2023. június 4.
Ezüstéremmel ért véget a csodálatos BL-menetelés
Az első félidő végén még visszajöttünk a meccsbe, de a második elején eldöntötte a finálét a Vipers.

Szavakkal nehezen leírható élménnyel és sikerrel gazdagodott minden Fradi-szurkoló, sportoló és vezető, de talán még az átlagos sportkedvelő is szombaton, amikor női kézilabdacsapatunk újabb szenzációs bravúrt végrehajtva, ötgólos hátrányból fordítva legyőzte az Esbjerget a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A világrekord nézőszám, az utolsó másodperces gól, az extázisos siker bekerül klubunk amúgy is meglehetősen vastag történelemkönyvébe – már csak az volt a kérdés vasárnap, hogy egy esetleges újabb szenzáció elhomályosítja-e. Merthogy erre készültünk egyébként, és abban bíztunk, hogy a lányokban van még egy tökéletes hatvan perc, amellyel a kétszeres címvédő Vipers ellen csodát tehetünk.

Együttesünk története során most harmadszor jutott be a legrangosabb nemzetközi kupasorozat fináléjába, s eddig mindkétszer a második helyen zárt, előbb bizonyos Elek Gyula irányításával, 1971-ben, majd Németh András vezetésével 2002-ben. Utóbbi emlékezetes arról is, hogy a hazai kétgólos siker után Szkopjéban méltatlan, balkáni körülmények között veszítettünk néggyel, s ezzel kapcsolatban rögtön eszünkbe juthatott, hogy most, 2023-ban, Európa egyik legmodernebb arénájában ez egészen másképp lesz. A szombati világrekordot jelentő nézőszám (20022 fő) beállítása garantálható volt, miként az is, hogy ismét olyan támaszt kapunk majd szurkolóinktól, amelyre lehet építeni egy ilyen csatában is.

Mosolygós arcokat láthattunk, amikor a lányok a csarnokba érkeztek, a melegítés közben pedig már inkább a feszült, koncentrált tekintetből volt több, de amikor a Freed from desire című dal csendült fel a hangszóróból, és a szurkolók is rákezdtek, néhányan még dúdolták is a dallamot. Azt remélhettük, hogy a kezdés hasonlóan jól sikerül majd, mint szombaton, de ezúttal beragadtunk a rajtnál.

A támadásainkban az elején kevés volt a lendület, az első két gólt a norvégok szerezték, csak az 5. percben Klujber Katrin hetesével iratkoztunk fel az eredményjelzőre, az első akciógólunkra pedig egészen a 11. percig kellett várni. Akkor Emily Bölk bombázott a kapuba amolyan ébresztőként, de ezt periódust így is megbüntette a Vipers (2-5).

Javult valamelyest a teljesítményünk, mintha kezdtük volna "leszakítani" magunkról a láncokat, a szombati elődöntő nyomait, de még mindig sokat hibáztunk, negyedórányi játék után pedig már ötgólos hátrányban voltunk, ekkor kért időt Elek Gábor (4-9). Jött is gyorsan két Fradi-gól, miközben Bölk óriásit játszott, ebben a szakaszban német klasszisunk gyakorlatilag hátán vitte a csapatot, és az ismét fantasztikus szurkolóink segítségével elkezdtünk tapadni a norvégokra. Komoly stresszt okozott a játékvezetők ténykedése is, de a félidő végére ezzel együtt is visszaértünk ellenfelünk nyakára.

Ragyogóan sikerült a hajrá, két másodperccel a dudaszó előtt Szöllősi-Zácsik Szandra bődületes gólt ragasztott a felső sarokba, és bizakodva, minimális hátránnyal mehettünk a tizenöt perces pihenőre (13-14).

Vjahirjeva-góllal és Lunde-védéssel indult a második félidő, és megint pillanatok alatt négy lett közte, ráadásul a 35. perc végén Tomori Zsuzsanna piros lapot kapott, ezzel a védelmünk egyik legfontosabb pillérét vesztettük el. Láthatóan meg is zavarodtunk, a Vipers először húzott el hattal, Elek Gábornak ismét időt kellett kérnie (14-20).

Végül mínusz nyolcnál sikerült megfékezni a különbség növekedését, az elsődlegesen feladatunk negyedórával a vége előtt az volt, hogy minél gyorsabban látótávolságon belülre kerüljünk. Bár az utolsó erőtartalékokat is mozgósítottuk, sajnos annyi már nem volt a csapatban, hogy összejöjjön az újabb feltámadás, kettőt ugyan gyorsan elfogyasztottunk a hátrányból, de aztán rendre jött a válasz az északiaktól. Az utolsó percekben még kapaszkodtunk, így 24-28-lett a vége. 

A mérkőzést elveszítettük, de a büszkeséget nagyon sokáig magunkkal vihetjük. Bajnokok Ligája-ezüstérmes a Ferencváros, története során harmadszor, és bár jelenleg még lehet csalódottság bennünk a döntő elvesztése miatt, valójában kizárólag elismerést érdemel az erőn felüli szereplés. Ezt szurkolóink is így érezték, akik a lefújást követően állva, vastapssal köszöntötték a lányokat. 

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
Döntő

Vipers Kristiansand - FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20022 néző, vezette: Tatjana Prastalo és Vesna Balvan (bosnyákok)
Gólszerzők:
Bölk 5, Lekics 5, Cvijics 3, Szöllősi-Zácsik 3, Márton 2, Klujber 2, Malestein 2, Kisfaludy 1, Stolle 1, ill.Vjahirjeva 6, Naes Andersen 6, Roberts 5, Jerabkova 4, Knedlikova 3, Hove 1, Jezic 1, Tchaptchet 1, Valle Dahl 1

Cikkajánló

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin