabdacsapatánál.

A „nagy nap” is megelőzte a közös felkészülést

„A mag megmaradt, ez pedig sokat jelenthet” - férfi kézilabdázóink is elkezdték a közös munkát – VIDEÓ!

Kölcsönadtuk Holdosit és Lukácsot

Holdosi Bence és Lukács Péter, az FTC-HungaroControl két kézilabdázója a következő szezont kölcsönben tölti.

Horváth Attila marad a Ferencváros vezetőedzője

Az FTC-HungaroControl férfi kézilabdacsapata hosszabbított Horváth Attila vezetőedzővel.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most