2020. december 8.
Kikapott, de továbbjutott a magyar válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott harmadik csoportmeccsén Hollandia ellen lépett pályára az Eb-n.

Sokan mondták, hogy döntő jelentőségű lehet a magyar női kézilabda-válogatott Hollandia elleni mérkőzése az Európa-bajnokságon, de így, ahogyan döntőnek minősül, aligha gondolta bárki is... A papírforma szerint ugyanis az utolsó csoportmeccsnek a négyesünk első helyéről kellett volna döntenie, nem a szimpla továbbjutásról, de miután a világbajnoki címvédő hollandok a szerbektől és a horvátoktól is kikaptak, illetve a mieink is csupán a szerbek kiütésével szerzett két ponttal álltak.

A kezdés előtt legalább az eldőlt, hogy ha csak nem kapunk ki legalább huszonegy góllal, akkor továbbjutunk, ugyanis a horvátok Szerbiát is legyűrték. Ez a legrosszabb forgatókönyv valószínűtlennek tűnt, így számunkra inkább az volt a tét, hogy nulla, egy vagy két pontról kezdjük-e a második csoportkört – vagyis annyival, ahányat Hollandia ellen szerzünk.

A Danyi-Elek kettős ugyanazt a kezdőt küldte harcba ezúttal is, mint amelyiket a szerbek kiütésénél, és a „hetek” igazolták is a döntés helyességét. Ha csak egy-egy góllal is, de rendre mi vezettünk 6-5-ig. Ekkor kettőt kaptunk zsinórban, de ez csak átmeneti megingás volt, és a félidő derekáig háromgólos előnyt építettünk. Nálunk ezúttal is Szöllősi-Zácsik Szandra volt a leggólerősebb, a hollandoknál pedig a ferencvárosi jobbszélső, Angela Malestein jelentette a legtöbb veszélyt. Látszott, hogy Hollandia az életéért küzd (ha nem nyer, kiesik), az első félidőben nagyon feszültnek, idegesnek tűnt a vb-címvédő, szokatlanul sok labdát adtak el, mi pedig jól használtuk ki ezt az időszakot. A legnagyobb különbség 12-8-nál alakult ki, és szinte csak a kapus Tess Wester remeklésének köszönhette ellenfelünk, hogy meccsben maradt, illetve, hogy a szünetre csak kettőt tudtunk megőrizni az előnyünkből (13-15).

A fordulás után azt remélhettük, hogy görcsössé válnak a hollandok, de sajnos inkább feljavította a játékukat, hogy a kiesés szélén táncoltak. Nem tudtunk újra távolodni tőlük, és a negyvenedik percben egyenlítettek is, ettől pedig vérszemet kaptak. Kelly Dulfer volt ekkor tarthatatlan, már a hatodik góljánál járt, de szerencsére mi is beleerősítettünk és bár Hollandia vezetett a folytatásban, nem hagytuk ellépni. Az egy-két gólos különbségből a hajrában azonban ők tudtak tovább lépni, és végül négy góllal győztek is.

Ezzel eldőlt, hogy Horvátország mellett Hollandia és Magyarország jut a középdöntőbe, sorrendben négy, kettő és nulla ponttal. Danyi Gábor társ-szövetségi kapitány a lefújást követően elmondta, hogy csalódott a csapat a továbbjutás ellenére, mert nyomás alatt gyenge teljesítményt nyújtottunk, de a helyén kell kezelni a történteket, fontos, hogy a fiatalok újfent tapasztalatot szereztek.

A magyar válogatott számára szombaton Németország ellen folytatódik az Európa-bajnokság, a románokkal hétfőn, a norvégokkal pedig kedden találkozik.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT (KOLDING)

Hollandia–Magyarország 24-28 (13-15)

HOLLANDIA: Wester – Malestein 5 (2), van der Heijden 3, Snelder 3, Dulfer 8, Abbingh 1, Smeets. Csere: Kramer, Bont 2, Nüsser 1, Freriks, van Wettering 2, Housheer 3. Szövetségi kapitány: Emmanuel Mayonnade

MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Lukács V. 3, Klujber 2, Kovacsics 4 (1), Tóvizi 2, Szöllősi-Zácsik 4, Schatzl Nadine 1. Csere: Tomori, Lakatos R., Háfra N. 4, Márton G. 2, Helembai F. 2, Kácsor, Faluvégi D., Csiszár-Szekeres. Szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

Az eredmény alakulása. 6. p.: 5–4. 12. perc: 7–6. 16. p.: 7–10. 21. p.: 8–12. 26. p.: 10–14. 33. p.: 14–17. 44. p.: 21–20. 50. p.: 24–22. 57. p.: 26–23.

Kiállítások: 4, ill. 2 perc

Hétméteresek: 3/2, ill. 2/1

Cikkajánló

Ahogy vártuk, meg kellett küzdeni a két váci pontért

A második félidőben mindent megpróbált a Vác, de álltuk a sarat és újabb két ponttal gazdagodtunk.

Nehéz meccsre számíthatunk a Vác otthonában

Női kéziseink következő ellenfele az utolsó percekig kiélezett csatát vívott a Győr ellen a múlt hét végén.

Megvan az Esbjerg elleni negyeddöntő időpontja

Tavaly a BL-elődöntőben, ezúttal egy körrel korábban találkozik női kézilabdacsapatunk az Esbjerggel.

„Megmutattuk, mennyire akartuk ezt a negyeddöntőt!”

Vezetőedzőnk szerint Angela Malestein világklasszis produkciót nyújtott női kéziseink bresti visszavágóján.

Fordítottunk Franciaországban, továbbjutottunk a BL-ben

Valóban volt még tartalék a csapatban, fordítottunk a Brest ellen és bejutottunk a legjobb nyolc közé!

Nehezebb a helyzet, mint egy hete, de nem lehetetlen

Kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia női kéziseinknek a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Megvan a női válogatott kerete az olimpiai selejtezőre

A magyar női kézilabda-válogatott előbb EHF Euro Cup mérkőzéseken, majd olimpiai selejtezőn lép pályára.

Közte húsz az MTK ellen - látványos játékkal nyertünk

Női kézilabdacsapatunk már a mérkőzés elején eldöntötte a két pont sorsát, fiataljaink is jól teljesítettek.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin