2019. április 13.
Húsz percig élt a remény, aztán megtört a lendület
Biztatóan kezdtünk, de az első játékrész utolsó harmada eldöntötte a továbbjutást - búcsúztunk a BL-től.

Nem volt mese, csodát kellett tenni az álomért – az egész éves megfeszített munka után a FINAL4-ba jutás kérdése egyetlen meccsre, a Rosztov-Don elleni idegenbeli hatvan percre koncentrálódott. Győzelemre, ráadásul legalább háromgólosra volt szükség (harminc lőtt gól esetén) Oroszországban, azt pedig aligha kell ecsetelni – főleg az egy héttel ezelőtti első mérkőzés tükrében –, hogy ehhez milyen teljesítményre volt szükség. Az Érden látott tűz, akart és hit megvolt a kezdés előtt, valamint az első percekben, és a mieinket „a világ végére” is elkísérő szurkolóktól is jött a támogatás, mintegy harmincan voltak a vendégszektorban.

Az első negyed óra kísértetiesen hasonlított az odavágóéra, eleinte egy-egy góllal mi birtokoltuk a vezetést, de kettővel egyszer sem tudtunk ellépni, mígnem 6-5-nél a tizenharmadik percben hátrányba kerültünk. A mieinknél először Kovacsics Anikó vette kezébe az irányítást, majd Schatzl Nadine és Klujber Katrin szerzett fontos gólokat, a játékrész középső harmadában pedig Klivinyi Kinga harcolt ki egymásután három hétméterest. Közben kettőre távolodott a Rosztov-Don és emberhátrányba is kerültünk, de nem adtuk meg magunkat, és rendkívül jó volt ezt látni. 10-9-nél állt fel a kispadról a hazaiak legnagyobb sztárja, a súlyos könyöksérülése után most, számunkra a legrosszabbkor visszatérő Anna Vyakhirjeva, de az általa kiharcolt és Abbingh révén értékesített hetessel már hárommal, 12-9-re vezetett a csapata. Sőt, a rosztovi kapus, Anna Sedoykina nagyon belelendült, míg mi ziccereket hibáztunk és leragadtunk kilenc lőtt gólnál. A szünetig hátralévő tizenegy percben nem tudtunk betalálni az oroszoknak, akik így hatgólos előnyük tudatában mehettek pihenőre – félő volt, hogy eldőlt a továbbjutás kérdése ezzel a rosszul sikerült periódussal, amelyben gyakorlatilag csak a helyzetek értékesítésével adódott problémánk.

Háfra Noémi megtörte a gólcsendet, de azt nem mondhatjuk sajnos, hogy ettől olyan lendületet kaptunk volna, amellyel a tetemes hátrány is eltüntethetőnek látszott. Sedoykina ugyanis nem igazán adta lejjebb a szintet, két Klikovac-ziccert fogott két perc alatt, míg az orosz támadások rendre megtalálták Makeeva kezét, amelyet olyan magasra tartott (úgy három méterre…), ahova a mieink közül senki sem ért fel.

Ezek a fizikai különbségek jelentettek megoldhatatlan problémát, pontosabban, hogy a „túlélésért” folytatott harcban végletesen felőrlődtünk, ez pedig egyértelműen kihatott a koncentrációra és a kapu előtti megoldásokra. A második félidőben a győzelemre nem maradt esélyünk, de Háfra Noémi átlövéseit, valamint a tizenhét esztendős Tóth Nikolett bátor játékát és góljait pozitívumként említhetjük.

No, és azt is, hogy a tízre hízó differencia ellenére a szurkolóink szünet nélkül éltették a Ferencvárost. Jó üzenet ez a rendkívül fiatal csapatnak, amely ezúttal még kevés volt a FINAL4-hoz, de az idő nekünk dolgozik - a junior korból éppcsak kinövő Háfrá Noémivel, Klujber Katrinnal, Márton Grétával, Pásztor Noémivel, Tóth Nikolettel, illetve a náluk alig-alig idősebb maggal jövőre újra nekifutunk. Addig pedig még előttünk a szezon utolsó periódusa, a bajnoki hajrá.

Véget ért számunkra a Bajnokok Ligája, amelyben az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a legjobb nyolc, a negyeddöntő jelentette a végállomást. A csalódottság és a keserűség mellett ne felejtsük el azt sem: a Ferencváros fiatalokkal, saját nevelésű kézilabdázókkal évek óta Európa elitjének a tagja. Csak épp a következő lépcsőfokot oly nehéz megtenni.

NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
ROSZTOV-DON–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 33–22 (15–9)
Rosztov, 3500 néző. V: Mandák, Rudinsky (szlovákok)
ROSZTOV: Szedojkina – Namaharova 4, Petrova, Szeny 4 (1), Makejeva 4, Abbingh 7 (4), Kuznyecova 2.
Csere: Pessoa (kapus), Borscsenko 1, Kalinyicsenko, Kozsokar 3, Tazsenova 1, Bobrovnyikova 1, Vjahirjeva 1, Maslova 2, Szudakova 3.
Edző: Ambros Martín
FTC: Bíró B. – Lukács V. 3, Pena, Kovacsics 3, Mészáros R., Háfra N. 7, Schatzl Nadine 2.
Csere: Szikora, Szemerey (kapusok), Horváth D., Klivinyi 1, B. Klikovac, Klujber 3 (3), Faluvégi D., Márton G., Tóth N. 3 (1).
Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–2. 6. p.: 2–3. 10. p.: 4–5. 16. p.: 9–7. 19. p.: 10–9. 33. p.: 17–10. 44. p.: 22–14. 51. p.: 27–17
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 6/4
Továbbjutott: a Rosztov, kettős győzelemmel (62–48)
MESTERMÉRLEG
Ambros Martín: – Nagyon boldogok vagyunk, hogy utazhatunk Budapestre, a négyes döntőre. Nagyon jó csapattal szemben játszottunk egy nagyon jó mérkőzést, az FTC a középdöntőben megmutatta az erejét. Ugyanakkor Majja Petrova sérülése miatt nem lehet teljes az örömünk.
Elek Gábor: – Teljesen megérdemelten jutott be a négyes döntőbe a Rosztov. Az első félidő második felében dőlt a mérkőzés, amikor négy-öt ziccert hibáztunk és ezt kíméletlenül kihasználták a hazaiak, hiába tudtuk addig feszesen tartani az állást.

Cikkajánló

Telt ház előtt jöhet a BL-negyeddöntő

Kézilabdacsapatunk az idény során harmadszor találkozik az Esbjerggel, amely ellen tavaly elődöntőt vívott.

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin