2023. június 4.
Ezüstéremmel ért véget a csodálatos BL-menetelés
Az első félidő végén még visszajöttünk a meccsbe, de a második elején eldöntötte a finálét a Vipers.

Szavakkal nehezen leírható élménnyel és sikerrel gazdagodott minden Fradi-szurkoló, sportoló és vezető, de talán még az átlagos sportkedvelő is szombaton, amikor női kézilabdacsapatunk újabb szenzációs bravúrt végrehajtva, ötgólos hátrányból fordítva legyőzte az Esbjerget a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A világrekord nézőszám, az utolsó másodperces gól, az extázisos siker bekerül klubunk amúgy is meglehetősen vastag történelemkönyvébe – már csak az volt a kérdés vasárnap, hogy egy esetleges újabb szenzáció elhomályosítja-e. Merthogy erre készültünk egyébként, és abban bíztunk, hogy a lányokban van még egy tökéletes hatvan perc, amellyel a kétszeres címvédő Vipers ellen csodát tehetünk.

Együttesünk története során most harmadszor jutott be a legrangosabb nemzetközi kupasorozat fináléjába, s eddig mindkétszer a második helyen zárt, előbb bizonyos Elek Gyula irányításával, 1971-ben, majd Németh András vezetésével 2002-ben. Utóbbi emlékezetes arról is, hogy a hazai kétgólos siker után Szkopjéban méltatlan, balkáni körülmények között veszítettünk néggyel, s ezzel kapcsolatban rögtön eszünkbe juthatott, hogy most, 2023-ban, Európa egyik legmodernebb arénájában ez egészen másképp lesz. A szombati világrekordot jelentő nézőszám (20022 fő) beállítása garantálható volt, miként az is, hogy ismét olyan támaszt kapunk majd szurkolóinktól, amelyre lehet építeni egy ilyen csatában is.

Mosolygós arcokat láthattunk, amikor a lányok a csarnokba érkeztek, a melegítés közben pedig már inkább a feszült, koncentrált tekintetből volt több, de amikor a Freed from desire című dal csendült fel a hangszóróból, és a szurkolók is rákezdtek, néhányan még dúdolták is a dallamot. Azt remélhettük, hogy a kezdés hasonlóan jól sikerül majd, mint szombaton, de ezúttal beragadtunk a rajtnál.

A támadásainkban az elején kevés volt a lendület, az első két gólt a norvégok szerezték, csak az 5. percben Klujber Katrin hetesével iratkoztunk fel az eredményjelzőre, az első akciógólunkra pedig egészen a 11. percig kellett várni. Akkor Emily Bölk bombázott a kapuba amolyan ébresztőként, de ezt periódust így is megbüntette a Vipers (2-5).

Javult valamelyest a teljesítményünk, mintha kezdtük volna "leszakítani" magunkról a láncokat, a szombati elődöntő nyomait, de még mindig sokat hibáztunk, negyedórányi játék után pedig már ötgólos hátrányban voltunk, ekkor kért időt Elek Gábor (4-9). Jött is gyorsan két Fradi-gól, miközben Bölk óriásit játszott, ebben a szakaszban német klasszisunk gyakorlatilag hátán vitte a csapatot, és az ismét fantasztikus szurkolóink segítségével elkezdtünk tapadni a norvégokra. Komoly stresszt okozott a játékvezetők ténykedése is, de a félidő végére ezzel együtt is visszaértünk ellenfelünk nyakára.

Ragyogóan sikerült a hajrá, két másodperccel a dudaszó előtt Szöllősi-Zácsik Szandra bődületes gólt ragasztott a felső sarokba, és bizakodva, minimális hátránnyal mehettünk a tizenöt perces pihenőre (13-14).

Vjahirjeva-góllal és Lunde-védéssel indult a második félidő, és megint pillanatok alatt négy lett közte, ráadásul a 35. perc végén Tomori Zsuzsanna piros lapot kapott, ezzel a védelmünk egyik legfontosabb pillérét vesztettük el. Láthatóan meg is zavarodtunk, a Vipers először húzott el hattal, Elek Gábornak ismét időt kellett kérnie (14-20).

Végül mínusz nyolcnál sikerült megfékezni a különbség növekedését, az elsődlegesen feladatunk negyedórával a vége előtt az volt, hogy minél gyorsabban látótávolságon belülre kerüljünk. Bár az utolsó erőtartalékokat is mozgósítottuk, sajnos annyi már nem volt a csapatban, hogy összejöjjön az újabb feltámadás, kettőt ugyan gyorsan elfogyasztottunk a hátrányból, de aztán rendre jött a válasz az északiaktól. Az utolsó percekben még kapaszkodtunk, így 24-28-lett a vége. 

A mérkőzést elveszítettük, de a büszkeséget nagyon sokáig magunkkal vihetjük. Bajnokok Ligája-ezüstérmes a Ferencváros, története során harmadszor, és bár jelenleg még lehet csalódottság bennünk a döntő elvesztése miatt, valójában kizárólag elismerést érdemel az erőn felüli szereplés. Ezt szurkolóink is így érezték, akik a lefújást követően állva, vastapssal köszöntötték a lányokat. 

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
Döntő

Vipers Kristiansand - FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20022 néző, vezette: Tatjana Prastalo és Vesna Balvan (bosnyákok)
Gólszerzők:
Bölk 5, Lekics 5, Cvijics 3, Szöllősi-Zácsik 3, Márton 2, Klujber 2, Malestein 2, Kisfaludy 1, Stolle 1, ill.Vjahirjeva 6, Naes Andersen 6, Roberts 5, Jerabkova 4, Knedlikova 3, Hove 1, Jezic 1, Tchaptchet 1, Valle Dahl 1

Cikkajánló

Így válts jegyet a Fradi-Rapid meccsre

Szombaton 18 órától a Rapid Bucuresti ellen lép pályára női kéziladbacsapatunk a Bajnokok Ligájában.

Nem bírtunk a csoportelsővel, kikaptunk Szlovéniában

Női kézilabdacsapatunk a negyvenedik percig közel volt a Krimhez, de a hajrában már nem volt esély.

Nagyon kellenek a pontok, de veszélyes Krim vár ránk

Női kézilabdacsapatunk számára egyre fontosabb, hogy megszerezze a BL-sorozatban az első győzelmét.

Tíz perc után ritmust váltottunk és fölényesen nyertünk

Eleinte nem működött a védekezésünk, a tizedik perc körül azonban összeállt a játék az MTK elleni bajnokin.

Az MTK elleni bajnoki a következő megálló

Női kézilabdázóink az kék-fehérek elleni hétközi mérkőzéssel hangolnak a nagyon fontos szombati feladatra.

Már az októberi meccsekre is elérhető a jegyvásárlás

A szokásos keddi nyitvatartási időben szurkolói kártya kiváltásra is lesz lehetőség.

Szűk egy félidőn át tartottuk a lépést a Vipersszel

A mérkőzés közepén nagyon rossz periódust produkáltunk, s ez eldöntötte a két pont sorsát Norvégiában.

Ez nagyon más meccs lesz, mint a BL-döntő volt

A legutóbbi három Bajnokok Ligája-idényt megnyerő Vipers otthonában bravúr lenne a pontszerzés.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin