2022. június 8.
„Ez egy tudatos építkezés eredménye”
Nem csak a magyar short track, hanem az FTC szakosztálya is rendkívül sikeres az utóbbi néhány évben.

A short track rendkívül sikeres időszakon megy keresztül az utóbbi pár évben, a győzelmekből pedig a Ferencváros sportolói is kiveszik a részüket. Nógrádi Bence az olimpiai részvétel után márciusban váltóban és egyéniben is ezüstérmes lett a gdanski junior világbajnokságon, Granasztói Ádám szintjén a váltó tagjaként lett második, Végi Laura pedig egy bronzéremmel térhetett haza Lengyelországból.

Klubunk fiatal olimpikonja, Nógrádi Bence még az óvodában ismerkedett meg a görkörcsolyával. „Az edzőm ajánlotta, hogy próbáljam ki magam a jégen is, így kerültem a short track közelébe. Két évvel ezelőtt csatlakoztam a Fradihoz, mivel ez klub tudott olyan hátteret és támogatást adni, amelyre szükségem van” – mesél a kezdetekről Bence, aki klubunkat képviselte a Pekingben rendezett februári téli olimpián. Az 5000 méteres férfi váltónak azonban nem jött össze a döntőbe jutás. „Ezt tényleg sokan kérdezték az elmúlt hónapokban, de mindig azt mondtam és mondom most is, hogy az fájt a legjobban, hogy kiestünk, nem pedig a versenyt követő kommentárok. A kudarc sokkal rosszabb volt.”

Pár hónappal később, a junior világbajnokságról azonban két ezüstéremmel térhetett haza Bence. „Örülök, hogy márciusban összejött ez a két érem, valamennyire kárpótolt az olimpia miatt. Egyéniben és váltóban is sikerült odaférnem a dobogóra. Jövőre szeretnék versenyezni a Világkupán, illetve az Európa- és világbajnokságokon.”

A Fradi short track csapatának edzőjénél, Csizmadia Ildikónál családi hagyomány a gyorskorcsolya, hiszen édesapjának, Csizmadia Ferencnek nagy szerepe volt abban, hogy meghonosodott hazánkban ez a sportág, fia pedig az FTC színeiben korcsolyázik. „Édesapám vitt el először a jégre. Hároméves koromtól kezdve jártam vele edzésekre, hús éves koromig pedig versenyszerűen is űztem ezt a sportágat” – meséli Ildikó, aki hat éve foglalkozik az FTC utánpótláskorú versenyzőivel.

„Egy short trackes mindenképpen legyen ügyes, azaz legyenek jók a koordinációs képességei, legyen gyors és harapjon. Szerintem nagyon fontos a vagányság, a csibészség is. Szeresse a sebességet és ne ijedjen meg a váratlan szituációktól a jégen” – sorolja az edző egy jó gyorskorcsolyázó erényeit.

A Gdanskban rendezett junior világbajnokságon Nógrádi Bence mellett Granasztói Ádám is ezüstérmes lett (ahogy a váltó további két tagja, Jászapáti Péter és Major Dominik is). Ádám is fiatalon, hatévesen kezdett el korcsolyázni. „Nekem is az edzőm javasolta, hogy próbáljam ki ezt a sportágat. Kezdetben az MTK-nál sportoltam, de az edzőim átjöttek a Fradihoz, én pedig követtem őket. A legbüszkébb a junior világbajnokságra, illetve a felnőtt bajnoki címre vagyok. A jövőben szeretnék részt venni a junior világbajnokságon és minél több egyéb versenyen” – meséli a fiatal short trackes.

A gdanski világversenyen nem csak a fiúk, hanem a lányok is remekeltek, hiszen az Albert Viktória, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura alkotta csapat harmadikként végzett. „Kiskorom óta korcsolyáztam, mivel édesanyám edző, akinek volt egy gyorskoris csapata is. Egyszer elvitt kipróbálni a short tracket is és ott ragadtam. Debrecenben kezdtem el sportolni, majd a bátyámat követtem a Fradihoz. A legnagyobb eredménynek a világbajnokság elért harmadik helyet nevezném, fantasztikus emlék az egész világverseny” – meséli Végi Diána.

„Bencének a gyorsasága a legnagyobb erénye, de erősségben is sokat fejlődött az utóbbi időben, és technikailag is nagyon ügyes. A tapasztalatlansága hátrány lehet még a felnőttek között, de ezzel minden fiatal sportoló így van. Ádámban megvan az a fajta csibészség, ami kell a short trackhez, bátor, kreatív versenyző, de koordinációban és fejben van még hova fejlődnie. Diána nagyon jó alkat, jól teljesít az edzéseken és a versenyeken is, nem szokott sokat stresszelni. Nála is a tapasztalatszerzésen lesz a hangsúly a következő időszakban” – mondja a sportókról az edzőjük.

A short track az utóbbi években az egyik magyar sikersportággá vált, az utánpótlásban sorra születnek a jobbnál-jobb eredmények. A 2018-as első téli olimpián megnyert magyar aranyérem után az idei, pekingi ötkarikás játékon Liu Shaoang megszerezte az első egyéni aranyérmet is hazánknak. Hogyan élik meg ezt a hirtelen rivaldafényt a sportágban dolgozók?

„Én úgy érzem, inkább csak a médiába robbant be ez a téma, itt valójában egy tudatos építkezésnek a megérett gyümölcséről van szó. A folyamat harminc éve indult el, a kétezres évek elején már voltak szép eredmények, csak a szélesebb közvélemény nem tudott róla. Az igazi áttörés 2018-ban jött el, de ez az elmúlt harminc év munkájának köszönhető. Az utánpótlást tekintve jól áll a sportág, hiszen sok a tehetséges fiatal, de a létszámban lenne még hova fejlődnie. A sportolók, illetve a létesítmények a számának növelése a legnagyobb előttünk álló feladat” – mondja Csizmadia Ildikó.

Klubunk három fiatal tehetségét támogatja az Albert Alapítvány, Granasztói Ádámot és Végi Dianát a 2022-es év eleje óta, Nógrádi Bencét pedig már több éve. „A klubhoz igazolásom óta támogat az Alapítvány, ha ez nem lett volna, nem is tudtam volna a válogatottal készülni Budapesten. Nagy segítség volt, hogy a támogatásnak köszönhetően tudtam finanszírozni a lakhatásomat” – teszi hozzá Bence.

„Az Albert Alapítvány támogatása nagy segítség a vidéki sportolóknak, akik ennek köszönhetően ki tudnak venni például egy albérletet. Különösen ebben a sportágban nagyon fontos a minőségi sportfelszerelés, amely nagyon drága tud lenni, de ugyanez igaz a tápálékkiegészítőkre is. Úgy látom, hogy akiket támogat az alapítvány, azok a munkájuk és a hozzáállásuk miatt valóban megérdemlik” – mondja az Alapítvány támogatásának jelentőségéről Ildikó.

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin