2021. szeptember 26.
A csend ezúttal jót jelentett
Extrát nyújtott, aki pályára lépett, de az is lehet, hogy csak fiataljaink jelenléte számított a sikerben.

Megesett már korábban, hogy végtelenül üresnek tűnt a csend a meccs végén, szombaton délután azonban mámorító volt… Angela Malestein a pályán ült, csillogó szemmel mosolygott és szorongatta a labdát, amely Bíró Blanka lábáról vágódott az ölébe. Ez volt az a pillanat, amikor eldőlt, hogy a Ferencváros női kézilabdacsapata megszakítja a rossz sorozatot, és legyőzi a Bajnokok Ligájában a Rosztov-Dont. És ez volt az a pillanat, amikor a sportcsarnokban lévő közel háromezer szurkoló hirtelen elnémult.

Kevesen vártak efféle szenzációs eredményt, pedig egy éve ilyenkor meglehetősen hasonló szituációban – értsd: rengeteg hiányzóval és problémával – az Esbjerget is sikerült megtréfálni. Elek Gábor a meccs előtt el is mondta csapatának, hogy a taktika hasonló az akkorihoz, ugyanúgy le kell lassítanunk a játékot, mert létszámban jelentős túlerőben volt – ezúttal – az orosz kirakatcsapat. Kellett a sikerünkhöz, hogy emiatt talán túlságosan is nyugodtan lépett pályára a Rosztov, de az is, hogy a mieink közül majd mindenki extrát nyújtott. Sőt, félig viccesen azt is mondhatjuk, hogy Ferenczy Diána és egy Ballai-lány jelenléte szmított, elvégre Dia Esbjergben is kerettag volt, Ballai Anna ikertetvére, az azóta Vácon kölcsönben szereplő Borbála pedig még játszott is Dániában. Összességében azonban a csapat és a stáb közös diadala, de ezen a szinten másképp nem is lehet.

Az extrán teljesítő játékosaink közül is kimagaslott Bíró Blanka, aki tizennégy védéssel járult hozzá a sikerhez.

„Nyertünk is, így ez a meccs mindenképp a legmagasabb polcra kerül nálam – mondta boldogan kapusunk utalva arra, hogy úgy különösen értékes számára a jó teljesítmény, ha közben sikerrel is párosul. – Az utolsó percben reflexmozdulattal védtem, de a helyzet, a szituáció is arra utalt, hogy oda jöhet majd a lövés. Az első félidőben nem is játszott Anna Sen, de a szünetben épp agyaltam azon, hogy kitől még mire számíthatok, és láttam, hogy melegít, úgyhogy gyorsan fejben átlapoztam, hogy mit tudok róla, és jött is a végén. Örülök a győzelemnek, fontos, hogy levonjuk a pozitívumokat belőle, de a helyén kell kezelnünk. Láthattuk tavaly, hogy Esbjergben két bravúr pontot szereztünk, aztán hazai pályán meg kikaptunk a Bietigheimtől. Szóval, hozni kell a kötelezőket, és akkor lehet ez két pont extra.”

Bíró Blankának egyébként már a szombat délelőtti átmozgató edzésen is alig lehetett gólt lőni, vagyis remélhettük, hogy jó napot fogott ki.

„Sosem tudom, hogy mi a jó, mert volt már példa mindenre – hogy az utolsó edzésen jól vagy rosszul ment, aztán a meccsen meg az ellenkezője történt, sőt, tudom, annak sincs jelentősége, hogy a bemelegítésnél mi történik. Megtanultam kezelni, hogy a meccsen dől el, nem is foglalkoztam azzal, hogy délelőtt mi volt.”

A rosztovi összecsapás utolsó két gólját Klujber Katrin szerezte, és ha hozzátesszük, hogy az összes eddigi Fradi-Rosztov-Don összecsapást figyelembe véve ő klubunk legeredményesebb játékosa harmincöt góljával, akkor igazi Rosztov-specialistának is kikiálthatjuk.

„Nem ismertem ezt a listát, és főleg azért lep meg, mert tavaly ki is hagytam az itteni mérkőzést - szeretek ilyen jó csapatok ellen játszani, motivál, amikor a legjobb játékosokkal állok szemben – mondta átlövőnk, majd a két utolsó gólt is felidézte. – Tudatosan választottam ezt a lövést a hetesnél. Bejött a taktika, hogy lassítottuk a játékot, mert így volt oxigén a fejemben, amikor odaálltam a vonal elé, át tudtam gondolni, hogy milyen megoldással próbálkozzak. Az utolsó gólnál viszont nem teljesen voltam képben azzal, hogy hol is járunk épp. Azt tudtam, hogy egy gólon ingadozik a különbség, de hogy ilyen kevés van vissza, és hogy előnybe kerültünk, azt akkor láttam, amikor visszafelé futottam és felnéztem a táblára. Nehéz helyzetben, amikor a végén hátrányba kerültünk, akkor is éreztem, hogy nyerhetünk, mert láttam a mosolyt az arcokon, a védekezésünk nagyon jó volt, Blani meg… Blani nagyon extra volt, rengeteget segített.”

Márton Gréta teljesítményével kapcsolatban érdekesség a két kiállítás, elvégre messze nincs a legtöbbet büntetett játékosok között, és megsüvegelendő, hogy szépen csendben mind a négy lövéséből gólt szerzett szombaton. Vagyis abszolút főszerep jutott neki is.

„Éreztem a meccs előtt, hogy fejben nagyon figyelni kell, mert nehéz a helyzetünk, és örültem, hogy hozzá tudtam tenni, mindig jókor voltam jó helyen. Próbáltam kemény lenni, de nem emiatt kaptam a kiállításokat – az elsőnél szerintem hozzá se értem ellenfelemhez, a másodikat pedig szándékos láb miatt kaptam.”

Utólag már tudjuk, kár volt bosszankodni az ítéleteken (legalábbis az elsőn, mert a második jogos volt), hiszen csapatunk így is győztesen, két ponttal a zsákban utazhatott haza vasárnap. Folytatás szerdán, az MTK elleni hazai bajnokival, a Bajnokok Ligájában pedig az Esbjerget fogadjuk legközelebb – bízunk benne, hogy ez a siker sokakat kicsalogat a mérkőzésekre.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ, A-CSOPORT
ROSZTOV-DON (orosz)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 19–20 (8–11)
Rosztov-na-Donu, 2751 néző. V: Hatipoglu, Simsek (török).
ROSZTOV: Lagina 1 – Managarova 5, Bobrovnyikova 1, E. Amorim 4, Edwige, Zaadi 2 (2), Kuznyecova 2. Csere: Kalinyina (kapus), Frolova 2 (2), Lagerquist, Szeny 1, Borscsenko 1. Edző: Per Johansson
FTC: Bíró B. – Malestein 2 (1), Stolle, Grbics 3, Behnke, E. Bölk 6, Márton G. 4. Csere: Janurik (kapus), Csiszár-Szekeres, Klujber 4 (2), Kisfaludy, Kovács Anett 1. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–3. 11. p.: 6–3. 24. p.: 6–8. 26. p.: 8–8. 36. p.: 8–14. 51. p.: 15–15. 53. p.: 16–17. 55. p.: 18–17. 57. p.: 19–18.
Kiállítások: 2, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Per Johansson: – Megérdemelten nyert a Ferencváros. Jól kezdtünk, vezettünk hat háromra, utána kezdődtek a problémáink, nehezen találtuk az utat az ellenfél kapujához.
Elek Gábor: – Speciális ez a helyzet, hiszen nagyon sokat jártam már ebben a csarnokban, de eddig még egyszer sem nyertünk – nem gondoltam volna, hogy akkor sikerül, amikor ennyi hiányzóval érkeztünk. Lehet, ez volt a siker titka, borzasztóan összekapaszkodott a csapat. Kavarognak bennem az érzések, el sem hiszem, hogy győztünk. Rendkívül büszke vagyok a csapatra, mert nagyszerű teljesítményt nyújtott. Kiválóan védekeztünk és amíg bírtuk energiával fegyelmezetten támadtunk.

Cikkajánló

Jön a Debrecen, s vele az első igazi bajnoki rangadó

Már az előző idényben is feszült, szoros meccset játszottunk az azóta tovább erősödő Lokival.

Lehet még fokozni? Újra drámai meccs, de most győzelem!

Az utolsó támadást a Brest vezethette, de kivédekeztük, és megnyertük az őrülten izgalmas összecsapást.

EHF: Továbbra is a magyar női bajnokság a legerősebb

A férfi pontvadászat pedig egy helyet feljebb lépve, a negyedik helyen áll Európában.

Újra páros belépőket sorsolunk ki!

Töltsd ki kvízünket és nyerj páros belépőt az FTC-Rail Cargo Hungaria - Brest Bajnokok Ligája-meccsre.

A Brest ellen is apróságok dönthetnek a sikerről

Női kézilabdacsapatunk szombaton délután a francia bajnok, öt olimpiai aranyérmessel kiálló Brestet fogadja.

Eldőlt! Ő lövi a legnagyobb bombákat női kéziseinknél

Utánajártunk, kinek a legerősebb a lövése a Fradiban! Női kéziseinkkel kezdődik az új sorozat! - VIDEÓ

Váratlanul nehéz lett, de megszereztük a két pontot

Negyvenöt percen át szenvedtünk a Dunaújváros ellen, de a végén helyén volt a szívünk.

A „krimi” után jól jönne egy magabiztos siker

A Dunaújváros otthonában szerdán este a győzelem reményében lép pályára női kézilabdacsapatunk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most