2024. május 17.
Tóth Potya Istvánra emlékeztünk
Klubunk legendás alakjának botlatókövénél gyújtottunk gyertyát.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Holokauszt 80. évfordulója és a párizsi Olimpia évében csendes megemlékezéseket szervez a mártírhalált halt sportolók botlatóköveinél. Ennek keretében, a Ferencváros újabb, 35. bajnoki címének elnyeréséhez kapcsolódva klubunk egykori legendás alakjára, Tóth Potya Istvánra emlékeztünk május 17-én, Zuglóban. Klubunk részéről Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vett részt az eseményen.

A „Stolpersteine” a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, amikor elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni. 1943 és 1945 között emberek milliói tűntek el Európa városaiból, falvaiból – legtöbbször anélkül, hogy bármi nyom maradt volna utánuk. A botlatókövek ezeket a hiányzó nyomokat teszik újra láthatóvá. Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik – vallja Gunter Demnig német szobrászművész, az akció kezdeményezője. A művész kis betonkockára applikált réztáblába vési az elhurcoltak nevét, születésük, valamint meggyilkolásuknak helyszínét és időpontját. Az így készült botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt a járdába, ha teheti, maga illeszti be.  Mára Európa-szerte több ezer ház bejárata előtt „botolhatnak” bele a városok és falvak lakói a környékükről elhurcolt szomszédok személyes történetébe. Elhaladva a botlatókövek mellett egy pillanatra érzékelhetővé válik az addig történelmi múltba utalt rettenet, és az ismeretlen nevek mögött tragikus sorsok rajzolódnak ki. A szöveg egyértelmű, a kő elmozdíthatatlan. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a művésszel való együttműködés segítségével Magyarországon már 500-nál több követ helyezett el.

A második világháború és a holokauszt idején tartalékos tisztként egy ellenálló csoport munkájában részt vállalva zsidókat mentő, emiatt letartóztatott, majd kivégzett egykori labdarúgó és legendás edző, Tóth Potya István botlatókövét a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Ferencvárosi Torna Club, valamint Budapest Főváros XIV. kerülete, Zugló Önkormányzata összefogásával helyeztük el 2022 decemberében egykori lakása, a XIV. Kerület Telepes u. 41. sz. ház előtt.

Tóth Potya István játékosként 14 éven át erősítette labdarúgócsapatunkat, kétszer nyert bajnokságot és Magyar Kupát zöld-fehérben. Visszavonulása után az FTC első hivatásos edzője lett, csapatunkkal három bajnoki címet, egy Közép-európai Kupát és két Magyar Kupát nyert együttesünk élén. Történetéről a FradiMédia 2021-ben kisfilmet készített, amely az alábbiakban megtekinthető.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család három tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rá emlékezünk ma

Egykori labdarúgónkra emlékezünk június 15-én.

Leltár miatt zárva tart a Fradi Shop és a Fradi Bolt

Boltjaink egy hétig nem fogadnak majd vásárlókat.

Rá emlékezünk ma

Ezen a napon a Fradi egykori kiválóságára emlékezünk.

Különleges Albert-kiállítás nyílt Óbudán

„Albert Flórián, a legenda” címmel nyitották meg az Óbudai Múzeum időszakos tárlatát.

A 10 éve elhunyt Grosics Gyulára emlékeztünk

A 86-szoros válogatott egykori kiválóság 2014. június 13-án hunyt el.

Őt ünnepeljük ma

Kézilabdázónkat és korábbi jégkorongozónkat köszönthetjük ezen a napon.

Rájuk emlékezünk ma

Három egykori sportolónkra emlékezünk június 13-án.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin