2020. szeptember 12.
Küzdésből jeles, de vereség a Rosztov ellen a BL-ben
Női kézilabdacsapatunk a Bajnokok Ligája első fordulójában 26-25-ös vereséget szenvedett a Rosztov-Don ellen.

A feszültség tapintható volt a levegőben, még akkor is, ha a körítés ezúttal nem a megszokottat idézte. Bajnokok Ligája-mérkőzés következett női kézilabdacsapatunk számára, méghozzá számos újdonsággal, hiszen a megújult sorozat, megújult dizájn és nem utolsó sorban a csapat is. A sok pozitív változás mellett negatívummal is találkozhattunk: a világjárvány sajnos korlátozásokat, kényelmetlen szabályokat is követel, mindennek tudható be, hogy ezúttal nem több mint kétezer, hanem csak mintegy hét-nyolcszáz néző előtt fogadhattuk a világ egyik legjobbját, az orosz olimpiai bajnokok sorát felvonultató Rosztov-Dont. Azt a csapatot, amely az EHF erősségi rangsorában a második helyet kapta, s amely Anna Vyakhireva személyében talán a világ legjobb játékosát is magáénak tudhatja.

Mégis láthattunk némi reménysugarat a kezdés előtt arra, hogy sikerülhet bravúrral nyitni a nemzetközi idényt. Egyrészt a mieink igen biztató játékkal nyerték első két bajnokijukat, és a pénteki edzés után is elégedett volt Elek Gábor vezetőedző, másrészt a vendégek trénere, Ambros Martín néhány hete lemondott családi okok miatt. Nálunk Alicia Stolle felépülése jelenthetett volna még többletet, az oroszoknál pedig Maya Pessoa és Katarina Krpezs-Slezák hiánya okozott gondot.

A kevés szurkoló ellenére már a bemutatásnál is hatalmas tapsvihar fogadta a Ferencváros játékosait, majd a hivatalos rész után a drukkerek azonnal rákezdtek a „Hajrá, Fradi!” rigmusra, hogy még inkább feltüzelt állapotban kezdjék el az idei BL-sorozatot. A mieink indították a mérkőzést, de az oroszok egy gyors kontratámadás után az első helyzetükből megszerezték a vezetést. Háfra pillanatokkal később egalizált, majd egy perccel később ezt sikerült megismételnie.

Az első öt perc gyors gólváltásokat hozott, így 3-3 állt az eredményjelzőn, de egy kiállítást követő hétméteressel ismét előnyhöz jutott a Rosztov. A Fradi-szurkolók érezték, hogy itt és most nagyon kell az ő támogatásuk, így azonnal rákapcsoltak, aminek egy Klujber-büntető és gól lett a vége. A 12. percben Klujber egy remek lövéssel ismét betalált, ezzel először juttatta előnyhöz a mieinket. A játékrész felénél hárommal is ellépet a vendég együttes, így Elek Gábor azonnal magához rendelte játékosait. Az időkérésnek meg is lett az eredménye: sikerült előbb kettőre, majd egyre csökkenteni a különbséget. A rosztovi zavar sajnos csak átmeneti volt, perceken belül visszaállt a közte három, majd pedig a gyors gólváltások, amiket a játékrész elején is tapasztaltunk. Hiába Bíró Blanka remek védései, két perccel a félidő vége előtt a mérkőzésen először néggyel is vezetett a Rosztov-Don, de jött Kovács Anett, aki második góljával szépíteni tudott. Pillanatokkal később a vendégek is időt kértek, bő harminc másodperccel a félidőt jelző dudaszó előtt. A pihenőre 16-12-es rosztovi előnnyel vonultak a csapatok.

A fordulás után Rosztov-góllal folytatódott a meccs, így már öt volt a két csapat közt a különbség, de pár másodperccel később emberelőnybe kerültünk, majd kaptak még egy két perces kiállítást, amit Kovacsics Anikó váltott gólra. A kettős emberelőny legvégén ismét jött a Fradi-gól: ezúttal Malestein vette be az orosz kaput. A szurkolói buzdítás mellett magára találtak a ferencvárosiak, ugyanis egy véleményes rosztovi büntető után Kovacsics rendkívül szemfüles módon elvette az egyik védőtől a labdát, majd higgadtan lőtt a kapuba.

