2022. június 2.
Elhunyt Szőke István
Egykori bajnok és kupagyőztes, VVK-döntős labdarúgónk 75 évet élt.

Gyászol a Fradi-család. 2022. június 1-jén, 75 évesen elhunyt Szőke István, a Ferencvárosi Torna Club egykori labdarúgója, klubunk örökös bajnoka.

A kiváló jobbszélső, mindenki „Szőke Pistája” 1947. február 13-án született Budapesten. 1959 és 1964 között töltötte junior éveit a Ferencvárosban. Tizenegy évesen három góllal mutatkozott be a kölyökcsapatban, tizenöt évesen pedig már az ifiben játszott a két-három évvel idősebbek között. A felnőtteknél 1965-ben, a Szeged ellen 18 évesen mutatkozott be Vilezsál Oszkár kezei alatt. Először játszott ekkor a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi ötös.

1967-ben és 1968-ban is magyar bajnoki címet ünnepelhetett. A ’68-as bajnokcsapatban tizenhét találkozón, a VVK döntőig vezető úton, illetve a döntőkben kilenc találkozón jutott lehetőséghez, összesen három gól fűződött a nevéhez. A VVK-döntőt 1-0-ás összesítéssel az angol Leeds United ellen veszítették el.

1969-ben a csehszlovákok elleni 2:0-ás vb-selejtezőn ölthette magára először a válogatott cí-meres mezét, amit további tizenkét nemzetek közötti találkozó követett. 1972-ben tagja volt az Eb-4. csapatnak. 

Három kevésbé termékeny idény után az 1971/72-es szezonban találta meg újra a góllövő cipőjét: 14-szer mattolta az ellenfelek kapusait 21 találkozón.
1972 tavaszán az UEFA-kupa elődöntőjéig jutott a Ferencvárossal, ahol azonban az angol Wolverhampton túl nagy falat volt, bár egy büntetőt gólra váltott, kettőt elrontott a párharc során.

1972/73-as idényben 23 találkozón 11 gólig jutott. Egy szezonnal később 22 meccsen hét gólt lőtt. Utolsó gólját Albert Flórián búcsúmérkőzésén lőtte a ZTE ellen, majd két hónap múlva elbúcsúzott. A Vasas elleni stadionavatón utoljára öltötte magára a Fradi cí¬meres zöld-fehér mezét 27 évesen. A Ferencvárossal kétszer nyert bajnokságot (1967, 1968), kétszer Magyar Népköztársaság Kupát (1972, 1974). Összesen 191 bajnokin 71 gólt szerzett az FTC-ben, teljes mutatója pedig 314 mérkőzésen 104 találat.

A FradiMédia nemrégiben forgatott legendánkkal születésnapja alkalmából, akkor még a rá jellemző jókedvvel sztorizgatott.

Szőke Istvánt a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti, temetéséről később gondoskodik!

 

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

Klubunk hét korábbi sportolóját ünnepeljük ma.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család nyolc tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rájuk emlékezünk ma

Egykori atlétánkra, ökölvívónkra és úszónkra emlékezünk március 27-én.

Őket ünnepeljük ma

Március 26-án a Fradi-család négy tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

Egykori atlétánkra és jégkorongozónkra emlékezünk március 26-án.

9/9! Az olimpiára készülő Imre Bence a Fradi TV-ben

Az olimpiai selejtezőn hibátlanul teljesítő kézisünk, kapusiskola és Neszmély Boglárka a legújabb adásban.

Heti program

Ezen a héten is számos mérkőzésen szoríthatunk a Ferencvárosért.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család három tagját köszönthetjük ezen a napon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin