2021. szeptember 11.
Drámai végjáték után veszítettünk pontot
Nem játszottunk jól a német bajnok otthonában, de így is győzhettünk volna, ha értékesítjük a helyzeteket.

Talán maga Helmut Körnig sem gondolta volna, hogy egyszer a róla elnevezett létesítményben kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzést rendeznek – végtére is kiváló atléta volt. Az 1920-as, 30-as években csúcson lévő, s akkoriban Amsterdamban és Los Angelesben összesen két olimpiai ezüst, illetve egy bronzérmet begyűjtő futó azonban valóban névadó lett, de semmi kétség, Dortmund (egyik) atlétikai sportcsarnokának. A sárga-feketék a második szezonjukat kezdték a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban (mi a huszonkettediket), s a kiemelt, valamint a nemzetközi meccseiket itt vívják, női kézilabdacsapatunk pedig most először nézett szembe velük, így a szokatlan környezethez, a futópályához, a kapu mögött letakart ugródombhoz, és az atlétikai csarnokok minden más kellékéhez most kellett először alkalmazkodni.

Látszólag nem ment könnyen, legalábbis a melegítés közben Elek Gábor tőle szokatlan módon megállította a csapatot, kicsit tüzelte a játékosait. A meccset aztán nagyszerűen kezdtük, az első négy támadásunkból háromszor gólt lőttünk (Emily Bölk vállalt főszerepet, kétszer maga talált a kapuba, és egy hetest is kiharcolt), miközben egyet se kaptunk. A Dortmund az ötödik percben járt túl először Bíró Blanka eszén – gyors indításból, amely kétség kívül a német bajnok legélesebb fegyvere. Sajnos ezt a következő tíz percben jól szemléltette, mert bár vezetőedzőnk az elmúlt napokban a legapróbb részletekig elmagyarázta a megoldást, egyáltalán nem sikerült megvalósítani a megbeszélteket. Felzárkózott a BVB, s ettől mintha feszültté váltunk volna, támadásban nem vállaltuk fel a lövéseket és az egy-egy elleni párharcokat, a tudásunkhoz képest lassabban, „biztonságosabban” járattuk a labdát, ez adott teret a hazaiaknak a lerohanásokhoz.

A játékrész közepén a Dortmund átvette a vezetést, és a következő periódusban fej-fej mellett haladtak a csapatok, de rendre a németek kerültek előnybe. A hajrában viszont sikerült egy fokkal feljebb kapcsolnunk, Bölk újra megvillant, negyedik góljával egyenlítettünk, az ötödikkel előnybe kerültünk, Márton Grétának kiosztott zseniális gólpassza után pedig kettőre távolodtunk, mielőtt megszólalt a szünetet jelző duda.

Már az első félidőben se lehettünk elégedettek a játékvezetéssel, nehéz volt ülve maradni egy-egy ítélet láttán, és a második játékrészben is jött néhány döbbenetes fújás. Persze, ettől még főként magunkra lehettünk dühösek, mert a játékunk távol volt a legjobbtól. Küzdöttünk, harcoltunk magunkkal és az elemekkel is, igazi libikóka volt a meccs, többször is elhúztunk kettővel, a Dortmund meg folyton egyenlített. Így értünk el az utolsó tíz percre is. A hazai kapus, Ten Holte alaposan megkeserítette az életünket, sajnos kiválóan védett. Bajban voltunk, a mieink közepes teljesítménye és Ten Holte extra produkciója azt eredményezte, hogy három perccel a vége előtt a vezetésért támadhatott a Dortmund, és élt is a lehetőségével. Grbics gyorsan egyenlített, és a következő - iszonyúan hosszú - hazai támadást kivédekeztük, így fél perccel a vége előtt döntetlennél támadhattunk.

Nem igazán találtunk tiszta helyzetet az időkérés után, Grbics faultból eleresztett lövése aztán átvánszorgott a gólvonalon, de a játékvezetők visszafújták szabaddobásra, az óra közben pörgött. Rohantunk a labdáért, és három másodperc volt vissza, amikor Bölk tízről lőtt, de Ten Holte óriási bravúrral a felső lécre rúgta a labdát. Döntetlennel zárult a meccs, a dortmundiak teljes joggal ünnepeltek, a mieink pedig rendkívül csalódottan vették tudomásul a pontvesztést.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
BV BORUSSIA 09 DORTMUND (német)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 25–25 (12–14)
Dortmund, 150 néző. V: K. Christiansen, L. Hansen (dánok)
DORTMUND: Kohorst – Berger 3, Van Der Heijden, Frerisk 4, Zschocke 1, Grijseels 9 (4), J. Gutiérrez 1. Csere: Ten Holte (kapus), Van Zijl 1, Bleckmann 2, Kücükyilidiz 2, Rönning 1 (1), J. Moreno 1. Edző: André Fuhr
FTC: Bíró B. – Malestein 6 (2), Stolle 1, Szöllősi-Zácsik 4, Behnke, Bölk 6, Márton G. 4. Csere: Janurik (kapus), Grbics 2, Klujber 1, Csiszár-Szekeres, Kisfaludy, Kovács Anett 1. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–3. 16. p.: 6–6. 23. p.: 10–9. 27. p.: 11–12. 37. p.: 16–17. 45. p.: 18–20. 53. p.: 22–23. 58. p.: 25–24. Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Hétméteresek: 7/5, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
André Fuhr: – Rendkívül boldogok vagyunk, mert nem gondoltuk volna, hogy sikerül pontot szereznünk, de megérdemeljük, mert a végsőkig küzdöttünk minden helyzetben, minden labdáért. Ez a döntetlen felér egy győzelemmel most számunkra.
Elek Gábor: – Rászolgált az egy pontra a Dortmund, mert nagyon okosan és taktikusan kézilabdázott. Mi viszont csak az első negyed órában tudtunk a saját sebességünkön játszani. Úgy éreztem, hogy túl stresszesek voltunk, de nem értem, hogy miért volt ez. A hajrában a támadásbefejezéseknél nagyon sokat hibáztunk ahhoz, hogy győztesen hagyhassuk el a pályát. Sajnos látszik, hogy agyon sok munka vár még ránk, ahhoz, hogy készek legyünk. 

Cikkajánló

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin