2021. október 6.
A második félidőben robbantottunk, győzött a válogatott
A 36. percig szoros volt a Portugália elleni Európa-bajnoki selejtező, de a végén már nem kellett izgulni.

Első mérkőzését játszotta szerdán este az Érd Arénában a magyar női kézilabda-válogatott a nyári olimpia, illetve ezzel együtt a szakmai stáb átalakulása óta. Épp ezért a portugálok elleni Európa-bajnoki selejtezőn talán nem is az volt a kérdés, hogy meglesz-e a papírforma szerint elvárható győzelem, hanem, hogy miként működik majd a csapat az új szövetségi kapitánnyal, Golovin Vlagyimirrrel és segítőivel.

Jól kezdtük a mérkőzést, az újdonsült csapatkapitány, Bíró Blanka tartotta a Ferencvárosnál mutatott formáját, szép védésekkel nyitott, és ezzel hamar előnyhöz segítette a csapatot. Még úgy is, hogy azért érezhető volt a lányokon az újrakezdés feszültsége. 6-2-es vezetésünknél időt kért a portugálok különösen idegesnek, vagy legalábbis temperamentumosnak tűnő szövetségi kapitánya. Tiago Bernandes úgy járt-kelt a kispad előtt, és úgy leteremtette egy-egy hiba után játékosait, hogy abból kitűnt, igenis komoly szándékai vannak erre a mérkőzésre. Sajnos a csapatára is átragadt a lelkesedés, és a jó kezdés után nem tudtuk tovább, megnyugtató különbségűre növelni a vezetést. Ellenfelünk pörgősen, dinamikusan alakította a támadásait, tömte labdával a szélsőit, és különösen a bal oldalon az ideálisnál jóval többször ugorhatott tiszta helyzetben Carolina Monteiro. Az időkérés után elővett nyitott védekezéssel ráadásul megfékezte valamelyest a mieinket, igaz, a szünetig így is végig két-háromgólos magyar előnyt mutatott az eredményjelző.

A szünetre 17-15-ös állásnál mehettünk, de nem lehettünk maradéktalanul elégedettek, hiszen a kapott gólok száma több volt a kelleténél – pedig Bíró Blanka már kilenc védett lövést számlált.

A magyar kapitányon, Golovin Vlagyimiren kollégájával ellentétben az idegességnek semmi nyoma nem látszott, még akkor sem, amikor a második félidőt sok hibával indítottuk, és Portugália egyenlített (17-17). Vámos Petra aztán hat perc után megtörte a gólcsendet, Bíró Blanka pedig csapatkapitányhoz méltón kicsit még feljebb tolta az általa az első harminc percben felhelyezett lécet. Klujber Katrin vezérletével hat gólt lőttünk ezt követően zsinórban, és így rögtön meglett a megnyugtató előny. Különös volt, hogy támadásban Klujber Katrin volt a vezér: védekezésben szinte végig pihenhetett, így Golovin legtöbbször vele küldte az információt a pályára, és a figurákban is kulcsszerepe volt. Arról nem beszélve, hogy kilenc gólt lőtt…

Bármennyire is ijesztően indult a második félidő, az utolsó negyed órára nem sok izgulnivaló maradt, miután tízre növeltük az előnyt (28-18). Portugália harmicnhat percen át megmutatta, hogy sokat fejlődött az elmúlt években, és hogy nem véletlenül nyerte meg az előselejtezős csoportját százszázalékos mérleggel, illetve 100-48-as gólkülönbséggel, de Bíró Blanka és Klujber Katrin átlag feletti, valamint a pályára lépők többségénkek minimum átlagos teljesítménye elegendő volt a két pont magabiztos megszerzéséhez.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ

5. CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 34–24 (17–15)

Érd, 1300 néző. V: Kulovic, Skaljic (bosnyákok)

MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 6, Háfra N. 3, TOMORI, Bordás, Vámos P. 1, Márton G. 2. Csere: Janurik (kapus), KLUJBER 9 (4), Tóvizi 3, KÁCSOR 5, Tóth Eszter 2, Schatzl Nadine, Kovács Anett 2, Planéta 1, Lakatos R. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

PORTUGÁLIA: Ferreira – Gouveiva, Monteiro, LIMA 4 (2), S. Rodrigues 1, RESENDE 5 (3), Ribeiro 2. Csere: Gois, A. Costa (kapusok), Pereira 1, Santiago 3 (1), Lage 3, Unjanque 2, Sousa 1, Minciuna 2, A. Silva. Szövetségi kapitány: José Silva

Az eredmény alakulása. 6 perc: 4–1. 11. p.: 7–5. 17. p.: 12–8. 19. p.: 12–10. 26. p.: 16–12. 35. p.: 17–17. 42. p.: 23–17. 48. p.: 28–18. 53. p.: 30–20. 55. p.: 31–23.

Kiállítások: 6, ill. 8 perc

Hétméteresek: 4/4, ill. 6/6

MESTERMÉRLEG

Golovin Vlagyimir: – Szerintem jó volt ez kezdésnek. Persze akadtak jobb és rosszabb megoldásaink, de összességében nem panaszkodhatom. A második félidő tizedik percétől agresszívvá vált a védekezés és jött a kapusteljesítmény. Amikor 17–17-nél utolértek a portugálok minket, hátul összeálltunk és könnyű gólokat sikerült szereznünk.

José Silva: – Tisztában voltunk a két csapat közötti különbségekkel, de megpróbáltunk hatvan percig koncentráltan játszani. Kiütközött a fizikai különbség a két fél között és nekünk nem is állnak olyan feltételek a rendelkezésre, mint a magyar válogatottnál. Elismerésem a riválisnak, mi is igyekszünk javulni és néhány éven belül legyőzni a magyar együttest.

Cikkajánló

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin