2021. augusztus 4.
„A vasárnapi ebéd mindig a Fradi meccséhez igazodott”
Dávid Imrével beszélgettünk a karrierjéről, az Evezős Szövetségről, valamint olimpiai várakozásairól.

(A címlapképen: balról jobbra Lucsánszky László és Dávid Imre, vagyis a kormányos nélküli kettesek bajnokai a 2019-es World Rowing Masters Regatta versenyen. Forrás: Jochapress)

Régi bajnokaink nyomába eredünk, olyan korábbi Fradi-sportolókat keresünk meg, akikről az elmúlt időben nem nagyon hallottunk, ám érdemes felidézni a sikereiket. Dávid Imrével, klubunk nyolcszoros magyar bajnok korábbi evezősével, a Magyar Evezős Szövetség örökös elnökével a Ferencvárosról, a sikereiről, valamint a visszavonulása után betöltött tisztségeiről beszélgettünk.

- Hogyan kezdett el a Ferencvárosban sportolni?
- Családi hagyomány nálunk a fradizmus, gyerekkoromban édesapámmal rengeteg meccsen voltunk kint még a régi, fatribünös stadionban. A vasárnapi családi ebéd mindig a Fradi meccséhez igazodott, ez az érzés már gyerekként belém ivódott. Az evezés elkezdése sem volt független a Fraditól, egy normafai szánkózás közben leszólított Takács János, a Ferencváros akkori evezős edzője. Ő győzött meg, hogy menjek el evezni, hamarosan az edzésen találtam magam és elkezdődött a karrierem. 

- Milyen volt akkoriban a Ferencvárosban sportolni?
- Akkoriban kivételes dolog volt fradistának lenni, hiszen a rendszer egyfajta „megtűrt” kategóriában tartotta a klubot. Gyanús volt az, aki a Fradiban sportolt, de pont ezért fakadt belőle egyfajta büszkeség is. Rendkívül családias volt a hangulat a klub körül, volt, hogy birkózókat hívtunk meg a versenyünkre, máskor mi látogattuk meg őket, de ezt egyéb szakosztályok sportolóival is gyakran megtettük. Rendszeresen együtt is vacsoráztunk, szórakoztunk, sok szép barátság alakult így ki. 

- Részt vett az 1972-es olimpián. Milyen emlékei vannak a játékokról?
- Egyrészt csalódott vagyok, hiszen az olimpiát megelőző, tengerentúli versenyzőket is felvonultató nyílt Európa-bajnokságon negyedikek lettünk, ezért bíztunk abban, hogy Münchenben is sikerül döntőbe kerülnünk. Sajnos a formaidőzítésünk nem sikerült, végül a hetedik helyen értük célba, de a kisdöntőt megnyertük. A sajnálatos terrortámadás beárnyékolta a játékokat, apró vigasz, hogy a magyar csapat legalább jól szerepelt. 

- Az olimpiai szereplés mellett nyolcszor nyert magyar bajnokságot, részt vett Európa-, valamint világbajnokságokon is. Melyik sikerére a legbüszkébb?
- A nyolc bajnoki címemre azért vagyok büszke, mert mindegyiket más hajóegységben sikerült elérnem. Visszavonulásom után masters korosztályú versenyzőként folytattam a versenyzést Csepelen. Nagy bánatomra a Ferencvárosban nem tudtam ezt megtenni, mert a kilencvenes években megszűnt az evezős szakosztály. A mai napig sportolok, mastersként 12 alkalommal nyertem világbajnokságot. A legközelebb a szívemhez talán a két évvel ezelőtti, Velencei-tavon rendezett világverseny megnyerése áll.

- Hogyan néz ki egy világbajnokságra való felkészülés a masters kategóriában, azaz az élsportolóknál idősebbek között?
- A sport mindig is, így most is az életem szerves része, elfoglaltságtól függően heti 3-4 alkalommal edzünk. Amikor készülünk egy versenyre, gyakran ennél is többször. Emellett rendszeresen járunk orvosi vizsgálatokra is. 

- Visszavonulása után a Ferencvárosban is töltött be tisztségeket, a Számvizsgáló Bizottságot vezette, valamint volt evezős szakosztályvezető is. Hogyan alakult mindez?
- Miután abbahagytam az evezést, pont fiatalításon esett át a szakosztályvezetés. Mivel én voltam a vezérevezős, alkalmasnak találtak arra, hogy én vegyem át az evezősök irányítását. Nagy elánnal kezdtünk hozzá a munkához. Hogy csak egy példát mondjak, dr. Török Zoltán mesteredző emlékére indítottuk el a dr. Török Zoltán Emlékversenyt, amely akkoriban nagy nemzetközi versennyé nőtte ki magát. A Számvizsgáló Bizottság élére végzettségem révén kerültem, mivel közgazdász vagyok. 1989-ben engem javasoltak a bizottság élére és meg is választottak. Amíg meg nem választottak az Evezős Szövetség élére, addig be is töltöttem ezt a tisztséget. 

- Az Evezős Szövetségnek ön az örökös elnöke, valamint a MOB Felügyelő Bizottságát is vezeti. Milyen feladatokkal járnak ezek a tisztségek?
- Közel 20 évig voltam az Evezős Szövetség elnöke, majd miután lemondtam, az evezős közösség az örökös elnökének választott. Erre nagyon büszke vagyok, hiszen én vagyok a Szövetség 127 éves történetében a második örökös elnök, mellettem csak az alapító elnök érdemelte ki ezt. Ma is minden ülésre meghívást kapok, van, hogy részt veszek és elmondom a véleményemet, de tartózkodom attól, hogy a megválasztott elnökséget befolyásoljam. Inkább eseményekre, koszorúzásokra korlátozódnak a feladataim. Az Olimpiai Bizottságnak 1991 óta vagyok a tagja, 1996-ban választottak meg a Felügyelő Bizottság élére, és rendkívül megtisztelő, hogy immár hetedik alkalommal találnak megfelelőnek a tisztség betöltésére. Jelenleg a cégvezetés mellett ez a feladat tölti ki leginkább a napjaimat.

- Ha már az olimpiánál tartunk, jelenleg is zajlanak az idei játékok. Hogyan látja a magyar csapat szereplését?
- Már arra is büszkék lehetünk, hogy ilyen népes csapattal veszünk részt az olimpián. Rengeteg sportágnak sikerült kvalifikálnia magát, ez már önmagában egy nagy eredmény. Ami a csapat szereplését illeti, én 6-8 aranyéremre és 18-20 éremre számítok. Elsősorban a hagyományos sportágakban, de bízom benne, hogy lesz egy-két meglepetés sportágunk is, például a vitorlázásban megszerzett ezüstérem. Büszke vagyok rá, hogy egy magyar evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz is részt vett az olimpián, nagy eredmény a legjobb tízbe kerülése. Azt sajnálom csak, hogy nem tudok jelen lenni a versenyeken, a vírushelyzetből fakadó intézkedések miatt csak a televízió marad.

Csermely Gergely

Cikkajánló

„Mindig is a Fradihoz tartoztam, és ez így is marad”

Jégkorongcsapatunk hatszoros bajnok védőjével, az olimpikon Raffa Györggyel beszélgettünk.

„Nem a pénzért csináltuk, hanem mert imádtuk a Fradit”

Mészöly Andrással, jégkorongcsapatunk legendás csapatkapitányával beszélgettünk.

Legendáink nyomában: interjú Petrezselyem Antallal

Ötszörös csapatbajnok, Európa-bajnokságon ötödik birkózónkal, Petrezselyem Antallal beszélgettünk.

„Nem volt kérdés, melyik klubnak mondok igent”

Klubunk egykori világcsúcstartó atlétájával, Gresa Lajossal beszélgettünk.

Szerencsés vagyok– Születésnapi interjú Kásás Zoltánnal

Hetvenötödik születésnapja alkalmából beszélgettünk klubunk világbajnok pólós legendájával, Kásás Zoltánnal.

„Megkértük Kárpáti Gyurit, álljon be – megőrültek érte”

Csaba Lászlóval beszélgettünk egész életét végigkísérő szenvedélyéről, az úszásról.

"Csodás érzés, hogy megbecsülnek minket a mai napig"

Klubunk legendás jégkorongozójával, Kereszty Ádámmal beszélgettünk a bajnoki címekről és a...

„Már úgy születtem, hogy éltem-haltam a Ferencvárosért”

Volt úszónk, Csikány József édesapja révén találkozott a Fradi-legendákkal, akikkel később az olimpián indult.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most