2022. február 7.
Liu Shaolin Sándor drámája után Liu Shaoang bronzérmes
Liu Shaoang pályafutása és a magyar rövidpályás gyorskorcsolya első egyéni érmét szerezte.

Hétfőn három rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is a negyeddöntőben folytatta szereplését a Pekingben zajló téli olimpia 1000 méteres versenyszámában. Liu Shaoang a második, Krueger John-Henry a harmadik, Liu Shaolin Sándor pedig a negyedik futamban volt érdekelt.

Liu Shaoang esélyeshez méltó módon már a rajtnál élre állt. Noha később visszaesett a koreai rivális, Lee Juneseo mögé, második helyezettként továbbjutott. Az utána következő Krueger John-Henry úgy nyerte meg a maga futamát, hogy a cél előtt három ellenfele is elcsúszott, végül azonban egy korábbi incidens miatt kizárták, így kiesett. Végezetül a képünkön látható Liu Shaolin Sándor következett, aki szintén elesett, így először úgy tűnt, hogy nem folytathatja, egy későbbi döntés értelmében azonban holland ellenfelét kizárták, ezért mégis továbbjutást ünnepelhetett.

Liu Shaolin Sándor a negyeddöntős kicsúszás ellenére is versenyben maradt. Fotók: Molnár Ádám

Ilyen előzmények után az elődöntőben a Liu-testvérek egy futamban szerepeltek – négy további versenyző társaságában. A start után Liu Shaoang vezetett, két körrel később Liu Shaolin Sándor megelőzte. Ez a sorrend csak akkor borult, amikor Liu Shaoangot kilökték. Liu Shaolin Sándor futamgyőztesként jutott be a fináléba, de Liu Shaoang is folytathatta, miután az őt ellökő koreait diszkvalifikálták.

Liu Shaoang is kivívta a döntős szereplés jogát

A magyar idő szerint 14.11-kor kezdődő döntőben a 2018-as játékokon a váltóval aranyérmes regnáló világbajnok, Liu Shaolin Sándor, valamint Liu Shaoang is élete első egyéni olimpiai bajnoki címéért, egyben a Ferencvárosi Torna Club történetének legelső téli játékokon szerzett győzelméért szállt harcba. A rajtot követően Liu Shaoang fordult elsőként, kisvártatva azonban visszaesett, a futamot pedig a jég hibája miatt megállították. Percekig állt az olimpiai döntő.

A megismételt startnál három kínai versenyző állt az élre, négy körnél azonban Liu Shaolin Sándor átvette a vezetést. Testvére, Liu Shaoang azonban visszaesett a mezőny végére. Versenyzőnk komoly küzdelem árán meg is tartotta az éllovas pozíciót, elsőként ért célba, később azonban két korábbi szabálytalanság és hosszas videózás után megfosztották a győzelemtől... Az ötkarikás bajnoki cím így a kínai versenyzőé lett, Liu Shaoangot pedig harmadikként rangsorolták.

Öröm az ürömben, hogy így megszületett a magyar rövidpályás gyorskorcsolya és az FTC fennállásának első egyéni téli olimpiai medálja.

A teljes döntő videón: 

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin