2022. április 9.
„Európai topklub a Ferencváros”
Kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónkkal, Fodor Rajmunddal beszélgettünk.

Fodor Rajmund kétszer egy évet töltött csapatunkban, később Olaszországban, Máltán, illetve Szaúd-Arábiában is légióskodott. A válogatottal kétszer nyerte meg az olimpiát, illetve az Európa-bajnokságot, egyszer pedig a világbajnokságot. Pályafutása befejeztével bírónak állt, a Fradi-UVSE serdülő bajnoki mérkőzés előtt beszélgettünk vele.

- Hogyan ismerkedtél meg ezzel a sportággal?
- Általános iskolában sporttagozatos osztályba jártam, ahol meg kellett tanulnom úszni. Az oktatóm felfigyelt rám és meggyőzte a szüleimet, hogy kezdjek el vízilabdázni, először heti három, később pedig heti öt alkalommal. Mivel tősgyökeres szegedi vagyok, így ott is kezdtem el játszani. Húsz éves koromig ott maradtam, az volt a vágyam, hogy Szeged-játékosként olimpiai bajnoka legyek, de nem jött össze, mivel negyedikek lettünk az 1996-os olimpián.

- Az olimpia után pedig a Ferencvároshoz igazoltál.
- Így van, ideje volt a váltásnak. Megállapodtunk és az 1996-97-es szezont a Fradi színeiben játszottam. Utána egy fél évet Firenzében töltöttem, majd visszatértem a Ferencvároshoz újabb egy évre, hogy aztán végleg, három esztendőre kimenjek a Fiorentinához.

- Mi volt az oka a váltásnak?
- Abban az időben jobb volt az olasz bajnokság, mint a magyar, olimpiai és világbajnok légiósok játszottak a csapatokban. Az volt az álmom, hogy olimpiai bajnok legyek, ehhez pedig úgy éreztem, egy erősebb bajnokságra van szükségem. Jó döntés volt, jól ment a játék, jól alakult a szezon.

- Sydneyben pedig valósággá vált az álmod.
- Igen, fantasztikus volt az az olimpia. Nagyon kemény volt a sorsolás, az első héten nem ment úgy a játék, ahogy azt szerettük volna. Az első öt meccsünkből kettőn kikaptunk, ha még egyszer veszítünk, akkor a legjobb nyolc közé sem kerülünk be… Szerencsére megvertük az Egyesült Államokat és továbbjutottunk.

- Firenzéből hazatérve a Honvédhoz igazoltál, ahol szintén szép sikereket értél el.
- Igen, Firenzében átalakult a csapat és eljött a váltásnak az ideje. Kispesten elég komoly csapat kezdett alakulni, így hazaszerződtem, amit egyáltalán nem bántam meg. Hat remek évet töltöttem a Honvédnál, négy bajnoki címet, öt Magyar Kupát, valamint Bajnokok Ligáját nyertem. Profi volt a csapat, remek volt a közösség, így szép emlékeim vannak onnan is.

- Nem csak a kluboddal, hanem a válogatottal is sikeres voltál, 2004-ben sikerült megvédenetek az olimpiai bajnoki címet.
- Szerintem minden idők legjobb olimpiája volt az athéni, mind a hangulatát, mind pedig a mi szereplésünket illetően. Elsők lettünk úgy, hogy minden meccsünket megnyertük rendes játékidőben, ráadásul kétszer játszottunk az ezüstérmessel és a bronzérmessel is. Meggyőző vízilabdatudást mutattunk, úgy gondolom.

- Pályafutásod végén légióskodtál Máltán, illetve Szaúd-Arábiában is. Hogyan jöttek ezek a lehetőségek?
- Máltán népszerűbb a póló a futballnál is. A máltai emberek imádják ezt a játékot. Arrafelé nyári bajnokság van és pár légióst is igazolhatnak a csapatok. 2008-ban igazoltam az egyik legjobb máltai csapathoz, még a firenzei éveim alatt ismerkedtem meg a klub elnökével, akit elég volt csak felhívnom és pár nappal később már a Sliema csapatának a tagja voltam. Összesen három szezont töltöttem ott, mindent megnyertünk, amit meglehetett.

- Visszavonulásod után játékvezető lettél, most is épp meccset fogsz fújni. Mindenképpen szerettél volna a vízilabda közelében maradni?
- Igen, aktív pályafutásom után szerettem volna továbbra is ezzel a sportággal foglalkozni. Hobbi jelleggel elvégeztem a játékvezetői vizsgát, aztán lépésről-lépésre haladtam. 2015-ben már FINA bírói licensszel rendelkezem, negyvennyolc óra múlva Crvena zvezda - Pro Recco Bajnokok Ligája-meccsen fogok dirigálni.

- Volt csapattársaiddal tartjátok a kapcsolatot?
- Persze, napi rendszerességgel beszélünk, de a volt olimpiai csapatból szinte mindenki benne maradt a sportban, így ezek szakmai kapcsolatok is egyben.

- Milyennek látod a mostani Fradit?
- A Ferencváros az elmúlt hat-nyolc év meghatározó csapata nem csak itthon, hanem külföldön is. Varga Zsolt, illetve Madaras Norbert olimpiai bajnok társaimnak ebben komoly szerepük van, nagyszerű munkát végeznek, európai topklub jelenleg a Fradi.

- Sűrű lesz mostanában a válogatott menetrendje, de Budapesten rendezik nyáron a világbajnokságot. Hogyan látod az esélyeinket?
- Nehéz jóslatokba bocsátkozni, a covid óta fixre én már nem veszek semmit, hiszen bármikor kidőlhetnek alapemberek is. Rövid ez az olimpiai ciklus, két év múlva már itt van Párizs, rövid az idő az építkezésre. A legtöbb válogatott szerintem a Tokióban látott csapattal fog nekivágni a tornának.

Csermely Gergely

Cikkajánló

„Megtisztelő, hogy Puskás Ferenchez hasonlítanak”

Csányi Béla 31 bajnoki címével és kilenc világbajnoki elsőségével a Fradi legeredményesebb tekézője.

„A magyar kerékpárosok is képesek nemzetközi sikerekre”

Szűr István kerékpárversenyző összesen 54 bajnokságot nyert a Ferencváros színeiben.

„Szeretni kell ezt a sportágat, ez a legfontosabb”

Kézilabdacsapatunk korábbi kiváló kapusával, Sugár Tímeával beszélgettünk.

Szokolai László: 70

Labdarúgócsapatunk korábbi kiváló támadója ma ünnepli hetvenedik születésnapját – SZÜLETÉSNAPI INTERJÚ!

„A Ferencvárosnak erőt kell sugároznia”

Klubunk olimpiai bajnok vízilabdázójával, Székely Bulcsúval beszélgettünk.

„A szurkolók az égbe dobáltak a debütáló meccsem végén”

Dzurják József március 2-án ünnepli 60. születésnapját, ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

„Remek csapatunk volt, csodás emberekkel”

Rátkai Lászlóval, VVK-győztes csapatunk játékosával beszélgettünk 78. születésnapja alkalmából.

„A sejtjeimben van a Ferencváros”

Komáromi Tiborral, klubunk háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózójával beszélgettünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin