2020. július 8.
Be kell dobni a magyar fiatalokat a légiósok helyére!
Kökény Beatrix szerint négy év múlva már a válogatottakon is látszódhat az akadémiai rendszer elindulása.

Sportigazgatóként milyen feladatai lesznek?

Már tavaly novemberben elkezdtük a munkát, amikor megtudtuk, hogy miénk lesz az egyik kiválasztott akadémia – kezdte az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatója, Kökény Beatrix. - Az egyik első dolgunk az volt, hogy megerősítsük a 2006-os korosztályt, ezért több kiválasztót is tartottunk, de az utolsó elmaradt a vírushelyzet miatt. Ezzel párhuzamosan el kellett készíteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kért dokumentumokat, a programokat, az eszközigényeket, a szervezeti felépítést, és össze kellett állítani a megfelelő szakembereket a különböző területekre – tehát folyamatosan dolgoztunk a karantén alatt is.

Mi az, amiben a gyerekek érzékelni fogják a mindennapokban, hogy akadémisták lettek?

Sokkal több szakember dolgozik majd velük: a hat csapatnak három erőnléti edzője, két gyógytornásza, két masszőre és egy dietetikusa lesz. Külön alkalmazunk a lányokhoz és a fiúkhoz is egy-egy pszichológust. Nagyon sok fizikai tesztet fogunk végezni a gyerekeken, adott esetben még többet is, mint a felnőtteken. Ez kifejezetten az EMMI kérése, de számunkra is fontos, mert például kiderülhet valakiről, hogy olyan problémája van, hogy nem lehet belőle élsportoló. Az akadémiai rendszernek köszönhetően – természetesen a vírushelyzettől függően – szinte bármelyik tornára eljuthatnak a csapataink, amit kinéznek az edzőink. Változás még, hogy az edzések előtt, az iskola után megebédeltetjük a gyerekeket a Népligetben, valamint odafigyelünk arra is, hogy a médiamegjelenésekben erősek legyünk, és felkészítsük őket arra is, hogy hogyan kell nyilatkozni, milyen kötelezettségei vannak egy sportolónak a sajtó felé.

Hogy látja, a vírushelyzet velejárójaként és az akadémiai rendszer bevezetésével a közeljövőben a légiósok szerepe csökkenhet a magyar bajnokságban?

Szerintem már az idén ősztől látható lesz a változás, mert minden csapatra hatással volt ez a vírus. Természetesen itt nem a topcsapatokra gondolok, mert ők más célokat tűztek ki, ott megmaradnak a légiósok, de az utánuk következő együttesekben már magasabb lesz a magyar játékosok aránya. Nemcsak a lányoknál, hanem a fiúknál is vannak tehetséges korosztályok, ezt bizonyították az elmúlt időszakban a világversenyeken is, bízom benne, hogy ezek a játékosok most megkapják majd a lehetőséget, élni is tudnak vele, és stabil alapjátékosok lesznek a klubjaikban. A lányoknál egy játékos akár 17 évesen is odakerülhet a felnőtt csapatba, és már 20 évesen a válogatott meghatározója lehet, a fiúk viszont később érnek, náluk más a helyzet. Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy az elmúlt egy-két évben férfi vonalon is bátrabban nyúltak az edzők a tizenéves tehetségekhez, és nem fürödtek be velük. Remélem, ez a folyamat folytatódni fog így, hogy több légiós is elhagyta az NB I-et, és magyarokkal pótolják majd őket. Mindig is akkor volt erős női és férfi válogatottunk, amikor sok magyar játékos játszott a hazai bajnokságban, bízom benne, hogy az akadémiai rendszernek is köszönhetően pár éven belül a felnőtt válogatottak is eredményesek lesznek.

Amellett, hogy profi játékosokat faragunk a gyerekekből, klubhűségre is tudjuk őket nevelni?

Aki bejön az Elek Gyula Arénába kézilabdázni gyerekként, vagy kicsit idősebben, 14-15 évesen, az Fradi-kötődésű edzőkkel fog találkozni, akik próbáljuk átadni nekik a fradizmust, ez általában sikerül is. Ezzel együtt nehéz klubhűséget nevelni, de látni kell azt is, hogy attól még szeretheti valaki nagyon a Ferencvárost, hogy máshol kézilabdázik. Alakulhatnak úgy élethelyzetek, hogy egy játékosnak váltania kell a pályafutása érdekében. Mondom ezt úgy, hogy én életemben egyszer igazoltam el, amikor az Építőkből a Ferencvárosba szerződtem. Azért, ha a nőknél a Győr hív valakit, annak nagyon nehéz nemet mondani, tudván, hogy a Bajnokok Ligája-győzelemhez közelebb kerülhet az adott játékos. Most nálunk is nagyon jó keret lesz, és bár ebben a vírushelyzetben rengeteg a bizonytalanság, de nagyon remélem, hogy néhány éven belül akár hasonló célokért is küzdhetünk, mint a Győr. Most azonban az a legfontosabb, hogy az országszerte elindított akadémiák neveljenek olyan gyerekeket, akikből négy-öt év múlva kiváló női és férfi válogatottunk lehet!

Köves bennünket Instagramon is:

Cikkajánló

Kiváló mérleg az edzőmeccseken

A négyből három akadémiás csapatunk magabiztos győzelmet aratott felkészülési mérkőzésen pénteken.
...

Dolgozunk, és közben élvezzük az életet

Az FTC Kézilabda Akadémia serdülő és ifi lány csapata Rácalmáson edzőtáborozott.

Alapos vizsgálaton estek át játékosaink

Az FTC Kézilabda Akadémia három csapata is antropometriai vizsgálaton esett át az Elek Gyula Arénában.

Elkezdték a legkisebbek is, edzőtáborban a lányok

Hétfőn az U15-ös korosztály is elkezdte a felkészülést az FTC Kézilabda Akadémián.

Felmérésekkel kezdtek az akadémisták

Hétfőn a felmérésekkel elkezdődött a felkészülés az FTC Kézilabda Akadémia négy csapata számára.

Négy hónap után játszottak meccset tehetségeink

Négy ferencvárosi játékos szerepelt a női ifjúsági kézilabda-válogatott edzőtáborában.

Kinevelnénk a jövő válogatottjának gerincét

Az M4 Sport utánpótlás magazinja járt az Elek Gyula Arénában, és forgatott akadémiánkról.

Ízig-vérig profi kézilabdázókat szeretnénk nevelni

Mihály Attila szakmai igazgató szerint egyénre szabott képzést kap mindenki az FTC Kézilabda Akadémián.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most