2020. november 16.
Legyünk igényesek a saját teljesítményünkre!
Simics Judit, ifjúsági lány csapatunk vezetőedzője mesélt az elmúlt időszak nehézségeiről.

Október 21-én játszott utoljára tétmérkőzést az FTC Kézilabda Akadémia ifjúsági lány csapata, amelyet erősen megtizedelt a koronavírus. Egymás után elkezdtek visszatérni a játékosok, és bár néhányan még nem voltak bevethetőek a hétvégén, Simics Judit csapata azért így is pályára lépett mindkét nap. Szombaton a felnőtt NB I/B-ben az Orosházát verték a lányok 40-26-ra, majd idegenben, a Dunakanyar Akadémia Vác ellen is nyertek saját korosztályukban 42-26-ra, így mindkét bajnokságban őrzik százszázalékos mérlegüket.

- Tartottál a hosszú kihagyás után attól, hogy két nap két mérkőzés vár a lányokra? – kérdeztük Simics Judit vezetőedzőt.

- Nekem már a múlt hét is nagyon örömteli volt abból a szempontból, hogy létszámban megvoltunk. Persze nagyon kíváncsi voltam arra, hogy a közel egy hónap kihagyás milyen hatással lesz a játékosaimra, de azzal tisztában voltam, hogy akik egészségesek voltak, ők végig keményen dolgoztak ezalatt az időszak alatt is. Szombaton játszottunk egy jó meccset, sok jó egyéni teljesítménnyel, többen hozzá tudtak tenni a játékhoz, ennek külön örültem. Már csak azért is, mert a felnőtt NB I/B-ben nekünk minden mérkőzés rangadó. Ha valamitől tartottam, akkor az az volt, hogy a motivációt hogyan tudom majd szinten tartani a másnapi, váci ifi bajnokira.

- Az elején döcögött is a játék, a második félidőt azonban egy 8-0-val kezdték a lányok. Mi hangzott el a szünetben?

- Nem szoktam kiabálni, voltak is, akik már megróttak emiatt, hogy néha üvöltözhetnék. De nem hangzott el semmi különös, elmondtam a lányoknak, hogy „Most le kellene, hogy üvöltsem a fejeteket, de tudjátok, hogy nem vagyok olyan.” Mindig azt próbálom sulykolni beléjük, hogy a saját magunk minőségéből ne adjunk alább, hogy legyünk igényesek a teljesítményünkre! Az a célom, hogy a belső motivációjuk megérjen erre a gondolkodásra. Valószínűleg ez a motiváció megszólalt bennük a második félidőben.

- Mi volt a legnehezebb az elmúlt időszakban? A lányokat fizikailag vagy lelkileg a lehető legjobb szinten tartani?

- Mindkettő. Ami az edzéseket illeti, differenciálva kellett a feladatokat végezni, hiszen különböző stádiumú játékosaim voltak. A fizikális részből nem szabad engedni, mert az hamar leépül, annál nehezebb visszahozni, minél többet kihagy az ember. Aki egészséges volt, az futott, erősített. Viszont nehéz ilyenkor mentálisan is magas szinten tartani a játékosokat, mert hiába edzel nap mint nap, nincs utána meccs, ami a hab a tortán, ezért a lelki része talán nehezebb volt. Nekem azért szerencsém van, mert olyan játékosaim vannak, akik a bajnokság lefújása után, júniusban is edzenek. Megértettem velük, hogy ne azért dolgozzanak, mert félnek tőlem, hanem mert szükségük van rá, és a sok munka kifizetődik. De látják is ezt a mérkőzéseken, mert bírják végig a tempót, fordítani tudnak, ha esetleg hátrányban vagyunk. Szerintem sok csapatot megelőzünk a futómunkát tekintve.

- Itt jön a szerepe annak, hogy az akadémiai rendszernek is köszönhetően nagyobb stábbal dolgozhatsz, mint eddig.

- Igen, nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen sokat segítenek a stábtagok, de most különösen nagy szükségem van a gyógytornászokra, az erőnléti edzőkre és nem utolsó sorban a pszichológusunkra. A gyógytornászok és az erőnléti edzők főleg abban tudnak segíteni, hogy differenciáltan tudjunk dolgozni, hogy a visszatérők személyre szabottan kapják meg a terhelést. Biztatom mindig a lányokat, hogy menjenek a csapat pszichológusához is, és bár nem mindenki elég bátor hozzá, de egyre többen elkezdtek nyitni felé. Kötelezővé nem fogom tenni, mert ezt nem szabad erőltetni. Elmondom minél többször, hogy milyen sokat tud segíteni, főleg ebben a helyzetben, innen már önszántából kell mindenkinek meglépni, hogy elmenjen hozzá. Sokat segített például Simon Petrának, aki elsőként volt koronavírusos a csapatból. Petra sokat kihagyott, majd visszatért, visszanyerte a formáját, szombaton pedig a mezőny legeredményesebbjeként nyolc gól lőtt. De látom másokon, például Zsigmond Pannán is, hogy önmagát okolja, amiért nem megy neki a visszatérés óta a védés, de hát mitől is menne, amikor több hetet kihagyott? Mindenesetre most egyre többen vagyunk, és egyre jobban érzik magukat a játékosaim, reméljük, hogy egy darabig elkerül bennünket a vírus, és minél több mérkőzést játszhatunk.

 

A tervek szerint a héten is két mérkőzés vár ifjúsági csapatunkra, a felnőtt NB I/B-ben szombaton hazai pályán a Tempo, az ifjúsági bajnokságban pedig szintén az Elek Gyula Arénában a PC Trade SZNKE ellen őrizheti meg százszázalékos mérlegét Simics Judit együttese.

Kövess bennünket Instagramon is:

Cikkajánló

Együtt vagyunk erősek

Szakmai napon vett részt az FTC Kézilabda Akadémia több szakembere Balatonbogláron.

Lezárták az utánpótlás-bajnokságokat

A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai- és versenybizottsága döntött az utánpótlás versenysorozatokról.

Kiválasztót tart a Ferencváros

Kiválasztót tart az FTC Kézilabda Akadémia 2009/2010-ben született fiúknak.

Újabb fontos megállapodást kötött akadémiánk

Együttműködési megállapodást kötött az FTC Kézilabda Akadémia és a Szigetszentmiklós NKSE.

Fradisták a korosztályos válogatottakban

Ismét számos játékos képviseli az FTC Kézilabda Akadémiát a magyar válogatottakban.

Meghosszabbították a bajnokságok felfüggesztését

Április 15-ig biztosan nem rendeznek kézilabda-mérkőzéseket az utánpótlás-bajnokságokban.

Világsztárok ellen bizonyíthatnak fiataljaink

Ifjúsági férfi kézilabdacsapatunk játssza le szerdán a Telekom Veszprém elleni kupamérkőzést.

Felfüggesztették az utánpótlás-bajnokságokat

Március 15-ig nem rendezhetnek kézilabda utánpótlás-mérkőzéseket.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most