Kovacsics nagyon rákapcsolt a második félidőben, gyors egymásutánba már a harmadik gólját lőtte, amit Malestein fejelt meg egy újabb találattal. Szűk kilenc perc alatt sikerült kettőre csökkenteni a különbséget, így nem csoda, hogy Elek Gáborék magasabb fokozatra kapcsoltak. A második félidő 13. percében Klujber meglőtte a maga hatodik gólját, ennek köszönhetően pedig már csak egy gól volt a két csapat között. A második félidő felénél már az egyenlítésért mehetett a Fradi, de egy támadó szabálytalanság miatt a Rosztov jöhetett újra, s ezt ki is használta. Kovacsics kiállítása után Háfra is kapott két percet, így négy mezőnyjátékossal kellett védekeznünk, de Bíró Blanka ismét remek védéssel jelezte, hogy a Ferencváros nem hagyja magát.

Kilenc perccel a mérkőzés vége előtt Elek Gábor újfent időt kért, hátha sikerül az utolsó percekre felráznia a lányokat. Klujber révén közeledtünk, de sajnos a rosztovi együttes is felpörgött, majd bő öt perccel a vége előtt ők is időt kértek. Az oroszoknak sikerült két-három gólon tartania minket, így Elek Gábor harmadszor is az időkérés mellett döntött. Hiába azonban az egyperces szünet, a Rosztov-Don megint eredményes volt, igaz, Kovacsics negyedik gólja tartotta a lelket a Fradiban, ami kapóra is jött, ugyanis 20 másodperccel a vége előtt sikerült egy gólra visszajönni. Néhány másodperccel a vége előtt a vendégek is kihasználták a harmadik időkérésüket, de az eredménye már nem változott. A vége: 25-26.

A Ferencváros ugyan kikapott esélyesebb ellenfelétől a Bajnokok Ligája nyitányán, de a küzdeni akarásáról és a lélektani erejéről igazán meggyőzödhettünk. Ezt mutatja az is, hogy a négy gólos különbségtől nem összeroppanva végig küzdöttek, ráaádásul az utolsó másodpercekben karnyújtásnyira volt a bravúros pontszerzés is.

Folytatás szerdán, hazai pályán a Békéscsaba, majd szombaton Norvégiában a Vipers Kristiansand ellen.

DELO NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-csoport, 1. forduló
FTC-Rail Cargo Hungaria – Rosztov-Don (orosz) 25-26 (12-16)

Érd Aréna, 800 néző
Játékvezetők: Michal Badura és Jaroslav Ondogrecula
A Ferencváros gólszerzői: Klujber 7, Kovacsics 4, Háfra 3, Malestein 3, Kovács 3, Bölk 1, Kisfaludy 1, Szucsánszki 1, Márton 1, Schatzl 1

Cikkajánló

Ahogy vártuk, meg kellett küzdeni a két váci pontért

A második félidőben mindent megpróbált a Vác, de álltuk a sarat és újabb két ponttal gazdagodtunk.

Nehéz meccsre számíthatunk a Vác otthonában

Női kéziseink következő ellenfele az utolsó percekig kiélezett csatát vívott a Győr ellen a múlt hét végén.

Megvan az Esbjerg elleni negyeddöntő időpontja

Tavaly a BL-elődöntőben, ezúttal egy körrel korábban találkozik női kézilabdacsapatunk az Esbjerggel.

„Megmutattuk, mennyire akartuk ezt a negyeddöntőt!”

Vezetőedzőnk szerint Angela Malestein világklasszis produkciót nyújtott női kéziseink bresti visszavágóján.

Fordítottunk Franciaországban, továbbjutottunk a BL-ben

Valóban volt még tartalék a csapatban, fordítottunk a Brest ellen és bejutottunk a legjobb nyolc közé!

Nehezebb a helyzet, mint egy hete, de nem lehetetlen

Kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia női kéziseinknek a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Megvan a női válogatott kerete az olimpiai selejtezőre

A magyar női kézilabda-válogatott előbb EHF Euro Cup mérkőzéseken, majd olimpiai selejtezőn lép pályára.

Közte húsz az MTK ellen - látványos játékkal nyertünk

Női kézilabdacsapatunk már a mérkőzés elején eldöntötte a két pont sorsát, fiataljaink is jól teljesítettek.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin