2021. január 22.
Short track Eb: majdnem hibátlan első nap
Egy kivételével minden futam minden magyar versenyzője továbbjutott a gdanski short track Eb első napján.

Január 22-e és 24-e között a lengyelországi Gdanskban, a Hala Olivia sportcsarnokban zajlik a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2021-es Európa-bajnoksága. Sportági berkeken belül kiemelt figyelem övezi az eseményt, hiszen a koronavírus-járvány miatt számos nagy nemzetközi verseny elmaradt, így a short track szakág legjobbjai tizenegy hónap után mérik ismét össze tudásukat.

Döntően az FTC olimpiai bajnok kiválóságainak köszönhetően a 2020-as debreceni kontinensviadalon kiváló eredményeket ért el a magyar válogatott, így Liu Shaolin Sándor 500 és 1000 méter férfi egyéniben, míg Liu Shaoang 1500 méter férfi egyéniben és férfi egyéni összetettben vág neki címvédőként a lengyelországi Eb-nek.

A magyar válogatottban a férfiaknál a Liu-testvérek mellett a szintén fradista Krueger John-Henry versenyez egyéniben, míg a váltóban az FTC versenyzői közül Varnyú Alex is helyet kapott még, a nőknél pedig Sziliczei-Német Rebeka képviseli a Ferencvárost mind egyéniben mind csapatban.

Az Európa-bajnokság január 22-én pénteken 10.00-kor rajtolt el, az első napi programban a nők és a férfiak egyéni küzdelmeiben az 1500, az 500 és az 1000 méteres selejtezők szerepeltek, valamint a váltók negyeddöntőit is az első napon rendezték. Ahogy azt a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalos Facebook oldala is közzétette, az első „siker” azonban már a futamok előtt megszületett, hiszen a csütörtöki koronavírus-tesztek a magyar csapat minden tagjánál negatív eredményt hoztak.

A nap a nők selejtezőivel indult, és rögtön el is könyvelhettük, hogy a fradista Sziliczei-Német Rebeka és a másik magyar versenyző, a szegedi Kónya Zsófia is sikerrel vette az első akadályt mindhárom távon.

1500 méteren rögtön a negyeddöntővel kezdődött a verseny. Sziliczei-Német a második futamban volt érdekelt, ahol a harmadik helyen zárt, míg Kónya a hatodik futamban lett második – az elődöntőbe a hatfős futamok első három helyezettjei, valamint a három leggyorsabb negyedik jut tovább.

500 méteren egy fordulóval többet kell teljesíteni, itt a selejtezőben négy- és ötfős futamokat rendeztek, ahonnan az első kettő és a hat leggyorsabb harmadik jutottak tovább a negyeddöntőbe. Sziliczei-Német itt a második futamban zárt harmadikként, és harmadik legjobb harmadikként jutott tovább, míg Kónya a negyedik futamban lett második.

1000 méteren a legrövidebb távhoz hasonló a lebonyolítás, Sziliczei-Német itt a negyedik futamból jutott tovább „csont nélkül” másodikként, míg Kónya a második futamban lett harmadik, de időeredménye elég volt a negyeddöntőbe jutáshoz.

A 3000 méteres női váltóban a magyar válogatott, Sziliczei-Német Rebekával a soraiban a harmadik futam második helyén végzett, így ott lesz a szombati elődöntőben.

A férfiaknál sajnos nem jött össze a hölgyekhez hasonló hibátlan nap, bosszantó búcsúban is volt része a válogatottnak.

1500 méteren a nőkhöz hasonlóan a negyeddöntőkkel kezdték a versenyt. Az első futamban Krueger John-Henry szoros csatában de megnyerte a maga futamát, akárcsak Liu Shaolin Sándor a hetedik futamot, így ők továbbjutottak az elődöntőbe. A negyedik futamban azonban a táv címvédője, Liu Shaoang az egyik kanyarban rálépett olasz ellenfele, Pietro Sighel korcsolyájára, mindketten elestek, végül a magyar versenyzőt kizárták.

A legrövidebb távon Krueger John-Henry az első futam második helyét megszerezve magabiztosan jutott tovább a negyeddöntőbe, Liu Shaoang a negyedik futamban szinte végig vezetve végül másodikként szintén biztosan jutott tovább, míg a táv címvédője, Liu Shaolin Sándor a kilencedik futamot az elejétől uralva ellentmondást nem tűrően kvalifikálta magát a következő körbe.

Az egyéni selejtezők a férfiak 1000 méteres távjával zárultak. Liu Shaoang a második, Krueger John-Henry a harmadik, míg Liu Shaolin Sándor a hetedik futamot zárta magabiztosan az élen, így mindhárman ott lesznek a szombati negyeddöntőben.

A versenynap az 5000 méteres férfi váltó negyeddöntőjével ért véget. A harmadik futamot nagy fölénnyel megnyerő Magyarország kvalifikálta magát az elődöntőbe.

A kontinensviadal szombaton a női és férfi 1500 méteres verseny elődöntőivel és döntőivel, a női és férfi 500 m negyeddöntőivel elődöntőivel és döntőivel, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó elődöntőivel folytatódik, így négy számban is Európa-bajnokot avatnak majd.

Rövidpályás gyorskorcsolya, Európa-bajnokság, Gdansk
Az 1. nap magyar eredményei, péntek

NŐK
1500 m: Sziliczei-Német Rebeka (FTC) és Kónya Zsófia (Szegedi KE) továbbjutott az elődöntőbe
500 m: Sziliczei-Német Rebeka (FTC) és Kónya Zsófia (Szegedi KE) továbbjutott a negyeddöntőbe
1000 m: Sziliczei-Német Rebeka (FTC) és Kónya Zsófia (Szegedi KE) továbbjutott a negyeddöntőbe
3000 m váltó: Magyarország (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) továbbjutott az elődöntőbe

FÉRFIAK
1500 m: Krueger John-Henry (FTC) és Liu Shaolin Sándor (FTC) továbbjutott az elődöntőbe, Liu Shaoangot (FTC) kizárták
500 m: Krueger John-Henry (FTC), Liu Shaoang (FTC) és Liu Shaolin Sándor (FTC) továbbjutott a negyeddöntőbe
1000 m: Krueger John-Henry (FTC), Liu Shaoang (FTC) és Liu Shaolin Sándor (FTC) továbbjutott a negyeddöntőbe
5000 m váltó: Magyarország (Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex) továbbjutott az elődöntőbe

Cikkajánló

Hat aranyérem a BudaSkate Kupán

Sikeresen szerepeltek fiatal korcsolyázóink.

Hét összetett érem a Tisza Kupáról

Fiatal short trackeseink remekül szerepeltek a szezon utolsó hazai versenyén.

Műkorcsolya: párosunk negyedik lett a vb-n!

Maria Pavlova és Szviacsenko Alekszei két helyet javított a vb csütörtöki napján.

Elnöki Elismerő Oklevelet kapott gyorskorcsolyázónk

Junior világbajnok gyorskorcsolyázónkat, Végi Diána Laurát díjaztuk.

Tökéletes rövid program a kanadai vb-n

A Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei párosa remekelt.

Tánc és ének az öltözőben a történelmi vb-arany előtt

A short trackes Végi Diána Laura is tagja volt a junior világbajnokságon aranyérmes váltónak - VIDEÓ!

Kezdődik a Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság

Az FTC műkorcsolyázói két szakágban is képviselik Magyarországot a montreáli vb-n.

Short track vb: versenyzőnk harmadik lett a B-döntőben

Sziliczei-Német Rebeka a pénteki remeklése után szombaton is jól versenyzett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin