2022. október 8.
Ők várnak ránk a csoportkörben
Kedden elkészítették a férfi kézilabda Európa-liga csoportbeosztását, bemutatjuk ellenfeleinket!

Miután sikerrel vette a Nagybánya és a Steaua Bucuresti elleni selejtezőkört, férfi kézilabdacsapatunk története során először feljutott az Európa-liga főtáblájára. A 24 csapatos mezőnyt négy hatosba sorolták a keddi sorsoláson, együttesünk a francia PAUC Handball, a svéd Ystads, az izlandi Valur, a német Flensburg és a spanyol Benidorm gárdájával került össze.

Az első kalapból érkező franciák 2013-ban szerepeltek először az élvonalban, megfordultak náluk a Karabatic testvérek, valamint a francia válogatott korábbi csapatkapitánya, Jerome Fernandez is. A 2021/22-es szezonban bronzérmesek lettek hazájuk bajnokságában, pillanatnyilag pedig négy mérkőzés után a negyedikek. Jelenlegi keretükben szerepel William Accambray, aki 2017 és 2019 között a Telekom Veszprém együttesét erősítette, mellette érdemes kiemelni elsőszámú kapusukat, William Pardint is, aki sajtóértesülések szerint 2023 nyarától Szegedre igazolhat. Rajtuk kívül pedig számos olyan Bajnokok Ligája-tapasztalattal is bíró, rutinos válogatott játékos áll Thierry Anti vezetőedző rendelkezésére, mint Nicolas Claire vagy Romain Lagarde.

Az Ystads legnagyobb nemzetközi sikere a 2019/20-as EHF Európa Kupa-győzelem, a svéd bajnokság tavaszi rájátszásában az alapszakaszelső Sävehofon is túljutva a döntőt is megnyerte. Az aktuális szezont kifejezetten rosszul kezdte a csapat, négy mérkőzés után két ponttal a tabella tizenkettedik helyén szerénykedik. A skandinávok csupán egyetlen légióst foglalkoztatnak keretükben, amelyben három aktuális svéd válogatott is szerepel, Kasper Palmar, Jonathan Svensson és Hampus Karlsson személyében.

A Valur az előző idényben szerezte meg huszonnegyedik izlandi bajnoki címét, ezzel címet védett, a jelenlegi kiírásban pedig öt forduló után százszázalékos. Egy évvel ezelőtt is az Európa-ligában játszott, akkor miután legyőzte a horvát Porecet, a második selejtezőkörben a német Lemgo jelentette a végállomást. A klubbal kapcsolatban érdekesség, hogy az elmúlt években többször is nevet változtatott, szerepelt Valur FC-ként, valamint Valur Icelandként is. A keretet szinte kizárólag izlandi játékosok alkotják, ez alól egyedül a japán kapus, Szakai Motoki képez kivételt.

A német Flensburg-Handewitt alakulatát valószínűleg a kézilabdasportot napi szinten nem követőknek sem kell bemutatni. Az egyik tradicionális német sztárcsapatról van szó, amely általában nem az El-ben, hanem a Bajnokok Ligájában érdekelt. Az előző évadban a negyeddöntőben a Barcelona állította meg a legrangosabb nemzetközi sorozatban, egy fordulóval korábban a Szegedet ejtette ki Maik Machulla együttese. A legnagyobb sikere a 2014-es BL-győzelem, de nyert korábban KEK-et és EHF-kupát is. Jelenleg is világsztárok alkotják a keretét: a legnagyobb név talán a januári, budapesti Eb MVP-je, a svéd Jim Gottfridsson, de említhetnénk mások mellett a német Gollát vagy a dán Mensah Larsent is.

A Benidorm eddig csak a 2020/21-es szezonban szerepelt az Európa-ligában, ám nem őriznek kellemes emlékeket a sorozatról. A második selejtezőkörben az osztrák Fivers ellen ugyan 34-31-re megnyerték az első mérkőzést, de a visszavágóra pozitív Covid-tesztek miatt nem tudtak elutazni, így játék nélkül búcsúztak. A múlt idényben – a Barcelona, a Granollers és a Bidasoa Irun mögött – negyedik lett a spanyol élvonalban, ennek köszönheti az El-szereplés jogát, a második selejtezőfordulóban a Zürichet múlta felül, így lett csoportkörös. Meglehetősen nemzetközi összetételű gárdáról van szó, a mezőnyjátékosok között kilenc légiós szerepel hét különböző országból, mások mellett a szerb Eb-ezüstérmes Ivan Nikcsevics, valamint a litván Rolandas Bernatonis, aki korábban több éven keresztül az Egerben játszott az NB I-ben.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA
Csoportbeosztás
A csoport: SL Benfica (portugál), Kadetten Schaffhausen (svájci), Tatran Presov (szlovák), Frisch Auf Göppingen (német), Montpellier HB (francia), Fejér B.Á.L.-Veszprém
B csoport: PAUC Handball (francia), Ystads IF HF (svéd), Valur (izlandi), SG Flensburg-Handewitt (német), TM Benidorm (spanyol), Ferencvárosi TC
C csoport: Skjern Handbold (dán), Fraikin BM Granollers (spanyol), Balatonfüredi KSE, Sporting CP (portugál), RK Nexe (horvát), ALPLA HC Hard (osztrák)
D csoport: Füchse Berlin (német), HC Eurofarm Pelister (észak-macedón), HC Motor (ukrán), Bidasoa Irun (spanyol), Skanderborg-Aarhus (dán), Aguas Santas Milaneza (portugál)

Cikkajánló

Mindössze egy vereséggel jön az Olympiakosz

Férfi kéziseink Ek-elődöntős riválisa remek szezont fut, de előnyt kell szereznünk az athéni visszavágóra!

Bujdosó Bendegúz: Nüanszok dönthetnek a görögök ellen

Kézisünknek a jelenlegi a nyolcadik szezonja a Ferencvárosban, amely akár a legsikeresebb is lehet.

Összeállt a védekezés, magabiztosan győztük le a PLER-t

Férfi kéziseink megfogyatkozva is legyőzték a fővárosi riválist, és ideiglenesen felléptek a harmadik helyre.

Kitűnő formában lévő PLER-hez látogatunk

Férfi kéziseink szerdán kulcsfontosságú fővárosi bajnokit játszanak a szombati Európa-kupa elődöntő előtt.

Sok hiányzóval is helyt álltunk a Veszprém ellen

Férfi kéziseink kikaptak ugyan a Telekom Veszprémtől, de láttunk biztató jeleket a jövő hétre.

Korábban kezdődik az Olympiakosz-meccs!

Előrehozott időpontban kezdődik a jövő heti Európa-kupa elődöntő, így át lehet majd érni a futball bajnokira.

A héten a második BL-csapat következik

Itt az újabb nagy feladat férfi kézisienk előtt, a Telekom Veszprém érkezik az Elek Gyula Arénába.

Kikaptunk Szegeden, góllal debütáltak a Mészáros ikrek

Az első negyedórában szorosan tartottuk a meccset, utána pedig fiataljaink bizonyíthattak a Pick Arénában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin