2023. december 11.
Olimpiai selejtezős részvételt ér az óriási fordítás
Az utolsó percekben fordítva jutott olimpiai selejtezőbe a női kézi-válogatott.

Utolsó meccsét játszotta a világbajnokságon hétfőn este a magyar női kézilabda-válogatott, s bár a Svédország elleni vereségnél biztossá vált, hogy nem jut a legjobb nyolc közé, az eredmények alakulásának köszönhetően mégis óriási volt a tét a horvátok elleni összecsapáson: az olimpiai selejtezőn való részvétel. Ehhez két pontra volt szükségünk a tornát gyengén kezdő, de azóta egyre jobb formát mutató Horvátország ellen, riválisunk pedig győzelme és Montenegrói pontvesztése esetén negyeddöntőt ért volna el.

Nem kezdtünk jól: lassú volt a támadójátékunk, nem tudtunk belső posztokon ritmuselőnyt szerezni, így tulajdonképpen tiszta helyzetbe alig-alig kerültünk. Az első tíz percben egy lerohanás és egy szélső lövés után volt eredményes Győri-Lukács Viktória, vagyis Böde-Bíró Blanka védései kellettek ahhoz, hogy ne kerüljünk már ekkor jelentős hátrányba (2-4). Magyar találat zárta le a több, mint hétperces gólcsendet, ezt követően azonban a szünetig már egyszer sem kerültünk ilyen közel az ellenfélhez. Végig üldöztük Horvátországot, miután nem tudtunk ritmust váltani, felgyorsulni, és támadásban Győri-Lukács, valamint Debreczeni-Klivinyi Kinga villanásain kívül nem volt előrelépés.

Camila Micijevic gólja után ötre nőtt a hátrányunk (6-11), de a játékrész hajrájában az 5-1-es védekezésünk legalább zavart okozott a horvátoknak, Bíró hetest is fogott, majd az utolsó másodpercekben Márton Grétának volt ziccere a mínusz kettőhöz, de ez sajnos kimaradt.

Így háromgólos hátrányból indítottuk a második félidőt (8-11), hiába bíztunk azonban abban, hogy folytatjuk a felzárkózást, a negyvenegyedik percben a meccs során először hatra nőtt a differencia (11-17). A negyvenötödik percben kért időt Golovin Vlagyimir, pályára került Simon Petra is, aki valamelyest lendületet csempészett a támadásainkba, illetve éltünk az emberelőnyös helyzetekkel. Négy gólt lőttünk zsinórban, az ötvendik percben már a közte egyért támadtunk, de sajnos ehelyett a túloldalon hetesből kaptunk gólt, és emberhátrányba is kerültünk.

Visszaállt a háromgólos differencia, de úgy tűnt, a mieink jobban bírják a végét, csak épp a kulcspillanatokban újra és újra jött egy hiba. Küzdött a csapat, kettőre ismét felzárkózott, sőt, az ötvenhetedik percben Klujber hetese után már csak egy volt a hátrány (21-22). Újabb jó védekezés után hosszú magyar támadás jött, amelynek végén Klujber a kapufára lőtte a hetest, de a kipattanót bevágta. Bíró újabb védéssel jelentkezett, Debreczeni-Klivinyi pedig a meccs során először előnybe juttatta a mieinket. Jöttek a horvátok, heteshez jutottak (és emberelőnyhöz), de a csapatkapitány, Bíró Blanka emberfeletti bravúrral kirúgta Milosavljevic lövését. Negyven másodperc maradt, emberhátrányban mehettünk előre 23-22-es állásnál, kapura lőni nem tudtunk, de csak három másodperce maradt a horvátoknak, akik időt kértek. Semmire se mentek már viszont vele, a varázslatos fordítás után nyert, s ezzel olimpiai selejtezőbe jutott a magyar női kézilabda-válogatott.

 

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ
I. CSOPORT (Göteborg)

Magyarország–Horvátország 23–22 (8–11)
Gólszerzők:
Klujber 9 (7), Győri-Lukács 5, Debreczeni-Klivinyi 3, Simon 2, Albek 2, Szöllősi-Schatzl 1, Vámos 1, ill. Milosavljevic 8 (7), Jezic 4, Micijevic 4, Blazevic 2, Barisic 2, Zadravec 2.

Cikkajánló

Kapaszkodtunk a fordulás után, de a csoda elmaradt

Nagyon rossz első félidő után a másodikban felcsillant a remény a fordításra, de a végére nem maradt erő.

Egy kis plusz kellene még az első meccshez képest

Egyetlen gól női kézilabdacsapatunk hátránya a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágó előtt.

Ezúttal nem volt kérdéses a Budaörs elleni siker

Tanult őszi hibájából női kézilabdacsapatunk, koncentráltan játszott és otthon tartotta a két pontot.

Ősszel megtapasztaltuk: figyelni kell a Budaörsre

Már csak hat mérkőzés van hátra a női kézilabda NB I-ből – a 21. fordulóban a Budaörsöt fogadja női csapatunk.

Lekics: „Egy gól? Még teljesen nyitott a párharc”

Az FTC hét gólt szerző kézise szerint kiválóan játszottak, de a dánok kulcsjátékosát el kell kapni - VIDEÓ

Gigászi csata végén minimális hátrányba kerültünk

Óriásit küzdött női kézilabdacsapatunk az Esbjerg ellen, s bár egygólos hátrányba került, nem dőlt el semmi.

„Nincs nyári szabadságunk. És? Ezért dolgoztunk!”

Női kéziseink megszerezték az olimpiai kvótát, sőt, FTC-játékosok egymás ellen játszanak Párizsban – VIDEÓ

Telt ház előtt jöhet a BL-negyeddöntő

Kézilabdacsapatunk az idény során harmadszor találkozik az Esbjerggel, amely ellen tavaly elődöntőt vívott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin