2022. február 13.
Fantasztikus siker! Liu Shaoang olimpiai bajnok!
Liu Shaoang mindhárom futamát megnyerte vasárnap a férfi 500 méteres távon, ezzel magyar sporttörténelmet írt.

Pénteken mindhárom FTC-sportoló, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is továbbjutott a férfi 500 méteres táv előfutamaiból, így versenyzőinkre vasárnap déltől negyeddöntő várt a Pekingben zajló téli olimpián. Előzetesen jó esélyeink voltak, hiszen a szám aktuális, 2021-es világbajnoka Liu Shaoang, testvére, Liu Shaolin Sándor pedig 2016-ban, Szöulban szintén aranyérmes volt 500 méteren. Emellett mindketten egy-egy Eb-arannyal is büszkélkedhetnek 500-on.

Elsőként Liu Shaolin Sándort láthattuk a második negyeddöntőben. A váltóval 2018-ban aranyérmes korcsolyázó a start után rögtön a harmadik helyre került, a cél előtt azonban visszaesett a negyedik helyre, így nem jutott tovább. A folytatásban Krueger John-Henry futama következett, versenyzőnk negyedikként nyitott az öt korcsolyázó között, végül azonban utolsóként ért célba, így ő sem kvalifikálta magát az elődöntőbe. Harmadikként a borítóképünkön látható Liu Shaoang próbálkozott, ő elsőként nyitott, így bejutott az elődöntőbe.

A magyar küldöttség utolsóként állva maradt egyéni versenyzője a második elődöntőben volt érdekelt négy ellenfél társaságában. A megismételt rajtot követően Liu Shaoang másodikként fordult, két kör után viszont az élre állt. E pozícióját megtartva jutott be a fináléba.

Az A-döntőt magyar idő szerint 13.16-tól rendezték. Liu Shaoang az egyes pályáról startolt, majd őrizte elsőségét orosz riválisa előtt. A célba 40.34-es idővel ért be elsőként!

Liu Shaoang több szempontból is sporttörténelmet írt vasárnap, győzelme ugyanis a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, egyszersmind a magyar sport, valamint a Ferencvárosi Torna Club történelmének első egyéni téli olimpiai aranyérme is egyben. Az FTC sportolója másodízben lett aranyérmes a téli játékokon, 2018-ban ugyanis ő is tagja volt az 5000 méteren győztes váltónak, miként testvére, Liu Shaolin Sándor is. Az FTC sportolói ezzel egy arany- és két bronzéremmel zárták a pekingi téli olimpiát, Liu Shaoang 500 méteres távon elért győzelme és az 1000 méteren szerzett harmadik helye mellett korábban a vegyes váltó nyert bronzot.

A döntő videón

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin