2021. október 16.
Óriási izgalmak és döntetlen az Esbjerg ellen
Fordulatokkal teli, elképesztően izgalmas mérkőzés után egy pontot szerzett női kézilabdacsapatunk.

Szurkoló, vezető, újságíró, mindenki egyetértett abban, hogy az átlagosnál fontosabb mérkőzés előtt állt női kézilabdacsapatunk. Az Esbjerget fogadta a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában, és a rosztovi bravúr megteremtette az esélyt arra, hogy a tabella élén haladjon – csak épp ehhez a soron következő, a hozzánk hasonló erejű csapatok ellen is nyerni kell a meccseket. A dán riválist is ebbe a kategóriába soroltuk, mert bár norvég klasszisaival és a mezőnyből kimagasló átlövőivel egyértelműen a legjobbakhoz közelít, a céljaink eléréséhez hazai pályán ezeket a pontokat be kell gyűjtenünk.

Ehhez feltétlenül jól jött, hogy betegsége után Szöllősi-Zácsik Szandra, Hársfalvi Júlia, illetve súlyos vállsérülése után most először Szucsánszki Zita is a keret tagja lehetett, s ott volt a kispadon a válogatottban megsérülő Bíró Blanka is. Ellenfelünk ugyanakkor nélkülözte Mette Tranborgot és Marit Rosberg Jacobsent, így meglehetősen szűkös létszámban, csupán tizenkét játékossal indult harcba, igaz, legnagyobb ásza, a tavalyi FINAL4 legértékesebb kézilabdázójának megválasztott Henny Reistad ott volt a pályán.

És húzta is a dánok szekerét… Ahogyan várható volt, a vendégek megpróbálták lassítani a játékot, hogy spóroljanak az energiával, de a támadásoknál Reistad villámgyors ritmusváltásaival rengeteg ziccert teremtett társainak vagy magának. Nem működött jól a védekezésünk, de legalább az Esbjergé sem – potyogtak a gólok. Az első negyed órában egy-egy gól volt a csapatok között (ide is, oda is billent a mérleg nyelve), utána viszont mi fogtunk jó szelet, és 11-8-nál, a tizenhetedik percben Jesper Jensen kért időt. A játékrész végéhez közeledve azonban újra lendületbe jött ellenfelünk, néhány hibánkat kihasználta, és egyenlített, sőt, a vezetést is átvette, de a dudaszó előtti másodpercekben Klujber Katrin legalább döntetlenre hozta az állást.

Vagyis épp azt kaptuk az első harminc percben, mint amit vártunk: nehéz, küzdelmes, izgalmas találkozót.

És a folytatásban sem kellett csalódni ebben… A kapuba jött Bíró Blanka, és már tíz perc alatt jó néhány védést bemutatott, így bár a második félidő első gólját az Esbjerg lőtte, Angela Malestein szemfüles találatával már újra mi vezettünk. Csak valahogy Reistadra kellett volna megoldást találni – veszedelmesen jól játszott az ifjú klasszis, kilencedik gólja után megint mínusz kettőről kellett kapaszkodnunk, negyed órával a vége előtt. Ha bíztunk is benne, hogy a hajrára elfárad majd az Esbjerg, akkor az utolsó tíz percben már inkább úgy tűnt, hogy elmarad a holtpont. Egyenlítettünk, majd megint kétgólos hátrányba kerültünk, az idő pedig vészesen fogyott. Rikke Vestergaard Poulsen sajnos a legrosszabb pillanatban kezdett el jól védeni, valahogy mindig hozzátett egyet, amikor nekünk igazán kellett volna a gól.

A zsenialitását ezen a napon is igazoló Angela Malestein ugyanakkor tartotta a lépést Reistaddal, 10-10 gólnál járt mindkét játékos, miközben az utolsó percben döntetlennél támadhattunk. Poulsen védte Grbics lövését, majd a vendég tréner fél perccel a vége előtt időt kért (31-31).

Őrülten izgalmas pillanatok voltak ezek, izzott a csarnok, mindenki állva követte az eseményeket. Bíró is védett, majd még egy dán lövés ment fölé, és hat másodperc maradt hátra, amikor Elek Gábor is időt kért. Sajnos a hatosunktól kellett indulni a támadással, és ellenfelünk természetesen emberfogással védekezett, így csak a túlsó térfél feléig értünk, onnan próbálkozott lövéssel Emily Bölk, de nem járt sikerrel.

Két pontot reméltünk, egy lett belőle, de a közönség - teljes joggal - állva köszönte meg a csapatnak a megalkuvást nem tűrő játékot. Nem ezen a napon nyújtotta együttesünk a legjobb teljesítményét, épp ezért komoly fegyvertény, hogy így is veretlen maradt.

DELO NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-csoport, 4. forduló

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–TEAM ESBJERG (dán) 31–31 (16–16)
Érd, 1600 néző. V: Antics, Jakovljevics (szerbek)
FTC: Janurik – Malestein 10 (3), Stolle 2, Grbics 1, Behnke 3, E. Bölk 5, Márton G. 3. Csere: Bíró B. (kapus), Csiszár-Szekeres, Kisfaludy, Klujber 5, Szöllősi-Zácsik 2, Hársfalvi. Edző: Elek Gábor
ESBJERG: Eckerle – Türkoglu 1, L. Jörgensen 2, Reistad 10 (1), Frafjord 2, Breistöl 7, Sanna Solberg 3. Csere: R. Poulsen (kapus), A. Jensen, Ingstad 2, M. Möller 3, K. Nielsen 1. Edző: Jesper Jensen
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 13. p.: 7–8. 17. p.: 11–9. 22. p.: 14–11. 27. p.: 14–15. 38. p.: 21–19. 45. p.: 23–25. 51. p.: 28–28. 56. p.: 29–31. Kiállítások: 6, ill. 6 perc. Hétméteresek: 3/3, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: – Egy éve részese voltunk már egy hasonló mérkőzésnek, ezért pontosan ilyen meccsre számítottam, ennyi hiányzónál borzasztó erőssé tud válni egy csapat mentálisan is. Jobb védekezéssel nyerhettünk volna, de csak az utolsó öt-hat percben volt olyan a védelmünk, mint amilyennek végig lennie kellett volna.
Jesper Jensen: – Rendkívül büszke vagyok a csapatomra, hiszen hiányzókkal, többek között két balkezesünk nélkül szereztünk pontot és adtunk ki magunkból mindent. 

Cikkajánló

Ahogy vártuk, meg kellett küzdeni a két váci pontért

A második félidőben mindent megpróbált a Vác, de álltuk a sarat és újabb két ponttal gazdagodtunk.

Nehéz meccsre számíthatunk a Vác otthonában

Női kéziseink következő ellenfele az utolsó percekig kiélezett csatát vívott a Győr ellen a múlt hét végén.

Megvan az Esbjerg elleni negyeddöntő időpontja

Tavaly a BL-elődöntőben, ezúttal egy körrel korábban találkozik női kézilabdacsapatunk az Esbjerggel.

„Megmutattuk, mennyire akartuk ezt a negyeddöntőt!”

Vezetőedzőnk szerint Angela Malestein világklasszis produkciót nyújtott női kéziseink bresti visszavágóján.

Fordítottunk Franciaországban, továbbjutottunk a BL-ben

Valóban volt még tartalék a csapatban, fordítottunk a Brest ellen és bejutottunk a legjobb nyolc közé!

Nehezebb a helyzet, mint egy hete, de nem lehetetlen

Kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia női kéziseinknek a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Megvan a női válogatott kerete az olimpiai selejtezőre

A magyar női kézilabda-válogatott előbb EHF Euro Cup mérkőzéseken, majd olimpiai selejtezőn lép pályára.

Közte húsz az MTK ellen - látványos játékkal nyertünk

Női kézilabdacsapatunk már a mérkőzés elején eldöntötte a két pont sorsát, fiataljaink is jól teljesítettek.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin