2022. július 3.
Norvégia jobb volt - ezüstérmes a junior válogatott
Szinte végig futottunk Norvégia után, de amikor a hajrában átvettük a vezetést, úgy tűnt, mi nyerhetünk.

A junior világbajnokság előtt Kukely Anna úgy fogalmazott, szeretnék feltenni az i-re a pontot – hiszen a nyártól a Ferencvárost erősítő játékossal a soraiban ez a korosztály az elmúlt években rendre érmeket, s jobbára aranyakat hozott a különböző világversenyekről, ám világbajnokságon még nem vehettek részt a világjárvány miatt. 2022-ben aztán végre ez is eljött, és a magyar junior válogatott a döntőig átrobogott a mezőnyön: szinte egy levegővel jutott el a csapat az utolsó játéknapig, a csoportmeccseket osztálykülönbséggel, a negyed- és az elődöntőt pedig magabiztosan hozta. A finálé azonban komoly csatát ígért Norvégia ellen – épp úgy Norvégia ellen, mint 2018-ban Debrecenben a Márton Gréta, Klujber Katrin, Háfra Noémi fémjelezte csapatnak –, épp ezért fontos és jó hír volt, hogy Kukely Anna kisebb sérülése után ott lehetett a keretben és a kezdőcsapatban.

S ha már ott volt, nagyon kellett, hogy villanjon néhányat, mert az utánpótlásban most utoljára pályára lépő együttesünk beragadt a rajtnál.

Úgy tűnt, mintha a visszájára fordult volna a nagy akarás, a néhányszázasra hízó magyar tábor által támogatott junior válogatott a tudásához mérten lassabban, s ebből fakadóan több hibával játszott. Volt eladott labda, két kihagyott hetes is a tizedik percig, ráadásul még a védelmünket is könnyen játszotta át Norvégia, így gyorsan jelentős hátrányt szedtünk össze (6-2).

Erre reagálva az elődöntőben extrát nyújtó Farkas Johanna jött a padról irányítóba, és hozta magával a sebességet, Kukely pedig talpról és betörésből is eredményes volt. Visszaküzdöttük magunkat a meccsbe, lépésről lépésre közeledtünk, mígnem a 18. percben egyenlítettünk (8-8). Innen azonban nem tudtunk továbblépni, a norvégok többször is meglógtak két góllal, de mindig volt rá válaszunk. Ezeknél az egyenlítéseknél rendre azt érezhettük, hogy a lendület tovább is lök majd minket, ám az előnyt nem sikerült magunkhoz ragadni.

A szünet után mínusz kettőről (17-15) folytathattuk, miután az első játékrész utolsó fél percében két gólt is kaptunk, és hasonló volt a játék képe, mint addig. A nagy lendületünket egyenlítés koronázta, csak utána megint kapaszkodnunk kellett…

Próbálta megtalálni ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző azt a hat embert, aki nem csak néhány percre, hanem hosszabb távon is képes felülmúlni a norvégokat, és úgy tűnt, a hajrához közeledve végre sikerrel jár. Ferenczy Diána jelentkezett támadásban kulcsszerepre, de a megnyitott védekezésünk is komoly nehézséget okozott ellenfelünknek. Az 51. percben sokadszor egyenlítettünk, s ezúttal mínusz háromról, sőt, a meccs során először végre valahára a vezetést is átvettük (26-27).

Kezünkbe vettük az irányítást, kettővel is elléptünk (26-28), de talán a semmiből megint visszajöttek a norvégok, és néhány elkapkodott támadásunk után ismét ők vezettek (29-28). Vagyis végtelenül izgalmas volt a hajrá is, pontosan úgy, ahogyan maga a meccs is.

Az utolsó öt percben aztán Norvégia játszott jobban, és ezzel megnyerte a mérkőzést, hiába tűnt úgy a véghajrá előtt, amikor végre átvettük a vezetést, hogy megtörhetjük riválisunkat. Ezüstéremmel zárt tehát a világbajnokságon a magyar junior válogatott, s ez mindenképp büszkeségre, elismerésre okot adó eredmény - még akkor is, ha a játékosoknak egyelőre ez még inkább csalódás.

NŐI JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG, DÖNTŐ
NORVÉGIA - MAGYARORSZÁG 31-29 (17-15)
Gólszerzők: 
Andersen 7, Amundsen 6, Sateren 6, Eggen 3, Iversen 2, Nypan 2, Rohne 2, Vatne 2, Gald 1, ill. Kajdon 8 (5), Ferenczy 5, Farkas 4, Kukely 3, Faragó 3, Besszer 2, Vámos 2, Ballai 1, Koronczai 1.

Cikkajánló

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

Stadiontúrán jártak a kézilabdaszurkolóink

Stadiontúra egy kicsit másképp: a kézilabdáért rajongó törzsszurkolóink látogattak el a Groupama Arénába.

Mindkét válogatottunk egy csoportban a házigazdával

Sorsoltak a párizsi olimpia kézilabdatornájára, férfi és női válogatottunk is csoportellenfeleket kapott.

Japánt is legyőzte, kijutott az olimpiára a válogatott

Esélyt sem adott ellenfelének válogatottunk, amely százszázalékos mérleggel nyerte meg a selejtezőtornát.

„A lányok csíptek, rúgtak, haraptak előttem!”

Női kézilabda-válogatottunk remek játékkal megverte a svédeket és egy lépésre került az olimpiától – VIDEÓ!

Hatalmas lépést tettünk Párizs felé!

A mérkőzést szinte végig irányítva győzte le a svédeket a női kézilabda-válogatott az olimpiai selejtezőn!

Simon Petra: „Szokatlan volt, de jól sikerült”

Boldogan értékeltek játékosaink az olimpiai selejtező nyitónapján, de már a következő meccsre koncentrálnak.

A Főtaxi lett az FTC női kézilabdacsapata új szponzora

Az egyik legnagyobb magyar taxitársaság, a Főtaxi támogatja a tavalyi BL-döntős FTC-Rail Cargo Hungariát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin