2023. december 31.
Világklasszisokkal erősít női kézilabdacsapatunk
Klubunk elnöke, Kubatov Gábor jelentette be az együtteshez 2024 nyarán csatlakozó négy sztárjátékost.

A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor december 31-én megtartotta hagyományos évértékelő beszédét. A számos érdekesség mellett női kézilabdacsapatunkkal kapcsolatban különösen fontos bejelentéseket tett: 2024 nyarától az olimpiai bajnok Darja Dmitrijeva, az egyaránt világbajnok Laura Glauser és Orlane Kanor, valamint Valerija Maszlova is a Fradit erősíti!

- Nemcsak, hogy egyben tartjuk, hanem jelentősen meg is erősítjük a keretet a következő szezonra. Ezzel a játékosállománnyal most már egyértelműen Bajnokok Ligája-győzelemre törünk! – mondta a bejelentés kapcsán az FTC elnöke, Kubatov Gábor.

A világ egyik legjobb irányítójának tartott Darja Dmitrijeva 1995. augusztus 9-én született az oroszországi Togliattiban. Szülővárosában kezdett kézilabdázni, majd 14 évesen a Dinamo Volvográdhoz igazolt, amellyel kétszer megnyerte az orosz bajnokságot és 2015-ben eljutott a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjébe, 19 évesen a BL-góllövőlista nyolcadik helyén zárt. Az idényt követően visszatért a Lada Togliattihoz, majd 2019-ben a CSZKA Moszkva játékosa lett. 2021-ben a CSZKA-val is bajnok lett, 2022 óta pedig a szlovén rekordbajnok Krim Ljubljanát erősíti. Dmitrijeva az orosz válogatottal érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikereit. Ifjúsági és junior Európa-bajnoknak, junior vb-ezüstérmesnek vallhatja magát, de a csúcs kétségkívül a 2016-os olimpián nyert aranyérem, ráadásul a torna legjobb irányítójának választották. A 2020-as olimpián ezüstéremmel zárt az oroszokkal, a góllövőlista nyolcadikja, csapata harmadik legeredményesebbje volt. Leendő játékosunk az előző Bajnokok Ligája-idényben egyéni csúcsot jelentő 85 gólt lőtt, meccsenként átlagban több, mint öt gólt szerzett, s ezt a mutatót a futó szezonban is tartja, 25 gólnál jár.

Laura Glauser nevét az elmúlt hetekben különösen sokat hallhattuk, hiszen a decemberi világbajnokságon Franciaországgal aranyérmet nyert, és a torna legjobb kapusának választották. Pályafutását szülővárosában, Besanconban kezdte, majd 2010-ben, még tizenhetedik születésnapja előtt igazolt Metzbe, ahol tíz évet töltött, bezsebelt hét bajnoki címet és két kupa-aranyat, egyszer az EHF-kupa döntőjébe is bejutott. 2020-tól két éven át a Győrt erősítette, hazánkban egy-egy bajnokságot és kupát nyert, a Bajnokok Ligájában egy ezüst- és egy bronzérem a mérlege, továbbá a 2021/22-es idényben a BL legjobb kapusa lett. Franciaország felnőtt válogatottjában 2012-ben mutatkozott be, azóta 2016-ban olimpiai ezüsttel, 2018-ban Európa-bajnoki arannyal, 2021-ben világbajnoki ezüsttel, 2023-ban pedig – amint azt fent említettük – vb-arannyal gazdagodott az éremgyűjteménye. Glauser a jelenlegi idényt a CSM Bucuresti-nél tölti, onnan érkezik a Népligetbe 2024 nyarán.

Honfitársa, Orlane Kanor is Bukarestben szerepel jelenleg, igaz, a Rapidnál. A balátlövő 1997. június 16-án született a Karib-térségben található Guadeloupe régióban. Pályafutását a Zayen-La Morne csapatában kezdte, majd 2015-ben költözött Franciaországba, a Metz játékosa lett. A 2016/17-es idényben, tizenkilenc évesen mutatkozott be a felnőttcsapatban, a következő idényben pedig már rendszeresen játéklehetőséget kapott – a gyorsaságával, dinamikájával, robbanékonyságával hívta fel magára elsősorban a figyelmet. Természetesen a Bajnokok Ligájában is szerephez jutott, miközben négyszer nyert francia bajnokságot és háromszor Francia Kupát. 2022 nyarától a román Rapid Bucuresti játékosa, az előző idény során a BL-ben lőtt 53 gólja egyéni csúcs, a mostani idényben pedig huszonegy találatnál jár. A francia válogatottban 2017-ben mutatkozott be, az év végi világbajnokságon pedig rögtön aranyéremmel nyitott, majd 2018-ban az Európa-bajnokságon is első helyen zárt. A legfrissebb siker neki is a 2023-as vb-arany, amelyhez harminckét góllal járult hozzá, a döntőben Norvégia ellen négyszer talált be.

A 188 centi magas, balkezes átlövő, Valerija Maszlova 2001. január 23-án született Rosztovban. Szülővárosa felnőttcsapatában a 2017/2018-as évadban mutatkozhatott be, s együttesével, a Rosztov-Donnal sorozatban három bajnoki címet gyűjtött, két kupagyőzelmet is ünnepelhetett, illetve 2019-ben bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. 2020-tól két évig a montenegrói Buducsnoszt Podgoricában kézilabdázott, az előző szezont a francia Metzben töltötte, a nyáron pedig a szintén francia Brest Bretagne-hoz igazolt. Az előző idény BL-negyeddöntő meccsein kilenc gólt lőtt összesen a Fradinak, élete eddigi legjobb idényét azonban most futja. Már novemberre biztossá vált, hogy a nemzetközi porondon több gólt lő, mint korábban bármikor, nyolc forduló alatt 48-szor volt eredményes, és az egyébként 52 gólos Andrea Lekics által vezetett góllővőlista hetedik helyén áll.

Cikkajánló

„Nincs nyári szabadságunk. És? Ezért dolgoztunk!”

Női kéziseink megszerezték az olimpiai kvótát, sőt, FTC-játékosok egymás ellen játszanak Párizsban – VIDEÓ

Telt ház előtt jöhet a BL-negyeddöntő

Kézilabdacsapatunk az idény során harmadszor találkozik az Esbjerggel, amely ellen tavaly elődöntőt vívott.

Újabb győzelem, megvan a huszadik bajnoki siker is

A huszadik bajnokiján is győzőtt női kézilabdacsapatunk, ezúttal a Kisvárda otthonából hozta el a két pontot.

Óriási az érdeklődés a Győr elleni idegenbeli bajnokira

Hétfőn estére mintegy száz elérhető voucher maradt - a megvásárolt vouchereket májusban kell belépőre váltani.

Kisvárdára utazunk a huszadik bajnoki győzelemért

Szombat után újra hosszú túra vár női kézilabdázóinkra – ezúttal az ország keleti peremén játszanak.

Jegyinfó a Győr-Fradi bajnokira

Női kézilabdacsapatunk május 11-én lép pályára legnagyobb hazai riválisa otthonában.

Győzelemmel tértünk vissza a válogatott szünet után

Nem volt még gördülékeny női kézilabdacsapatunk játéka, de így is biztosan nyert a Kozármisleny ellen.

Szombaton, Pécsett folytatódik a kézilabda klubidény

Az olimpiai selejtezők után szombaton a 2023/24-es klubidény utolsó fázisa kezdődik női kéziseink számára.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin