2022. december 13.
Tíz éve büszkén küzdünk a kirekesztés ellen!
Az FTC 2012-ben kezdte kampányát, most elkészült az egy évtizedet összegző új kisfilmünk.

„Egyek vagyunk!” – hirdettük büszkén a ZTE elleni őszi hazai bajnokinkon és hirdetjük büszkén immáron tíz éve. A Ferencvárosi Torna Clubnál ma már mindenki tudja: „nálunk csak egy szín számít, a zöld!”

A bármilyen jellegű megkülönböztetés elleni harcunk mára ugyanúgy a klub mindennapjainak részévé, természetessé vált, mint sportolóinktól a jobbnál jobb eredmények. Jó érzés, hogy a Fradi-család minden tagja érzi: „együtt többek vagyunk!”, és ezt nem csak mi, zöldek nyugtázzuk örömmel, hanem az Európai Labdarúgó Szövetség is, amely több esetben is kiemelte: az FTC kirekesztés ellenes kampányai követendő példaként szolgálnak minden sportklub számára a világban.

Ez alatt a tíz év alatt minden tekintetben hatalmas utat tettünk meg, de az útnak itt nincs vége, és nem is lesz, „míg a Földön ember lesz”! Mert „Egyek vagyunk!” – ahogyan hirdeti ezt az idei kampányfilmünk zenéjét szerző zenekar, Magyarország első reggae-bandája, a Ladánybene 27 is „We Are One” című slágerében.

- Megtiszteltetés, hogy a mi dalunk szól egy ilyen nemes ügy kampányvideójában. A cél közös, hiszen „Egyek vagyunk!” Reméljük, nektek is tetszik majd a klip. Tavasszal pedig mindent bele az Európa Ligában! Hajrá, Fradi! – mondta Bodnár Tibor zenekarvezető a FradiMédiának.

Íme, új kampányfilmünk:

A Ladánybene 27 (LB27) 1985 óta működik a reggae szolgálatában! 1991 óta 13 albumot jelentettek meg, és szerzeményeik számtalan válogatáson szerepeltek.

Pályafutásuk során számos világsztárral léptek fel egy színpadon vagy közös műsorban (mint például Carlos Santana, The Wailers, King Yellowman), és jó néhány slágerük lett nem csak a hazai, de a nemzetközi reagge-életben is ismert és közkedvelt.

A Ladánybene 27 koncertjein egyszerre találkozhatunk a zenekar nagy slágereivel, saját dalaival és standard reggae muzsikákkal is!

A lényeg a reggae pozitív üzenete: a tisztelet, a szeretet és a béke!

A kirekesztés ellenes kampány múltja a Fradiban

Kampányunk 2012-es indulásakor készítettük el első, kirekesztés ellen felhívó kisfilmünket. A kampányért a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki az FTC-t, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke brazil játékosunkkal, Somaliával együtt vett át.

A Ferencváros fontosnak tartotta, hogy időről időre új aktivitással jöjjön elő, hogy a megfelelő magatartásra ösztönözze szurkolóit. Második kampányfilmünkben labdarúgócsapatunk tagjai hívták fel a figyelmet arra, hogy a kirekesztő magatartás nem elfogadható a lelátón sem. Kampányunkról később Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Puskás Ferenc Stadionban.

2014-ben labdarúgócsapatunk akkori edzője és játékosai mellett két Fradi-ikon, Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szólt a szurkolókhoz. Ismét hangsúlyoztuk, hogy az életben mindenki egyenlő, és „csak a Fradi számít!”

Következő kisfilmünkben labdarúgóink a kirekesztés elleni küzdelem mellett azt is hangsúlyozták, hogy a rászorulók segítése is a felelősségteljes magatartásforma része.

A 2015-ös videóban labdarúgócsapatunk hét játékosa a labdát használva tisztította meg környezetünket a kirekesztő jelképektől. Somalia és Gera Zoltán főszereplésével hangsúlyoztuk, hogy „csak a szívünk zöld-fehér!”

A 2017-es kampányban rekordszámú fradista vett részt. A videó Lotfi Begi: Mi vagyunk a Ferencváros című számára készült. Játékosaink és edzőink elmondták, hogy a Fradiban egyek vagyunk, és hogy nálunk az öltözőben nem téma, ki honnan jön.

2018-ban nemcsak kampányfilmet készítettünk, hanem megmozdulást is szerveztünk. A Kisvárda elleni mérkőzésen a családi szektorban gyermekek tartottak fel üzeneteket, valamint egy látványos molinót. A feliratokon többek között a tiszta játékra, a szenvedélyre, a tiszteletre, a becsületre és a csapatjáték fontosságára hívták fel a figyelmet. A látványos, Fradi-sast és címert tartalmazó molinó elkészítésekor kézlenyomatokból formáltak szívet a Ferencváros sportolói a legkisebbektől a legidősebbekig, és a zöldfestékes kezüket feltartva jelezték újfent: a Fradiban egyek vagyunk!

A 2019-es kampányfilmünkben hat labdarúgónk, Miha Blazic, Franck Boli, Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Isael Barbosa és Tokmac Nguen mondja el anyanyelvén akkori kampányszlogenünket: Nálunk csak egy szín számít, a zöld!

A 2020-as kampányvideó főszereplője Tokmac Nguen volt, az ő egy napját követte végig a kamera, de a klub több sportolójával is találkozhattunk közben különböző helyszíneken és környezetben, ezzel is erősítve, hogy a Ferencvárosnál mindenki összetartozik, nem számít, honnan jött, vagy hogy min ment keresztül, vagyis ahogy a 2020-as jelmondat is hangsúlyozta: a Fradiban egy család vagyunk!

Klubunk kirekesztés ellenes kampányának minden évben van egy jelmondata, 2021-ben ezt az üzenetet közvetítettük: a Fradiban együtt többek vagyunk! A korábbi évek változatos videós megoldásai után az idei kisfilmben korábban még nem látott, egyedülálló videógrafikai megoldásokra építettek az alkotók, a film elkészültében egy teljeskörű mozgóképes produkciókat gyártó cég is klubunk segítségére volt. A 2021-es kampányfilm magyar hangja pedig nem más, mint a Fradi hazai mérkőzéseiről már jól ismert Szendrey Zsolt Károly, azaz Szasza, aki a korábbi években már közreműködött kirekesztés ellenes kampányfilmben, idén újdonságként viszont a hangját is ő kölcsönözte az alkotáshoz.

A Ferencváros és a társadalmi felelősségvállalás

A Ferencvárosi Torna Club életében kiemelt szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás, ezen belül pedig az értékteremtő, fenntartható projektek felkarolása. Klubunk hisz az értékteremtésben, Magyarország legnépszerűbb sportegyesületeként büszkén és bátran kezdeményez olyan, a társadalom számára fontos ügyeket, mint a közösségépítés, az egészséges életmód népszerűsítése, az erőszakmentes sport és a fair play, a hátrányos helyzetű emberek és csoportok életminőségének, esélyegyenlőségének javítása.

A Ferencváros 2015 ősze óta több mint 175 iskola, mintegy 60 ezer diákjához jutott el a Fradi Suli Programnak köszönhetően, ahol a programon résztvevő gyermekek megismerkedhetnek a Ferencváros dicső és gazdag múltjával, mindemellett interaktív és szórakoztató játékokon vehetnek részt. A Fradi Suli Programot a Magyar Olimpiai Bizottság is elismerte: 2017-ben Fair Play díjjal tüntette ki az FTC-t kezdeményezéséért a Fair Play népszerűsítése kategóriában. Emellett a Ferencvárosi Torna Club elindította a Fradi SuLigát, amely a ferencvárosi iskolák és amatőr sportegyesületek között hirdet focibajnokságot, illetve a Fradi Testnevelés órát, melyben klubunk szakemberei és sportolói intenzív, szórakoztató, élményközpontú foglalkozásokat tartanak a 6-18 éves korcsoportnak labdarúgás és kézilabda sportágakban.

A Fradi Fair Play Bizottság alapszabályában is rögzített célja, hogy felhívja a figyelmet a fair play és a Fradizmus szellemiségének folyamatos szem előtt tartására, és az általa képviselt értékek hangsúlyozására, különös tekintettel az erkölcsi szabályok betartására, az ellenfél tiszteletére, valamint az erőszak- és doppingmentes sportra.

2020-ban a Ferencvárosi Torna Club elindította első sétafoci csapatát. A sétafoci legfontosabb szabálya, hogy tilos futni, így az idősebb korosztály számára is újra játszhatóvá varázsolja ezt a csodálatos sportágat. A sétafoci nem csak azért jó, mert az idősebb korosztályt is ismét mozgásra ösztönözi, hanem azért is, mert az elszigeteltebben élő, vagy kevesebb baráttal, családtaggal rendelkező emberek ismét közösségbe, társaságba kerülhetnek a foglalkozások által.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család öt tagját köszönthetjük április 19-én.

Rájuk emlékezünk ma

Férfi labdarúgócsapatunk egykori vezetőedzőjére és egykori játékosára emlékezünk április 19-én.

Őket ünnepeljük ma

Április 18-án több korábbi sportolónkat köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

A Fradi-család három tagjára emlékezünk április 18-án.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rájuk emlékezünk ma

Két egykori vízilabdázónkra emlékezünk április 17-én.

Fradi 125: Rendelje elő!

Jusson hozzá hamarabb az FTC történelmét megörökítő kiadványhoz!

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin