2021. november 28.
Irány Peking! - Érmekkel zártuk a Világkupát
A zárónapon is remekeltek a mieink a gyorskorcsolyázók hollandiai világkupa-versenyén.

A borítóképünkön látható Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry révén vasárnap kettős magyar siker született férfi 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának negyedik, dordrechti állomásán, amelyen az olimpiai bajnok férfi váltó bronz-, míg a vegyesváltó ezüstérmes lett. A férfi mellett a vegyesváltó is kijutott a jövő évi pekingi téli játékokra.

A negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor váratlanul kiesett, így 14. lett. Ugyanakkor öccse és a három éve még amerikai színekben ezen a távon olimpiai ezüstérmes Krueger azonos futamban szerepelve jutottak tovább futamuk első két helyén végezve. Az elődöntőben szétvált a két magyar útja, de ez sem akadályozta meg a fináléba kerülésüket, ugyanis mindketten futamgyőztesként kerültek a legjobb öt közé.

A döntő teljesen a magyar versenyzők szája íze szerint alakult. Hat körrel a vége előtt az élre állt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang, egy körrel később feljött mögé másodiknak Krueger, s innentől nem engedték ki kezükből a futamot. A fiatalabbik Liu fivér két év után nyert ismét vk-viadalt egyéniben. A szám vk-pontversenyében az ezúttal negyedik kanadai Pascal Dion végzett az élen.

A nőknél a selejtezőben kiesett magyarok közül Kónya Zsófia 26., míg Sziliczei-Német Rebeka 31. helyen végzett.

A 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében a magyar csapat Liu Shaolin, Krueger, Jászapáti, Kónya összeállításban szerepelt és semmiféle gondot nem okozott a döntőbe jutás. A fináléra Krueger helyett Liu Shaoang került a négyesbe. A verseny felénél egy jó váltásnak köszönhetően élre álltak a magyarok, de Kónya a második korcsolyázása alkalmával két pozíciót is visszaesett. Liu Shaoang aztán visszaelőzte az orosz stafétát, ám befejező emberként Liu Shaolinnak ez nem sikerült a hollandokkal szemben, így másodikként hozta be a magyar váltót.

Az 5000 méteres férfi stafétában ezúttal is Nógrádi Bence szerepelhetett a fináléban a Liu fivérek és Krueger mellett. A verseny sokáig békésen zajlott, a magyarok a második és harmadik pozícióban utaztak. A hajrában a tempóváltást a kínaiak nem bírták, ezért leszakadtak, de Nógrádi is picit lemaradt az utolsó korcsolyázásakor. Társai ezt a hátrányt már csak ledolgozni tudták, előzésre nem maradt erejük, így a dél-koreai és kanadai négyes mögött harmadik helyen ért célba a magyar csapat, amely mind a négy vk-állomáson dobogós volt, de győzni egyszer sem tudott. A vk-pontversenyt Kanada nyerte.

A 3000 méteres női váltóversenyt a vk-győztes hollandok nyerték, a negyeddöntőben kizárt magyarokat 14. helyre sorolták.

Az olimpiai kvóták szempontjából a magyar csapat számításai szerint 1000 méteren - akárcsak 500-on és 1500-on - az lett a helyzet, hogy a férfiak megszerezték a maximális három indulási jogot, míg a nőknél kettő jött össze. A három váltó közül a férfi és vegyes kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, a női viszont nem. Ez összességében azt jelenti, hogy öt férfi és két nő utazhat majd Pekingbe.

 

VILÁGKUPA-SOROZAT, 4., UTOLSÓ ÁLLOMÁS, DORDRECHT

Férfiak

Váltó (5000 m): 1. Dél-Korea 6:46.940, ...3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence – Burján Csaba, Tiborcz Dániel) 6:47.076

Nők

Váltó (3000 m): 1. Hollandia 4:05.813, ...14. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca)

Vegyes váltó (2000 m): 1. Hollandia 2:39.144, 2. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor – Sziliczei-Német Rebeka, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence) 2:39.179

A KVALIFIKÁCIÓS VK-RANGSOR VÉGEREDMÉNYE: Vegyes váltó (2000 m): 1. Kína 28000, ...3. Magyarország 19520.

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin