2021. február 9.
Az FTC csatlakozik a Fair Play Világnapjához
A Ferencvárosi Torna Club újabb lépést tesz a tisztességes játék elősegítéséért.

A Ferencvárosi Torna Club évek óta kiemelt feladatának tekinti a kirekesztés elleni küzdelmet és a fiatalok sportszerűségre nevelését, melyet egy újabb lépéssel próbál elősegíteni, így csatlakozik a Fair Play Világnaphoz (WFPD).

A Fair Play Világnap egy olyan sportkezdeményezés, amelynek célja a fair play és az etikai értékek népszerűsítése a sportban. Célja, hogy minden évben népszerűsítse a fair play kezdeményezéseket, projekteket és sikereket. Az első globális Fair Play Világnapot 2021. szeptember 7-én tartják.

A szeptember 7-i dátumot nem véletlenszerűen választotta a négy alapító szervezet, a Nemzetközi Fair Play Bizottság, az Európai Fair Play Mozgalom, a Nemzetközi Panathlon és a Panathlon Wallonie. Jean Borotra, az ötszörös egyéni, kilencszeres páros és ötszörös vegyespáros Grand Slam-bajnok kezdeményezésére 1963-ban ezen a napon találkoztak a Fair Play Nemzetközi Bizottságává (CIFP) alakuló alapító tagok. Az 1994-ben, 95 éves korában elhunyt teniszlegenda egyike volt a Jacques Brugnonnal, Henri Cochettel és René Lacoste-val felálló „Négy Muskétásnak”, akik az 1920-as évek második felének, illetve az 1930-as évek elejének legnagyobb alakjai voltak. Összesen 20 alkalommal nyertek egyéniben Grand Slam-et, míg párosban 23-szor értek a csúcsra. Borotra nagyságát mutatja, hogy egy rangos elismerés is az ő nevét viseli, ez pedig Fair Play életmű díj, azaz a Jean Borotra-trófea, melyet a fair play jegyében vezetett sportkarrierért, életvitelért osztanak ki.

A négy szervezet a tolerancia, a testvériség, a tisztelet és a fair play értékeit vallja magáénak és elutasítja az erőszak minden formáját. Olyan értékeket képvisel, melyek minden sporttevékenység és a fiatalok nevelése során is alapvetők, akár a személyes kibontakozásról, akár a testvéries közösségek építéséről legyen szó. A Belgiumban manapság általánosan elismert, a sportetika területén mértékadó fórumnak számító szövetség a birtokában lévő összes pedagógiai kompetenciát és eszközt szívesen rendelkezésre bocsátja mindazok részére, akik ezzel a problémával foglalkoznak, és akik újszerű megközelítésben szeretnék ezeket az értékeket népszerűsíteni.

A jeles nap hirdeti, hogy a tisztességes játék nagy nemzeti kezdeményezésekkel és apró egyszerű gesztusokkal elősegíthető, ezért az alapítók felkértek minden sportolót, szakvezetőt, edzőt, játékvezetőt, szülőt, támogatót és a körülöttük dolgozó szakembereket, hogy csatlakozzanak a kampányhoz, és minden körülmény között példamutató magatartást tanúsítva hirdesse, hogy ez a nap a fair play igazi ünnepe legyen a sportban.

A Ferencvárosi Torna Club Fair Play kapcsán tett eddigi kezdeményezései

Klubunk 2012 szeptemberében készítette el első kampányvideóját, amellyel első magyar futballklubként állt a kirekesztés elleni küzdelem mellé. Ezt a kezdeményezést a Magyar Olimpiai Bizottság is elismerte, amikor 2013 márciusában Fair Play Díjjal tüntette ki a Ferencvárost.

Az FTC, a klub hármas jelszavának (Erkölcs, Erő, Egyetértés) szellemében az egyesületen belül 2017-ben állandó bizottságként létrehozta a Fradi Fair Play Bizottságot. Az azóta eltelt években a kilenctagú bizottság két kategóriában ítélte oda a Fradi Fair Play díjakat: Az Igazi Zöld-Fehér Hős mindig olyan ferencvárosi sportoló lehet, aki az adott évben különleges sportemberi nagyságáról tett tanúbizonyságot, míg A Fradi Szív kategóriában az FTC törekvéseit a klub számára fontos társadalmi ügyben támogató magánszemély, cég, vagy szervezet lehet a győztes.

2017-ben, a bizottság alapításának évében fiatal úszónk, Patlók Olivér kapta az Igazi Zöld-Fehér Hős díjat, aki több százezer forintot gyűjtött súlyos beteg barátja, Csabi kezelésére. A Fradi Szív kategória győztese a szinte valamennyi szakosztály sporteseményein drukkoló Kékesi József (Postás Józsi) lett.

Egy évvel később utánpótlás triatlonosunk, Mándli Fanni lett az Igazi Zöld-Fehér Hős. Sportolónk az aquatlon országos bajnokság veresegyházi csapatversenyét úgy teljesítette végig, hogy már az elején súlyos sérülést szenvedett. Fanni azonban nem adta fel, társaiért az úszó- és a futótávot is végig küzdötte. Annak köszönhetően pedig, hogy komoly fájdalommal is remekül szerepelt, csapatát a harmadik helyhez segítette hozzá. A Fradi Szív kategóriában a Provident Zrt. vezérigazgatóját, Szirmák Botondot ismerte el a bizottság. Az ő fradizmusának és segítségnyújtásának volt köszönhető, hogy létrejöhetett az FTC-MVM Népligeti Sportközpont új közösségi tere, a Provident Park, amelyet a sportközpontunkba járó több ezer fiatal használhat. De a Groupama Aréna mozgáskorlátozott parkolójának az elkészülésében is óriási szerepe volt. 

2019-ben atlétánk, Goschi Anna nyerte meg az Igazi Zöld-Fehér Hős díjat. Történt ugyanis, hogy az országos bajnokság hármasugrásában sportolónk egyik ugrásánál egy méterrel többet mért a gép. Anna és edzője, Kiss Tibor, valamint szakosztályunk vezetője, Vágóné Solti Mária azonnal jelezte, hogy nem jó az eredmény, de a szabályok szerint már nem lehetett törölni az ugrást. Annának át kellett vennie a bronzérmet, de a díjátadó után azonnal megkereste a valós eredmények alapján harmadik helyen végző kaposvári lányt és átadta neki az érmét. A Fradi Szív kategóriában az FTC-Telekom Waterpolo női vízilabdacsapatának technikai vezetője és az utánpótlásban edzőként is dolgozó Karácsonyi Vazul kapta az elismerést, miután egy délutáni edzés alkalmával egy füldugóját lenyelő kislányt gyors és szakszerű elsősegélynyújtásban részesítette, megmentve ezzel a kis sportoló életét.

Legutóbb labdarúgócsapatunk visszavonult ikonja, Leandro de Almeida lett az Igazi Zöld-Fehér Hős, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a 31. bajnoki címért járó aranyérmét – amely ráadásul karrierje utolsó medáliája is volt - harmadik számú kapusunknak, Szécsi Gergőnek adta, akinek első körben nem jutott az MLSZ-től kapott érmekből. A Fradi Szív kategóriában a Fradi SuLiga programban aktív szerepet vállaló Bázsa-Mosó László kapta a megtisztelő kitüntetést.

A 2017. június 28-án a Nemzet Sportolójának választott Kamuti Jenő vezette MOB Fair Play Bizottság 4 év után ismét Fair Play Díjat ítélt oda „ A Fair Play népszerűsítése” kategóriában a Ferencvárosi Torna Clubnak! A Fair Play szellemiségére való nevelés egyik legfontosabb pillére a közel két éve indult Fradi Suli Program. A program keretében eddig már több mint 100 iskola 31 ezer tanulójához látogattak el fradista élsportolók.

A Fradi Suli Program segítségével a fiatalok hiteles személyektől, a Fradi ismert bajnokaitól kaphatnak tanácsokat az eredményes és sportszerű versenyzéshez, sportoláshoz, és az élethez. Emellett a résztvevő gyermekek megismerkedhetnek a Ferencváros dicső és gazdag múltjával, mindemellett pedig interaktív és szórakoztató játékokon vehetnek részt, immáron a határon innen és túl egyaránt, a Fradi Suli Program ugyanis már Erdélybe és a Felvidékre is eljutott.

Emellett 2020. október 22-én a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) Nemzetközi Fair Play Diplomával tüntette ki a Ferencvárosi Torna Club jégkorong szakosztályának U8-U10-es jégkorongcsapatát. A díjat a csapat integráló gyermek siketjégkorongos programjával érdemelte ki a „Jacques Rogge – Ifjúsági” kategóriában. Ezt megelőzően a csapat 2019-ben már a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Díjátadó Gáláján is díjat kapott a programért.

Cikkajánló

Fradi Fair Play: megvannak a díjazottak!

Eldőlt ki kapja az Igazi Zöld-fehér Hős és a Fradi Szív elismerést.

Ismét összeült a Fradi Fair Play Bizottság

A Fradi Fair Play Bizottságának idei első ülésén a 2022-es esztendő teendőiről esett szó.

A tisztaság ünnepe

A Népligetben a nemzetközi Fair Play-nap alkalmából virágültetéssel tették szebbé a környezetet a fradisták.

Fradi Fair Play: megvannak a díjazottak!

A Fradi Fair Play Bizottság idei második ülésén döntött a Fradi Fair Play Díj díjazottjairól.

Ismét összeült a Fradi Fair Play Bizottsága

A Fradi Fair Play Bizottságának idei első ülésén a 2021-es esztendő teendőiről esett szó.

Bejelentés: íme, a Fradi Fair Play Díj idei győztesei

Leandro de Almeida és Bázsa-Mosó László nyerte 2020-ban a Fradi Fair Play Díjat.

Fradi Fair Play Bizottság: megvannak a díjazottak!

A Fradi Fair Play Bizottság idei második ülésén döntött a Fradi Fair Play Díj díjazottjairól.

Újra összeült a Fradi Fair Play Bizottság

A Fradi Fair Play Bizottság idei első ülésén kiemelt szerepet kaptak a Fradi Fair Play Díj jelöltjei.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin