2021. szeptember 25.
Szenzációs győzelem a Rosztov-Don ellen!
Bíró Blanka extraklasszis teljesítménnyel alapozta meg a hihetetlen sikert!

Egyszer minden sorozat megszakad, vagyis bármennyire is mumusként tekinthetünk a Rosztov-Donra, előbb utóbb legyőzzük a Bajnokok Ligájában is – merthogy 2012-ben a KEK-ben már sikerült (32-23). Az orosz együttest azóta alaposan felturbózták, az utóbbi öt évben megkerülhetetlen szereplője a női kézilabdázás élmezőnyének, és a mostani idényben is meglepetés lenne, ha nem lenne szerepe a BL végjátékában. Igaz ez még akkor is, ha legnagyobb ásza, Anna Vyakhireva az olimpia után bejelentette, átmenetileg szünetelteti a sportot, hiszen a Győrből elhappolt Eduarda Amorim – Beatrice Edwige kettős minimum védekezésben ellensúlyozza az átlövő hiányát.

Nem is csoda, hogy végtelenül magabiztosan érkeztek a hazai játékosok a melegítéshez az akkor még üresen tátongó sportcsarnokba, túl azon, hogy a maguk játékerejével tisztában vannak, legkésőbb a meccsre nevezett keretből szembesültek a mi nehézségeinkkel. Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Tóth Nikolett, Hársfalvi Júlia és Szöllősi-Zácsik Szandra sem utazhatott Oroszországba, így leginkább a belső posztokon maradt karcsú együttesünk, a három pozícióra összesen négyen vártak bevetésre. Így hiába is ábrándoztunk arról, hogy teljes kerettel, na meg az első félidőben mutatott játékkal mire mehettünk volna - gondoltuk legalábbis a meccs előtt. Mert amit védekezésben letett a csapat, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Úgy kezdődött, hogy már a hetedik percben jártunk, amikor az első akciógólt kaptuk, addig két erősen véleményes hetesnél járt túl a lányaink eszén az ellenfél. Kuznetsova gólja utána még hármat kaptunk zsinórban, kissé ijesztő volt ez a periódus, a hazai közönség is beleerősített, de a következő közel tizennégy percben sikerült mérsékelni a lelkesedésüket. Egyszerű volt hozzá a recept: nem kaphattunk gólt. Persze, a megvalósítás hihetetlen energiákat emésztett fel a pályán lévőkben, de ez a periódus megmutatta, hogy még így is lehet keresnivalónk. Sok támadást a védelmünk szűrt meg, vagy legalább jelentősen rontott a helyzeten, de talán még többet Bíró Blanka oldott meg. Kapusunk ihletett formában védett, bravúrt bravúrra halmozott, az őrületbe kergette az olimpiai bajnokok sorát felvonultató ellenfelet. Nyolc gólt kaptunk összesen az első félidőben, ebből hatot az első tíz percben.

Támadásban akadtak azért gondjaink, de ahogy hátul megjött a stabilitás, elöl is több lett a bátorság, és néhány különösen ötletes gólt is szereztünk. Márton Gréta például passzívnál kapott labdát, amikor mindenki az egyébként parádésan teljesítő Emily Bölkre koncentrált.

Háromgólos előnyben kezdhettük a második játékrészt (8-11), s ez minden várakozásunkat felülmúlta. Egyedül csak azért aggódhattunk, hogy vajon meddig tart ki az emberfelettit nyújtó játékosaink ereje. Mindenesetre ott folytattuk, ahol abbahagytuk: Bíró-védéssel és ötletes támadójátékkal, 8-14-nél pedig már hattal vezettünk! A szoros meccsért szurkoltunk a kezdés előtt, itt meg hirtelen többet néztük az órát, mint a pályát, de sajnos nagyon lassan telt az idő, húsz perc volt még hátra, a Rosztov-Don pedig ritmust váltott.

Vészesen fogyott az erőnk, alig-alig kerültünk helyzetbe, és sajnos, ha mégis, azokat is elhibáztuk, így az oroszok az utolsó tíz percre mínusz egyre zárkóztak. Érthetetlen kiállításokat kaptunk ráadásul, s mondani sem kell, így még gyorsabban fogyott a lendület. 15-15-nél, Bölk törte meg a gólcsendünket, de szinte már nem lehetett olyan játékost beküldeni, aki ne lett volna teljesen kimerült.

Az ötvenötödik percben már Bíró Blanka sem tudott mit tenni, Amorim vezérletével a Rosztov került előnybe, és félő volt, innen már nem lesz visszaút. Mégis jött még plusz tartalék, és egyenlítettünk, újra és újra. Az utolsó két percre is döntetlennél fordultunk rá. Bíró védett – extraklasszis! –, a túloldalon meg Klujber Katrin passzívnál a rövid alsóba lőtt. Huszonnyolc másodperc maradt, a Rosztov támadhatott, Sen, aki talán, ha sima a meccs, pályára se került volna, ziccerbe került, Bíró Blani azonban kirúgta a lövését.

A kipattanót összeszedte Malestein, a maradék másodperceket pedig lepörgettük. Szenzázió, erősen tartalékos összeállításban, számos problémával küszködve, otthonában győztük le a Rosztov-Dont!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ, A-CSOPORT
ROSZTOV-DON (orosz)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 19–20 (8–11)
Rosztov-na-Donu, 2751 néző. V: Hatipoglu, Simsek (török).
ROSZTOV: Lagina 1 – Managarova 5, Bobrovnyikova 1, E. Amorim 4, Edwige, Zaadi 2 (2), Kuznyecova 2. Csere: Kalinyina (kapus), Frolova 2 (2), Lagerquist, Szeny 1, Borscsenko 1. Edző: Per Johansson
FTC: Bíró B. – Malestein 2 (1), Stolle, Grbics 3, Behnke, E. Bölk 6, Márton G. 4. Csere: Janurik (kapus), Csiszár-Szekeres, Klujber 4 (2), Kisfaludy, Kovács Anett 1. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–3. 11. p.: 6–3. 24. p.: 6–8. 26. p.: 8–8. 36. p.: 8–14. 51. p.: 15–15. 53. p.: 16–17. 55. p.: 18–17. 57. p.: 19–18.
Kiállítások: 2, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Per Johansson: – Megérdemelten nyert a Ferencváros. Jól kezdtünk, vezettünk hat háromra, utána kezdődtek a problémáink, nehezen találtuk az utat az ellenfél kapujához.
Elek Gábor: – Speciális ez a helyzet, hiszen nagyon sokat jártam már ebben a csarnokban, de eddig még egyszer sem nyertünk – nem gondoltam volna, hogy akkor sikerül, amikor ennyi hiányzóval érkeztünk. Lehet, ez volt a siker titka, borzasztóan összekapaszkodott a csapat. Kavarognak bennem az érzések, el sem hiszem, hogy győztünk. Rendkívül büszke vagyok a csapatra, mert nagyszerű teljesítményt nyújtott. Kiválóan védekeztünk és amíg bírtuk energiával fegyelmezetten támadtunk.

Cikkajánló

Jön a Debrecen, s vele az első igazi bajnoki rangadó

Már az előző idényben is feszült, szoros meccset játszottunk az azóta tovább erősödő Lokival.

Lehet még fokozni? Újra drámai meccs, de most győzelem!

Az utolsó támadást a Brest vezethette, de kivédekeztük, és megnyertük az őrülten izgalmas összecsapást.

EHF: Továbbra is a magyar női bajnokság a legerősebb

A férfi pontvadászat pedig egy helyet feljebb lépve, a negyedik helyen áll Európában.

Újra páros belépőket sorsolunk ki!

Töltsd ki kvízünket és nyerj páros belépőt az FTC-Rail Cargo Hungaria - Brest Bajnokok Ligája-meccsre.

A Brest ellen is apróságok dönthetnek a sikerről

Női kézilabdacsapatunk szombaton délután a francia bajnok, öt olimpiai aranyérmessel kiálló Brestet fogadja.

Eldőlt! Ő lövi a legnagyobb bombákat női kéziseinknél

Utánajártunk, kinek a legerősebb a lövése a Fradiban! Női kéziseinkkel kezdődik az új sorozat! - VIDEÓ

Váratlanul nehéz lett, de megszereztük a két pontot

Negyvenöt percen át szenvedtünk a Dunaújváros ellen, de a végén helyén volt a szívünk.

A „krimi” után jól jönne egy magabiztos siker

A Dunaújváros otthonában szerdán este a győzelem reményében lép pályára női kézilabdacsapatunk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most