2021. december 2.
Liuék ötvenéves csendet törtek meg
Szapporo után ismét Ázsiában, de ezúttal Pekingben szerepelhetnek ferencvárosi sportolók a téli olimpián.

Az elmúlt hétvégén Dordrechtben véget ért a rövidpályás gyorskorcsolyázók négy állomásból álló olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozata. A lezárult összesített pontversenyek és ranglisták alapján pedig nem csak magyar, de ferencvárosi szempontból is büszkék lehetünk. A férfiaktól mindhárom távon (500 m, 1000 m, 1500 m) a maximális három kvótát megszereztük, illetve ott lesz Pekingben az 5000 méteren címvédő váltó is. A hölgyeknél a három távon két-két kvalifikációs helyet szereztünk, illetve a két női kvótásnak köszönhetően a Világkupán összetettben végül bronzérmes mix váltónk is kijutott az ötkarikás játékokra.

Ezzel eldőlt, hogy a február 4. és 20. között a kínai fővárosban rendezendő 24. Téli Olimpiai Játékokon hét rövidpályás gyorskorcsolyázó szerepelhet. Bár Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője és csapatmenedzsere később jelöli ki a Pekingbe utazó csapatot, ha nem történik semmi probléma, akkor a férfiaknál a Világkupa-sorozat 500 méteresen távján összesítésben első Liu Shaolin Sándor, testvére Liu Shaoang és Krueger John-Henry szerepelhet. A váltóba bekerülhet még a szintén ferencvárosi fiatal, Nógrádi Bence is, aki mind a négy Vk-állomáson érmet szerző csapat tagja volt. A nőknél Sziliczei-Német Rebekának lehet esélye utazni.

Azáltal, hogy short trackeseink megszerezték az olimpiai kvótákat, egy ötvenéves szünetet szakítottak meg a Ferencvárosi Torna Clubnál. Ugyanis ferencvárosi sportoló utoljára az 1972-es szapporói ötkarikás játékokon szerepelt. Akkor műkorcsolyázónk, Almássy Zsuzsa az ötödik helyen zárt az egyéni versenyben. Legendás versenyzőnk összesen három téli olimpián (1964, 1968, 1972) versenyzett. Először 17., majd hatodik, végül az ötödik helyen végzett.

Rajta kívül még hat jégkorongozónk léphetett jégre az olimpiák történetében. Gergely I László és Gergely II András az 1936-os Garmisch-Partenkirchenben megrendezett játékokon a hetedik helyen záró magyar csapatban játszottak, míg Raffa György, Jakabházy László, Balogh János és Schwalm Béla 1964-es innsbrucki téli olimpián szerepelt a nemzeti csapatban, amely a 16. helyen végzett.

Cikkajánló

Liu Shaoang: „Példát akarok mutatni a fiataloknak”

Felavatták az FTC olimpiai bajnok gyorskorcsolyázójának szobrát.

Különleges fotózáson jártunk a Liu-testvérekkel

A Fradi olimpiai bajnokai ezúttal olyan arcukat mutatták meg, amilyet korábban még sohasem – VIDEÓ!

„Ez egy tudatos építkezés eredménye”

Nem csak a magyar short track, hanem az FTC szakosztálya is rendkívül sikeres az utóbbi néhány évben.

„Ez döbbenetes teljesítmény volt Ádótól!”

A tengerentúlon nyaraló Liu Shaoang nélkül tért haza a vb-ről a magyar short track válogatott – VIDEÓ!

Liu Shaoang 1000 méteren és összetettben is világbajnok

A szombati 1500-on és 500-on nyert aranya után 1000 méteren is megállíthatatlan volt versenyzőnk.

Liu Shaoang világbajnok 1500 és 500 méteren is!

Kétszeres olimpiai bajnokunk két aranyérmet nyert a montréali vb szombati napján.

Liu Shaoang három számban jutott tovább Montréalban

Pénteken kezdetét vette a rövidpályás gyorskorcsolyázók vb-je.

Kezdődik a short track világbajnokság

Péntektől az olimpiai bajnok Liu Shaoanggal együtt összesen négy fradistának szurkolhatunk a vb-n.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most