2023. január 25.
Nem volt esélyünk, átrohantak rajtunk a dánok
Az első perctől kezdve dominált, és kiütötte a férfi kéziválogatottat Dánia a vb-negyeddöntőben.

Vasárnap este a társrendező svédek érvényesítették a papírformát a portugálok ellen a férfi kézilabda-világbajnokságon, ami azt jelentette, hogy a magyar válogatott jut tovább másodikként a negyeddöntőbe a II. középdöntőcsoportból.

Hétfőn pedig az is kiderült, hogy a mieink a házigazda után újabb skandináv sztárcsapattal, a dánokkal találkoznak. A Nikolaj Jakobsen vezette gárda vb-címvédőként és a tokiói olimpia ezüstérmeseként érkezett a tornára, és eddig esélyeshez méltó formát mutatott: a horvátok elleni döntetlent leszámítva valamennyi összecsapását magabiztosan nyerte.

Tudtuk, hogy a szerdai találkozón is az északiak számítanak favoritnak, és az egymás elleni mérleg feléjük billen, de ha a közös vb-múltunkra tekintünk vissza, akkor azért volt mibe kapaszkodnunk. Hat évvel ezelőtt ugyanis szintén világbajnokságon (még nem a mostani lebonyolítási rendszerben), a nyolcaddöntőben találkoztunk velük, és óriási meglepetésre – a jelenleg is a vezéregyéniségek közé tartozó Mikler Roland főszereplésével – 27-25-re győztünk. Azelőtt tíz évvel pedig a németországi vb nyitófordulójában egy másik kapus, Puljezevics Nenad parádéjával fordítottunk a dánok ellen (30-29), akik bő négy és fél perccel a vége előtt még négy góllal vezettek.

A már biztosan olimpiai selejtezős helyen végző magyar válogatott Kristianstad és Göteborg után Stockholmba utazott a negyeddöntőre, míg az egy nappal kevesebbet pihenő északiak Malmöből érkeztek a svéd fővárosba, ahol a hétköznapokban futballstadionként funkcionáló Tele2 Arénában rendezik a vb legfontosabb meccseit.

Nem kezdtünk jól, az első három találat a dánoké volt, Lékai Máté hetesgóljaival tartottuk a lépést, de az első akciógólunkra több, mint nyolc percet kellett várni, akkor is irányítónk villant (3-4). Viszont már ebben az időszakban is lehetett érezni, hogy riválisunk sokkal gyorsabban kézilabdázik, védekezésben nem tudtuk tartani őket, így tíz perc után újra magabiztos előnyben voltak (4-7).

Megvolt az esélyünk a felzárkózásra, kettős emberelőnyben is voltunk, de nem éltünk a lehetőséggel, sőt, a félidő hajrájára már ötgólos dán vezetéssel fordultunk rá (9-14). Aztán teljesen szétestünk, Chema Rodríguez a második időkérésekor alaposan kiosztotta a társaságot, de ez sem segített: az utolsó percben még a félidei tízgólos hátrány is benne volt a pakliban, ezt ugyan megúsztuk, de a 21-12-es skandináv előny is azt jelentette, hogy gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás kérdése.

A második félidő elején reális forgatókönyvvé vált, hogy nagyon csúnya pofonba szaladunk bele, bő tíz perc alatt további hat góllal, azaz tizenötre növelte előnyét a csúcsformában játszó dán csapat (16-31).

Ezt követően zsinórban következett négy magyar találat, ez volt az összecsapás egyetlen igazán pozitív szakasza, egyébként valójában egyáltalán nem voltunk meccsben a négy közé kerülésért. A végére tizenhét gólosra duzzasztotta a különbséget a minden tekintetben fölénk nőtt dán válogatott, amely simán elődöntős lett, a mieink pedig az 5-8. helyért folytathatják a tornát pénteken a norvégok ellen.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG-LENGYELORSZÁG
Negyeddöntő

Magyarország – Dánia 23-40 (12-21)
Helyszín: Tele2 Arena, Stockholm
Időpont: 2023. január 25., 18 óra
Játékvezetők: Arthur Brunner, Morad Salah (svájciak)
Gólszerzők: Bodó 6, Lékai 6, Bóka 3, Rosta 3, Ancsin 2, Rodríguez Alvarez 2, Szita 1, ill. Gidsel 9, Pytlick 8, E. Jacobsen 5, Kirkelokke 5, Hansen 4, Jensen 4, Holm 2, Jörgensen 2, M. Jacobsen 1

Cikkajánló

"Az álmom válna valóra az olimpiai szerepléssel"

Karrierjéről, s a közelmúltbéli sikerekről mesélt Imre Bence, férfi kézilabdacsapatunk klasszisa - VIDEÓ!

Megmentettünk egy pontot a legvégén

Óriási csatát hozott férfi kézisienk Balatonfüred elleni rangadója, a végén Lékai Máté gólja döntetlent ért.

Jegyinfók a Presov elleni idegenbeli meccsre

Szombaton jön férfi kéziseink Ek-negyeddöntő visszavágója; így lehet belépőt venni az eperjesi mérkőzésre.

Fontos lenne visszavágni a Fürednek!

Férfi kéziseinkre a két Európa-kupa negyeddöntő között kulcsmeccs vár a bajnokságban, a Balatonfüred érkezik.

Tüzes siker: „Kint is nyernénk, mert jobbak vagyunk”

Pásztor István: „Dani piros lapja kicsit több volt a soknál • Lékai szerint kint is parázs csata lesz - VIDEÓ

Megvan az előny a visszavágóra!

Férfi kéziseink három góllal legyőzték a Tatran Presovot az Ek-negyeddöntő első meccsén.

Előnyt kell szereznünk a visszavágóra!

Férfi kéziseink a Tatran Presovot fogadják szombaton, a Veszprémben visszatérő Csörgő Kristófot kérdeztük.

Januári riválisunkkal is találkozunk az Eb-selejtezőben

Megvan a három együttes, amellyel megküzdhet a férfi kéziválogatott a 2026-os Eb-kvalifikációért.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin