2022. június 15.
Janurik a legjobb, beállóink a legpontosabbak
31 meccses veretlenségi széria, Edwige makulátlan mérlege, Janurik hatékonysága – az idény érdekességei.

Eltelt néhány hét a szezonzárás óta, mostanra talán mindenkiben leülepedett a mögöttünk hagyott kézilabda idény, amely női csapatunknak a keserű Bajnokok Ligája-kiesés mellett bajnoki ezüstöt és parádés Magyar Kupa-aranyat hozott. Itt az ideje annak, hogy néhány statisztikai mutató és érdekesség segítségével visszatekintsünk erre a negyvenöt mérkőzésre.

Merthogy 2021. szeptember 8. és 2022. május 29. között negyvenöt tétmeccset játszottunk, s ezek nyolcvan százalékát meg is nyertük, csupán ötször szenvedtünk vereséget, illetve négyszer játszottunk döntetlent. Hazai pályán az egész idény során, minden sorozatot tekintve veretlenek maradtunk, sőt, valójában már 2021. január 16. óta, immáron harmincegy meccse (az SZKKA elleni 10-0-s eredményt nem számítjuk) nem hagytuk egyetlen riválisunknak se, hogy mindkét pontot elvigye a csarnokunkból – pedig azóta többek között a legutóbbi Bajnokok Ligája FINAL4 négy résztvevőjét is vendégül láttuk már.

Az idény során 1360 gólt lőttünk, ebből az öt legeredményesebb játékosunk (sorrendben Angela Malestein, Emily Bölk, Klujber Katrin, Szöllősi-Zácsik Szandra és Kovács Anett) együtt 856-ot, vagyis az össztermés 62 százalékát. 

A házi góllövőlista dobogója egyébként egy idénnyel ezelőtt is ugyanígy festett. Sőt, az se változott, hogy csupán Győrben veszítettünk pontot, a gólkülönbség azonban nem nekünk kedvezett, így ugyanúgy, mint 2018-ban, csak emiatt maradt nekünk az ezüstérem. 

Egy meccsen a legtöbb gólt Malestein lőtte, a Mosonmagyaróvár elleni idénynyitón 11-szer járt túl a kapusok eszén, 10 gólos bajnokija pedig volt Bölknek a Szombathely, illetve Klujbernek és Kovács Anettnek a Vasas ellen.

Nem volt olyan, aki mind a huszonhat bajnokin pályára lépett volna, de egyszer hiányzott csak Emily Bölk, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kovács Anett és Márton Gréta. A bajnokikon átlagban 32 gólt szereztük, s ezzel átlagosan 11 góllal nyertük meg a győztes meccseinket. A legnagyobb különbséggel a Vasast múltuk felül – a Fáy utcában 23 góllal (23-46) voltunk jobbak, de a Vác is csak eggyel járt jobban (38-16) a szezonzárón.

A Bajnokok Ligájában szinte mindig szoros mérkőzéseket játszottunk, így fordulhatott elő, hogy plusz hármas gólkülönbséggel zártuk a sorozatot, ami tizenhat lejátszott meccsnél igencsak ritkának mondható. Emlékezhetünk, az őszi fordulókban két döntetlen (a Dortmund ellen 25-25, az Esbjerggel szemben 31-31) mellett háromszor is egyetlen góllal győztünk: Rosztovban 20-19-re, a Brest és a CSM Bucuresti ellen hazai pályán 28-27-re illetve 31-30-ra.

A Magyar Kézilabda-szövetség statisztikai mutatói alapján a bajnokikat figyelembe véve a beállóink lőttek a legjobb hatékonysággal. Béatrice Edwige 82 (22/18), Kisfaludy Anett 72 (46/33), Julia Behnke 92 (12/11), Sirián Szederke 100 százalékban (2/2) használta ki a helyzeteit, s négyük együttes átlaga is kimagasló, 86 százalék! A nálunk kölcsönjátékosként eltöltött időszaka alatt csupán két bajnokin pályára lépő Siriánon kívül még két kézilabdázónk zárt száz százalékkal az MKSZ szerint: Suba Sára (2/2) és Janurik Kinga (1/1). A legalább húsz gólt szerző játékosok közül Márton Gréta célzott a legpontosan, lövéseinek 83 százaléka után örülhettünk. A legtöbbször Emily Bölk próbálkozott, 186-szor, vagyis pályára lépései alkalmával átlagban 7-szer, s ilyen nagy számnál az összesített 62 százalékos hatékonysági mutató egyáltalán nem rossz, főleg, ha hozzátesszük, hogy szorult helyzetben szinte mindig a távoli zónákból is gólveszélyes Emilynek kellett magára vállalnia a kényelmetlen szerepkört. Azt se feledjük, hogy a német válogatott átlövőnk csupán egy gólt szerzett hetesből az idény során (a Magyar Kupa-elődöntőben), vagyis minden sorozatot egybevéve 204 akciógólt szerzett - extraklasszis! 

Az idény során négy csapatot tudtunk húsz gól alatt tartani: az Érdtől kétszer is csak 18-at kaptunk, a bajnoki hajrában a Budaörs és a Vác 16-ig jutott, de a legnagyobb hőstett kétségkívül az, hogy a Rosztov-Don csupán 19-szer talált be ellenünk. Velünk kétszer esett meg, hogy nem tudtuk túllőni a húszat – előbb az imént említett, oroszok elleni meccsen (20-19-ben nyertünk idegenben), majd Győrben, s ez utóbbit sokkal jobban bántuk, hiszen 25-20-ra kikaptunk.

A bajnokságban a keretünk tagjai közül a legtöbb két perces kiállítást Kisfaludy Anett kapta (17), de Csiszár-Szekeres Klára se sokkal maradt el tőle (15). Némileg meglepő lehet, hogy ebben a mutatóban Emily Bölk került a „harmadik helyre”, őt 10-szer büntették, és piros lapot is csak ő kapott, még a második fordulóban az Alba Fehérvár ellen gyűjtött be három kisbüntetést. Sokat fejlődött ugyanakkor ebben is klasszis átlövőnk, hiszen a tíz kiállítása közül nyolcat az első négy fordulóban kapta. De most jön a kiállításokkal kapcsolatban az igazán meglepő adat! A kapus Bíró Blankán és Suba Sárán kívül csupán két játékosunk hozta le az idényt kiállítás nélkül: a mindössze hat meccsen szóhoz jutó Simon Petra, illetve Béatrice Edwige. Alighanem ez is mutatja Béatrice képességeit – úgy a védelmünk motorja, valamint egyik legerősebb és legkeményebb tagja, hogy közben súlyos szabálytalanságot se követ el.

A kapusok között a teljes mezőnyt vizsgálva toronymagasan Janurik Kinga végzett az élen – a védések számában (219) és a védési hatékonyságban (40 százalék) egyaránt. Utóbbi mutatóban a Győr visszavonuló játékosa, Amandine Leynaud volt hozzá legközelebb (39 százalék), de a francia kapujára 226-tal kevesebb lövés ment, mint Kingáéra.

Kapusunk egyébként az egész idényben, de különösen Bíró Blanka sérülése után, tavasszal mutatott káprázatos teljesítményére a Magyar Kupa-hétvégén tette fel a koronát. Az elődöntőben a hetespárbajban háromból két siófoki kísérletet megfogott, ezzel a fináléba segítette a csapatot, ahol pedig az utolsó tizenegy lövésből hetet hatástalanított – így lett Magyar Kupa-győztes a Ferencváros.

Cikkajánló

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin