2019. augusztus 16.
Díjeső, BL-szintű csata és egygólos vereség
Az első félidőben sokáig magabiztosan vezettünk, a másodikban ugyanakkor futottunk a Valcea után.

Előzőleg is sejthető volt, hogy ez Bajnokok Ligája-szintű csata lesz, de amint megjelentek a Valcea játékosai a pályán, rögtön egyértelművé vált, hogy az előző évi román bajnok súlyban és magasságban is a nemzetközi élmezőny csapatait idézi. Szóval, alighanem a felkészülési időszak legkeményebb feladata előtt állt női kézilabdacsapatunk, amely Nagyszentmiklóson lépett pályára. A település egyébként, noha alig húsz kilométerre fekszik a magyar határtól, szinte teljesen románok által lakott, a magyar lakosság aránya már 2011-ben sem érte el a nyolc százalékot. A hangulat ennek megfelelően alakult: egyáltalán nem volt ellenséges, de a nagyobb éljenzés a lelátót csaknem megtöltő szurkolók részéről a román félnek jutott.

A bemutatások elején ugyanakkor a nevetés volt a leghangosabb… A helyi műsorközlő a kétnyelvű köszöntés után a mieink bemutatását zavarában a Valceát erősítő (amúgy papíron magyar) Asma Elghaouival kezdte, a beálló fel is futott a pályára, majd azzal a lendülettel vissza a többiekhez. Aztán, nemhogy gól nem esett, még csak egy passz sem volt a meccsen, de már mindkét fél egy halom elismerésben részesült: serleget és virágcsokrot is átvehetett a két csapatkapitány, mindkét edző „Kiválósági díjat” kapott a szervezőktől település és a klub nevében, továbbá Háfra Noémi és a románok kapusa, Yuliya Dumanska is gazdagabb lett egy emlékplakettel. Az első támadásig már épp csak két ünnepi kezdődobás volt hátra, vagyis szokatlanul hosszúra nyúlt a felvezetés, de ez a románokat zavarta meg jobban, és gyorsan háromgólos előnyre tettünk szert (1-4). A mieink nagyon sokszor találtak sebezhető pontot az ellenfél kettes védőinek külső oldalán, legtöbbször Kovacsics Anikó tudott így betörni Mireya Gonzalez mellett, a jutalma pedig rendre gól vagy hetes lett. A Valcea ellenben a bejátszásokat erőltette, s bár jó néhányszor meg is kapta a labdát a vonalon helyezkedő társ (Elek Gábor nem is örült ennek…), a játékvezetők húsz perc alatt négyszer is elvették az amúgy gólt szerző játékostól a labdát, mert az valóban minimum a vonalon állt.

Pásztor Noémi és Danick Snelder belső védő párosa kellően jól működött, a támadásaink meg egy-egy technikai hibától eltekintve eredményesek voltak, s így egészen az első játékrész hajrájáig őriztük a három-négy gólos fórt. A végét azonban megint elrontottuk, Gonzalez átlövéseivel egyenlített a Valcea, igaz, a szünetre Klivinyi Kinga góljának köszönhetően előnnyel mehettünk (15-16).

A fordulás után viszont gyorsan átvette a vezetést ellenfelünk, miután jól használta ki a két emberelőnyét, illetve, hogy a védekezésünk az aktuális összeállításában jóval puhábbá vált. Djurdjina Malovics hamar le is került a pályáról, igaz, sokkal jobb nem lett a helyzet, ugyanis a Valcea ekkorra komoly lendületet kapott, három-négy gól volt az előnye, mi pedig a Marta Batinoviccsal szemben elrontott ziccerek miatt nem tudtunk felzárkózni. Persze, ezen a meccsen továbbra sem a győzelem volt az elsődleges cél, hanem sokkal inkább a gyakorlás – például Tóth Niki is jó húsz percet töltött hármas védőben Danick Snelder mellett. Az utolsó tíz percre ezzel együtt is elfogyott a román fór, 27-27-nél egyenlítettünk. Sőt, vezettünk is újra, csakhogy három kiállítást ítéltek ellenünk rövid idő alatt, jó másfél percig dupla is volt az emberhiány, ez pedig elegendő volt a románoknak ahhoz, hogy ismét fordítsanak (32-30).

Az utolsó támadásunknál Kovacsics Anikó hetesből egyenlített, de maradt tizennégy másodperc még, és a játékvezetők a Valceának is megítéltek egy hetest, talán az előző ítéletük miatt a lelátóról érkező óriási pfujjolás miatt. Szemerey nem tudott védeni, vagyis egy góllal, 33-32-re kikaptunk, de rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.

A kezdés előtti perceket látva aligha hitte bárki is, de maradt még díj a nagyszentmiklósiak zsebében a lefújás utánra is: mintegy torna végén, kiosztottak egy-egy kupát a (Kovacsics Anikóval holtversenyben) legtöbb gólt szerző Asma Elghaouinak, a legjobb kapusnak, Marta Batinovicnak és a legjobb játékosnak, Kovacsics Anikónak. De még itt sem volt vége… Kevesen hitték, elvégre abszolút méltatlan a sportághoz, de a mérkőzés legszebb játékosát is megválasztották – a győztes nevét ezzel együtt fedje jótékony homály.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Valcea – FTC-Rail Cargo Hungaria 33-32 (15-16)
Nagyszentmiklós, 700 néző
A Ferencváros gólszerzői: Kovacsics Anikó 8, Danick Snelder 5, Háfra Noémi 4, Klivinyi Kinga 4, Klujber Katrin 4, Bánfai Kíra 2, Lukács Viktória 2, Márton Gréta 2, Emilie Christensen 1, Schatzl Nadine 1.

Cikkajánló

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin