2020. december 27.
Három fradista is Európa trónjára lépett!
Ez történt szakosztályainkkal idén januárban, februárban és márciusban - VIDEÓK!

Bár a koronavírus-járvány miatt tavasszal egy időre megállt a sportélet, idővel újraindultak az edzések és a versenyek, amelyek után több sportágban is kiválóan teljesítettek a ferencvárosi versenyzők. Négyrészes összeállításunkban idén is felidézzük egyéni és kisebb szakosztályaink teljesítményét. Az első részben januártól márciusig tekintjük át a történéseket.

Atlétika

Ha tél, akkor atlétikában fedettpályás versenyek. Sportolóink hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítettek. Ehhez kellett az is, hogy a Ferencvároshoz szerződött a Budapest Honvéd szinte teljes sprinter csapata Karlik Pál vezérletével.

Januárban középtávfutónk, Kazi Tamás arany-, hármasugrónk, Galambos Tibor pedig ezüstéremmel zárt a bécsi Vienna Indoor Galán. A Budapest Bajnokságon távolugró klasszisunk, Szabó László 7.72 méteres, új fedettpályás csúccsal nyert, mellett még két aranyat ünnepelhetett a szakosztály. A bombaformában levő Szabó január végén Csehországból ezüstéremmel tért haza, majd a február eleji MASZ Nyílt Fedettpályás Versenyen 7.91 méteres új egyéni csúcsot ugrott. Ugyanezen a viadalon Kazi Tamás 800 méteren egyéni csúcsot futott, Varga Lőrinc Mihály pedig szintén egyéni legjobbjával megnyerte a 400 métert.

Február közepén pedig megkezdődtek a felnőtt és korosztályos országos bajnokságok. Galambos Tibor előbb megnyerte az Összetett Magyar Bajnokságot, majd az ob-n mindenkit megelőzött hármasugrásban, ezzel 20. magyar bajnoki címét ünnepelhette. A bajnokságon pedig az FTC pedig története legjobb eredményét érte el, miután a kétnapos verseny során összesen 10 érmet, köztük öt aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot szerzett.

Március elején Nagy Vanessza nevét is megismerhették a ferencvárosi szurkolók. Fiatal sprinterünk az ifjúsági és junior ob-n 200 méteren hatalmas egyéni csúccsal lett aranyérmes, sőt, két másik számban egy-egy ezüstéremmel gazdagodott. A hónapban még két nehézatlétánk is nagy sikert ért el. Diszkoszvetőnk, Huszák János 2019-es hasonlóan idén is megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot, míg gerelyhajítónk, Herczeg György 67,81 cm-es egyéni csúccsal győzött az Ifjúsági Gerelyhajító Téli Dobó Bajnokságon. Utóbbi a korosztályos világranglistán a második legjobb eredmény volt.

Akrobatikus torna

Márciusig kellett várni az első versenyre, amelyen a Fradi sportolójáért, Horváth Elizabetért is szoríthattunk. A portói Világkupán a Balance ATC-FTC vegyes női csapata először indult felnőtt versenyen. A Vincze Zita, Kutasi Vivien és a fradista Horváth Elizabet alkotta trió előbb bejutott a döntőbe, ahol 26.490 pontot szerezve az ötödik helyen végzett, és ezzel újabb sporttörténelmi sikert könyvelhetett el.

Birkózás

Januárban Váncza István megnyerte a felnőtt válogatóversenyt 67 kilogrammban, Szabados Noémi pedig a juniorok között diadalmaskodott. A korosztályos versenyeken szabad- és kötöttfogásban is sorra szállították az érmeket a ferencvárosi tehetségek. Diák I-es és II-es, illetve kadet korcsoportban is rendre több fradista állhatott a dobogó tetejére. Mielőtt a vírusjárvány teljes elérte Magyarországot, meglátogattuk a szakosztály utánpótlását.

A februári római Európa-bajnokságon világbajnoki bronzérmes szabadfogású birkózónk, Muszukajev Iszmail és Váncza István is az ötödik helyen zárt.

Curling

A Vegyes-Csapat Országos Bajnokságon a Szurmai-Palotai Piroska, Ézsöl Gábor, Dr. Halász Csilla, Fóti Balázs összeállítású FTC Hammer Time 8-4-re nyert a döntőben, így amellett, hogy aranyérmes lett, indulási jogot szerzett a világbajnokságra, amelyet októberben rendeztek volna, de mint ismert, elmaradt a vírusjárvány miatt.

Korcsolya

Az első három hónap talán legnagyobb és legemlékezetesebb sikereit rövidpályás gyorskorcsolyázóink arattak, élükön a Liu testvérekkel. A január végi, debreceni Európa-bajnokságon Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összesen négy Európa-bajnoki címet nyert három ezüstérem mellett.

Februárban befejeződtek a Világkupa-versenyek. Drezdában Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry aranyérmes lett a vegyesváltóval, utóbbi 500 és 1000 méteren ezüstöt is szerzett, míg John-Henry 1500 méteren harmadik lett.

Március a ferencvárosi utánpótlásról szólt. A fradista fiatalok az Utánpótlás Országos Bajnokságon összesen 10 aranyérmet nyertek.

Ökölvívás

Márciusban Londonban rendezték az ökölvívók európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen az 52 kilósok között indult a ferencvárosi Szaka István is. Sajnos bokszolónk kikapott az ír Brendan Irvine-tól, így nem szerzett kvótát Tokióba.

Teke

Női felnőtt és ifjúsági csapataink kiválóan szerepeltek a Szuperligában, a dobogón is álltak, amikor sajnos közbeszólt a vírusjárvány. Mint ismert, a magyar szövetség (MATESZ) Elnökségének májusi döntése értelmében végeredmény nélkül lezárult a 2019/20-as hazai tekeidény.

Torna

Ugyan verseny nem volt 2020 első három hónapjában, ez az időszak sem maradt ferencvárosi siker nélkül. Az FTC-Telekom férfi szakosztálya a 2019-es év eredményei alapján is megőrizte korábban kivívott elsőségét a férfi tornászok 20 egyesületet felvonultató szakosztályi rangsorában.

Triatlon

Az év első nagy sikerét Európa-bajnok paratriatlonosunk, Lévay Petra érte el, aki márciusban a tasmániai Devonportban megrendezett Világkupán bronzérmes lett.

Úszás

Szilágyi Liliána nagy durranással indította 2020-at, miután az Úszó Bajnokok Sorozatán előbb Sencsnben 200 méter pillangón második lett – legyőzte a szám világbajnokát, Kapás Boglárkát -, majd Pekingben már megnyerte a számot, többek között Hosszú Katinkát is megelőzve.

Februárban a Jövő Bajnokai Program keretén belül a ferencvárosi Orbán Borókával, Magyar Antóniával, Keresztes Emmával, Takács Botonddal, Zanyi Ferdinánddal és Grandpierre Krisztiánnal is felálló Budapest 1 csapata nyert. Úszóklasszisaink részvételével Nizzában rajtolt a hagyományos Golden Tour-sorozat. Verrasztó Dávid és Szilágyi Liliána egy-egy ezüst., míg Török Dominik Márk egy bronzérmet szerzett. A hónap végén FINA hosszútávúszó Világkupa sorozatának dohai állomásán Székelyi Dániel, Gálicz Péter és Sömenek Onon Kata is kiharcolta a budapesti Eb-részvételt.

Márciusban a Berlin Swim Open nemzetközi úszóversenyen Verrasztó Evelyn harmadik lett 100 méter gyorson, a Tüske uszodában pedig a ferencvárosi fiatalok összesen 14 éremmel zárták a Budapest Kupa első fordulóját.

Vívás

Vívónk, Szemes Gergő az év elején ismét megmutatta, hogy miért számít a sportág egyik kiemelkedő magyar tehetségének. Gergő előbb Párizsban először léphetett pástra felnőtt Világkupa-versenyen, majd februárban szenzációs vívással kadet Európa-bajnok lett Porecben.

Sorozatunk második részében az áprilisi, májusi és júniusi sikerekre emlékezünk vissza.

Cikkajánló

Kisegítette a hazai csapatot, aranyat nyert a fradista

Az élete első felnőtt versenyén szereplő Major Dominik nem mindennapi helyzetbe került Hollandiában – VIDEÓ!

Három távon, három érem, összetettben pedig arany

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink két nemzetközi versenyről is számos éremmel tértek haza.

Újabb nemzetközi versenyen remekeltek az FTC korisai

Junior rövidpályás gyorskorcsolyázóink egyéniben és váltóban is számos érmet nyertek.

Ferencvárosi aranyérmek és csúcsok a rangos versenyről

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink a felnőtt és utánpótlás válogatottban is remekeltek Olaszországban.

Túl a válogatón női rövidpályás gyorskorcsolyázóink

A válogatott a hétvégén már Olaszországban szerepel nemzetközi versenyen.

Ferencvárosi remeklés a rangos korosztályos versenyen

Fiatal rövidpályás gyorskorcsolyázóink 21 éremmel zárták az ST Junior Divíziós Versenyt.

Kisegítette az ellenfelet, aranyat nyert az FTC korisa

Az élete első felnőtt versenyén szereplő Major Dominik nem mindennapi helyzetbe került Hollandiában.

Liu Shaoang: „Példát akarok mutatni a fiataloknak”

Felavatták az FTC olimpiai bajnok gyorskorcsolyázójának szobrát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin