2020. december 27.
Három fradista is Európa trónjára lépett!
Ez történt szakosztályainkkal idén januárban, februárban és márciusban - VIDEÓK!

Bár a koronavírus-járvány miatt tavasszal egy időre megállt a sportélet, idővel újraindultak az edzések és a versenyek, amelyek után több sportágban is kiválóan teljesítettek a ferencvárosi versenyzők. Négyrészes összeállításunkban idén is felidézzük egyéni és kisebb szakosztályaink teljesítményét. Az első részben januártól márciusig tekintjük át a történéseket.

Atlétika

Ha tél, akkor atlétikában fedettpályás versenyek. Sportolóink hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítettek. Ehhez kellett az is, hogy a Ferencvároshoz szerződött a Budapest Honvéd szinte teljes sprinter csapata Karlik Pál vezérletével.

Januárban középtávfutónk, Kazi Tamás arany-, hármasugrónk, Galambos Tibor pedig ezüstéremmel zárt a bécsi Vienna Indoor Galán. A Budapest Bajnokságon távolugró klasszisunk, Szabó László 7.72 méteres, új fedettpályás csúccsal nyert, mellett még két aranyat ünnepelhetett a szakosztály. A bombaformában levő Szabó január végén Csehországból ezüstéremmel tért haza, majd a február eleji MASZ Nyílt Fedettpályás Versenyen 7.91 méteres új egyéni csúcsot ugrott. Ugyanezen a viadalon Kazi Tamás 800 méteren egyéni csúcsot futott, Varga Lőrinc Mihály pedig szintén egyéni legjobbjával megnyerte a 400 métert.

Február közepén pedig megkezdődtek a felnőtt és korosztályos országos bajnokságok. Galambos Tibor előbb megnyerte az Összetett Magyar Bajnokságot, majd az ob-n mindenkit megelőzött hármasugrásban, ezzel 20. magyar bajnoki címét ünnepelhette. A bajnokságon pedig az FTC pedig története legjobb eredményét érte el, miután a kétnapos verseny során összesen 10 érmet, köztük öt aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot szerzett.

Március elején Nagy Vanessza nevét is megismerhették a ferencvárosi szurkolók. Fiatal sprinterünk az ifjúsági és junior ob-n 200 méteren hatalmas egyéni csúccsal lett aranyérmes, sőt, két másik számban egy-egy ezüstéremmel gazdagodott. A hónapban még két nehézatlétánk is nagy sikert ért el. Diszkoszvetőnk, Huszák János 2019-es hasonlóan idén is megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot, míg gerelyhajítónk, Herczeg György 67,81 cm-es egyéni csúccsal győzött az Ifjúsági Gerelyhajító Téli Dobó Bajnokságon. Utóbbi a korosztályos világranglistán a második legjobb eredmény volt.

Akrobatikus torna

Márciusig kellett várni az első versenyre, amelyen a Fradi sportolójáért, Horváth Elizabetért is szoríthattunk. A portói Világkupán a Balance ATC-FTC vegyes női csapata először indult felnőtt versenyen. A Vincze Zita, Kutasi Vivien és a fradista Horváth Elizabet alkotta trió előbb bejutott a döntőbe, ahol 26.490 pontot szerezve az ötödik helyen végzett, és ezzel újabb sporttörténelmi sikert könyvelhetett el.

Birkózás

Januárban Váncza István megnyerte a felnőtt válogatóversenyt 67 kilogrammban, Szabados Noémi pedig a juniorok között diadalmaskodott. A korosztályos versenyeken szabad- és kötöttfogásban is sorra szállították az érmeket a ferencvárosi tehetségek. Diák I-es és II-es, illetve kadet korcsoportban is rendre több fradista állhatott a dobogó tetejére. Mielőtt a vírusjárvány teljes elérte Magyarországot, meglátogattuk a szakosztály utánpótlását.

A februári római Európa-bajnokságon világbajnoki bronzérmes szabadfogású birkózónk, Muszukajev Iszmail és Váncza István is az ötödik helyen zárt.

Curling

A Vegyes-Csapat Országos Bajnokságon a Szurmai-Palotai Piroska, Ézsöl Gábor, Dr. Halász Csilla, Fóti Balázs összeállítású FTC Hammer Time 8-4-re nyert a döntőben, így amellett, hogy aranyérmes lett, indulási jogot szerzett a világbajnokságra, amelyet októberben rendeztek volna, de mint ismert, elmaradt a vírusjárvány miatt.

Korcsolya

Az első három hónap talán legnagyobb és legemlékezetesebb sikereit rövidpályás gyorskorcsolyázóink arattak, élükön a Liu testvérekkel. A január végi, debreceni Európa-bajnokságon Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összesen négy Európa-bajnoki címet nyert három ezüstérem mellett.

Februárban befejeződtek a Világkupa-versenyek. Drezdában Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry aranyérmes lett a vegyesváltóval, utóbbi 500 és 1000 méteren ezüstöt is szerzett, míg John-Henry 1500 méteren harmadik lett.

Március a ferencvárosi utánpótlásról szólt. A fradista fiatalok az Utánpótlás Országos Bajnokságon összesen 10 aranyérmet nyertek.

Ökölvívás

Márciusban Londonban rendezték az ökölvívók európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen az 52 kilósok között indult a ferencvárosi Szaka István is. Sajnos bokszolónk kikapott az ír Brendan Irvine-tól, így nem szerzett kvótát Tokióba.

Teke

Női felnőtt és ifjúsági csapataink kiválóan szerepeltek a Szuperligában, a dobogón is álltak, amikor sajnos közbeszólt a vírusjárvány. Mint ismert, a magyar szövetség (MATESZ) Elnökségének májusi döntése értelmében végeredmény nélkül lezárult a 2019/20-as hazai tekeidény.

Torna

Ugyan verseny nem volt 2020 első három hónapjában, ez az időszak sem maradt ferencvárosi siker nélkül. Az FTC-Telekom férfi szakosztálya a 2019-es év eredményei alapján is megőrizte korábban kivívott elsőségét a férfi tornászok 20 egyesületet felvonultató szakosztályi rangsorában.

Triatlon

Az év első nagy sikerét Európa-bajnok paratriatlonosunk, Lévay Petra érte el, aki márciusban a tasmániai Devonportban megrendezett Világkupán bronzérmes lett.

Úszás

Szilágyi Liliána nagy durranással indította 2020-at, miután az Úszó Bajnokok Sorozatán előbb Sencsnben 200 méter pillangón második lett – legyőzte a szám világbajnokát, Kapás Boglárkát -, majd Pekingben már megnyerte a számot, többek között Hosszú Katinkát is megelőzve.

Februárban a Jövő Bajnokai Program keretén belül a ferencvárosi Orbán Borókával, Magyar Antóniával, Keresztes Emmával, Takács Botonddal, Zanyi Ferdinánddal és Grandpierre Krisztiánnal is felálló Budapest 1 csapata nyert. Úszóklasszisaink részvételével Nizzában rajtolt a hagyományos Golden Tour-sorozat. Verrasztó Dávid és Szilágyi Liliána egy-egy ezüst., míg Török Dominik Márk egy bronzérmet szerzett. A hónap végén FINA hosszútávúszó Világkupa sorozatának dohai állomásán Székelyi Dániel, Gálicz Péter és Sömenek Onon Kata is kiharcolta a budapesti Eb-részvételt.

Márciusban a Berlin Swim Open nemzetközi úszóversenyen Verrasztó Evelyn harmadik lett 100 méter gyorson, a Tüske uszodában pedig a ferencvárosi fiatalok összesen 14 éremmel zárták a Budapest Kupa első fordulóját.

Vívás

Vívónk, Szemes Gergő az év elején ismét megmutatta, hogy miért számít a sportág egyik kiemelkedő magyar tehetségének. Gergő előbb Párizsban először léphetett pástra felnőtt Világkupa-versenyen, majd februárban szenzációs vívással kadet Európa-bajnok lett Porecben.

Sorozatunk második részében az áprilisi, májusi és júniusi sikerekre emlékezünk vissza.

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin