2021. december 30.
Ilyen volt a szakosztályok éve – 4. rész
Cikksorozatunk utolsó részében októbertől decemberig idézzük fel, hogy mi történt szakosztályainknál.

Atlétika

Októberben is remekelt fiatal gerelyhajítónk, Herczeg György. A Vácon megrendezett XVII. Németh Miklós Gerelyhajító Versenyen a 700 grammos gerellyel 80.44 métert dobott. Ezzel nem csupán a versenyt nyerte meg, hanem első magyarként érte el a 80 métert ezzel a szerrel, mindemellett pedig ez lett a világ idei legjobb eredménye az ifik között (a német Max Dehning szeptemberben felállított 80.11 méteres teljesítményét múlta felül).

Egy héttel később 17 éves versenyzőnk folytatta az elmúlt időszakban mutatott remeklését. Ezúttal Veszprémben a VEDAC Dobóakadémia Évadzáró Dobóversenyét nyerte meg, míg testvére a negyedik lett, Roczkov Attila Torda pedig az ötödik helyen zárt.

Utóbbival egyidőben Balatonfüreden rendezték meg a hatórás Ultrafutó Magyar Bajnokságot, ahol Csáki Enikő képviselte klubunkat. Hosszútávfutónk a verseny alatt 75.562 métert futott, és ezzel mindenkit maga mögé utasított.

Birkózás

Toplak Barna és Helyes Erik az Orosházán rendezett szabadfogású versenyen elhódított diákolimpiai aranyérem után Kaposváron, a kötöttfogású diákolimpia döntőjében bizonyult a legjobbnak. Előbbi 50, utóbbi 75 kg-ban bizonyult a legjobbnak. Mellettük Kerecsanin Mátyás a 38 kg-ban, Czinege Gergő pedig a 85 kg-os súlycsoportban szerzett ezüstérmet.

Október végén ismét több diákolimpiai bajnoki címet ünnepelhettünk. Kiskunfélegyházán a Diák I-es korosztályban Czeglédi Emese az 54 kilogrammosok között nyert aranyérmet. A tatabányai Serdülő Diákolimpián kötöttfogású tehetségeink remekeltek. Az 57 kilósok között Scheuring Vilmos, a +85 kg-soknál pedig László Koppány állhatott fel a dobogó tetejére. Hegyi Aladár (75 kg) ezüst-, Varga Ágoston (+85 kg) pedig bronzérmet szerzett.

A Belgrádban megrendezett U23-as világbajnokságon Kismóni Móric egészen az elődöntőig menetelt, majd a bronzmérkőzésen volt érdekelt, ahol szerb riválisa 9-1-re győzött, így az 5. helyet szerezte meg.

Kajak-kenu

Szeptember 30. és októbet 3. között a romániai Pitestiben rendezték meg a kajak-kenusok Maraton Világbajnokságát. A magyar válogatottban ott volt az FTC versenyzője, Fekete Dorina is, akinek a korosztályos 22,6 km volt a fő száma. Bajnokunk végül 1:47:45.96-os idővel teljesítette a távot, ezzel pedig ezüstérmet szerzett.

December végén nagy névvel erősített a Ferencvárosi Torna Club kajak-kenu szakosztálya, ugyanis a jövőben az FTC versenyzője lesz a háromszor Európa-bajnok magyar válogatott kenus, Balla Virág.

 

Korcsolya

Ragyogóan kezdték a Liu-testvérek az október 1. és 3. között megrendezett heerenveeni Invitation Cup-ot. A férfiak 500 méteres távján Liu Shaoang nyerte, míg Krueger John-Henry a harmadik, Liu Shaolin Sándor a negyedik lett. 1500 méteren Liu Shaolin Sándor simán győzött, Krueger John-Henry a hatodik lett.

A férfiaknál az 1000 métereset távon nemcsak, hogy hármas magyar, de hármas ferencvárosi győzelem született, ugyanis az első Liu Shaolin Sándor, a második Krueger John-Henry, míg a harmadik Liu Shaoang lett. Shaolin győzelmével az összesített pontversenyben is az első helyen végzett.

A nap végén a Bácsai Sára, Jászapáti Péter és a két fradista, Sziliczei-Német Rebeka, Krueger John-Henry összeállítású magyar váltó aranyérmet nyert.

Október 21. és 24. között rendezték a olimpiai kvalifikációs Világkupa első állomását Pekingben. 500 méteren Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor is döntőbe jutott, ahol aztán két riválisukat is kizárták a rossz rajt miatt. Végül a megfogyatkozott döntős mezőnyben Liu Shaolin Sándor nyert, Krueger John-Henry pedig ezüstérmes lett.

Peking után világkupa-sorozat második állimása, Nagoja következett október 28-a és 31-e között. A pekingi 5000 méteres ezüstérem után ezúttal harmadik hely jutott váltónknak, amivel tulajdonképpen szinte biztossá vált a kvóta, ami öt férfi versenyző ötkarikás részvételét tette lehetővé. Magyarország ebben a számban két állomás után az élen állt a vk-pontversenyben.

A 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében is volt fradista érdekeltség, ott ugyanis Liu Shaoang, Krueger, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca összeállításban szerepelt a magyar csapat, amely végül másodikként jutott be a fináléba, ahol végül bronzérmet szereztünk.

A világkupa-sorozat harmadik állomását Debrecenben rendezték. Az 500-as döntőben a Liu-testvérek voltak érdekeltek, akik a rajt után az élre álltak, majd mögöttük a három további finalista összeakadt, így ellenfél nélkül aratott kettő győzelmet a magyar páros. Liu Shaolin Sándoré lett az arany, míg Shaoangé az ezüstérem.

A zárónap is tartogatott egy magyar érmet. Ezt a Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összetételű staféta szerezte meg a férfiak 5000 méteres váltóversenyében, a mieink ugyanis a harmadik helyen végeztek.

A Világkupa-sorozat utolsó, negyedik állomását a hollandiai Dordrecthben rendezték.

A 1000 méteres döntő teljesen a magyar versenyzők szája íze szerint alakult. Hat körrel a vége előtt az élre állt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang, egy körrel később feljött mögé másodiknak Krueger, s innentől nem engedték ki kezükből a futamot. A fiatalabbik Liu fivér két év után nyert ismét vk-viadalt egyéniben.

A 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében a magyar csapat Liu Shaolin, Krueger, Jászapáti, Kónya összeállításban szerepelt és semmiféle gondot nem okozott a döntőbe jutás. A fináléra Krueger helyett Liu Shaoang került a négyesbe. A verseny felénél egy jó váltásnak köszönhetően élre álltak a magyarok, de Kónya a második korcsolyázása alkalmával két pozíciót is visszaesett. Liu Shaoang aztán visszaelőzte az orosz stafétát, ám befejező emberként Liu Shaolinnak ez nem sikerült a hollandokkal szemben, így másodikként hozta be a magyar váltót.

Az 5000 méteres férfi stafétában ezúttal is Nógrádi Bence szerepelhetett a fináléban a Liu-fivérek és Krueger mellett. A dél-koreai és kanadai négyes mögött harmadik helyen ért célba a magyar csapat, amely mind a négy vk-állomáson dobogós volt.

Vívás

Október 30. és 31. között rendezték a Magyar Kupa 2. válogató versenyét Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzetközi Sportcsarnokban. A viadalon több remek fradista eredmény is született. A férfi junior tőrözők mezőnyében Szemes Gergő nem talált legyőzőre 53 vetélytársa között. A női mezőnyben, ugyanebben a fegyvernemben Tölgyesi Zsófia harmadik lett.

A férfi kadet párbajtőrözők mezőnyében is örülhettünk egy aranyéremnek, ugyanis Horváth Ádám állhatott a dobogó tetejére.

December 17. és 19. között zajlott a Felnőtt Női és Férfi Tőr és Párbajtőr Egyéni és Csapat Országos Bajnokság a budapesti Ludovika Arénában, ahol egy remek sikernek örülhettünk, ugyanis a kadet Európa-bajnok Szemes Gergő megnyerte a felnőtt férfi tőrvívók egyéni Országos Bajnokságát!

Az FTC 18 éves tehetsége magabiztos győzelmekkel szerezte meg az aranyérmet. Az elődöntőben legnagyobb riválisát, a címvédő Dósa Dánielt győzte le, a döntőben pedig a Törekvés válogatott vívóját, Frűhauf Benjámin múlta felül 15:8 arányban.

Az utolsó napon a Jeszenszky Szilvia, Tölgyesi Zsófia Réka, Zsoldosi Emília, Zsoldosi Karolina összeállítású női csapatunk a döntőben a BHSE együttesével mérkőzött meg, amelynek a végén a mieink 45-41-re diadalamskodtak és megnyerték az országos bajnokságot. 

ugyanebben a fegyvernemben a férfiak is döntőt vívhattak. A Szemes Gergő, Horváth Keán, Horváth Soma, Skorka Csongor összetételű FTC 45-43-ra kikapott és ezüstérmesek lett a 19 csapatos mezőnyben.

Összesítésben az FTC két arany- és egy ezüstéremmel zárta a Felnőtt Női és Férfi Tőr és Párbajtőr Egyéni és Csapat Országos Bajnokságot.

Úszás

Mihályvári-Farkas Viktória is rajtkőre állt a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon a nem sokkal korábban átadott szegedi Tiszavirág-uszodában. Európa-bajnoki ezüstérmes úszónk már az első nap medencébe ugrott 10 km-en és 1 óra 57 perc 14.31 másodperces idejével nemcsak megnyerte az ifjúsági kategóriát, de erősebb időt úszott, mint a felnőttek között nyerő Olasz Anna.

További fradista érmeknek is örülhettünk a pénteki napon, Balogh Vivien Mihályvári-Farkas Viktória mögött második lett. A férfi felnőtt 10 kilométeren Gálicz Péter ezüstérmes lett

Mihályvári-Farkas Viktória remekelt a medencés hosszútávúszó országos bajnokság első napján, de a puskaporból msánapra is maradt, hiszen fiatal tehetségünk az 1500 méteres távon is elsőként csapott a célba az ifik között.

Október 24-én, azaz az idei Hosszútávúszó Medencés Országos Bajnokság befejező napján az ötkilométeres számokat rendezték meg Szegeden. Az FTC versenyzői vasárnap is remekeltek: felnőtt kategóriában Gálicz Péter harmadik, Székelyi Dániel pedig ötödik lett.

November 11. és 14. között Kaposváron rendezik meg a felnőtt rövidpályás úszó országos bajnokságot. Az első napon máris aranyéremnek örülhettünk, ugyanis női 800 méter gyorson Mihályvári-Farkas Viktória 8:27.34 perccel aranyérmes lett. Eb-ezüstérmes tehetségünk ezzel az időeredménnyel megjavította korábbi egyéni csúcsát.

A férfiaknál Szabó Norbert óriási csatában végül ezüstérmes lett Telegdy Ádám mögött, míg a 200 méteres pillangóúszás során az utolsó 25 méteren nagyot hajrázó Török Dominik Márk remek bronzérmet szerzett. Pár perccel később jöttek az újabb érmek, ugyanis Török Dominik a férfi 200 mell fináléjában bronzérmet szerzett Horváth Dávid és Kutasi Máté mögött, ahogyan 100 gyorson Szabó Norbert is, aki Németh Nándorral és Holoda Péterrel álhatott a dobogóra.

A pénteki versenynapon két második helyezést értek el az FTC úszói. Előbb Szabó Norbert 200 méter vegyesen lett ezüstérmes, majd a második helyen ért célba a Szabó N., Hímer, Mészáros, Török összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó is.

Nem kellett sokat várnunk a harmadik nap első Fradi-érmére, ugyanis a 800 méter gyors friss magyar bajnoka, Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen a második helyen csapott a célba.

A rövidpályás ob negyedik napján Mihályvári-Farkas Viktória az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében Késely Ajna mögött a második helyen ért célba. A férfiak között 200 gyorson még bőven akadtak izgalmak, ugyanis Szabó Norbert és Mészáros Dániel is századra pontos idővel, 1.45:97-tel ért célba, így mindketten a harmadik helyen zárták a rövidpályás ob negyedik napját.

A nyíltvízi úszók Világkupa-sorozatának utolsó, negyedik állomásán két FTC-sportolóért szoríthattunk, Gálicz Péter és Balogh Vivien is érdekelt volt ugyanis az Abu Dhabiban zajló záróviadalon.

A csütörtöki, 10 kilométeres szám egyben világbajnoki válogató is volt. Gálicz Péter összesítésben 24. lett, így továbbjutott, ám az majd egy későbbi versenyen dől el közte és Betlehem Dávid között, hogy ki indulhat majd a tízes távon a fukuokai vb-n. A „párharc” vesztese választhat az 5, illetve a 25km-es táv között.

A hölgyek versenyében sokáig az élboly környékén úszott Balogh Vivien, aki végül 19. lett. A kvalifikáció már biztos, ám azért, hogy melyik távon indulhat majd, még küzdhet tovább a világbajnoki válogató keretében.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

Ezen a napon a Fradi-család két tagját köszönthetjük.

Rá emlékezünk ma

Ezen a napon egykori kétszeres magyar bajnok vízilabdázónkra emlékezünk.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család öt tagját köszönthetjük április 19-én.

Rájuk emlékezünk ma

Férfi labdarúgócsapatunk egykori vezetőedzőjére és egykori játékosára emlékezünk április 19-én.

Őket ünnepeljük ma

Április 18-án több korábbi sportolónkat köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

A Fradi-család három tagjára emlékezünk április 18-án.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rájuk emlékezünk ma

Két egykori vízilabdázónkra emlékezünk április 17-én.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin