2023. október 12.
Több mint 40 év után ismét műkorcsolya a Fradiban!
Sebestyén Júlia és válogatott műkorcsolyázó tanítványai az FTC-ben folytatják.

Klubunkban 1951-ben alakult meg a korcsolya szakosztály. Olyan korábbi klasszisok versenyeztek nálunk, mint a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes Almássy Zsuzsa (a kis képen), a hatszoros magyar bajnok Zöllner Helga, a kétszeres magyar bajnok Berecz Ilona, valamint Vida Gábor, aki később a szakosztály vezetője is volt.

Első bajnoki címünket Tóth Endre és felesége nyerte 1952-ben, amikor jégtáncban diadalmaskodtak. Egyesben az első fecske egy hölgy, Pálinkás Hédi volt, aki 1953-ban megnyerte a műkorcsolyázók versenyszámát. Aztán 1956-tól minden évben került arany az Üllői útra: előbb Szenes István nyert férfi egyesben, egy év múlva Zöllner Helga női egyesben, majd férfi egyesben Rácz Miklós.

A hatvanas években nem volt olyan év, hogy legalább egy bajnokságot ne nyertek volna műkorcsolyázóink, nem túlzás azt állítani, hogy ebben az évtizedben a Ferencváros szakosztálya jelentette a magyar műkorcsolya sportot. Zöllner Helga, Újlaky Károly, Horváth Zoltán, Ébert Jenő és a Csordás Mária-Kondi László páros egymás után nyerte a bajnokságokat.

1963-tól 1966-ig Szentmiklóssy Zsuzsa és Almássy Zsuzsa felváltva nyerte a női egyest, hogy aztán 1967-től Almássy Zsuzsa egyeduralkodóvá váljon ebben a számban.

Almássy Zsuzsa 2016-ban a Fradi TV-ben is mesélt csodás karrierjéről. A riport ITT nézhető meg.

Az alig több mint 15 éves Almássy Zsuzsa 1966-ban mutatkozott be először világversenyen, az Eb-n egyből hatodik lett. Később az Európa-bajnokságokon egy ezüst-, és két bronzéremet nyert az FTC versenyzőjeként. Az 1969-es világbajnokságon fantasztikus versenyzéssel a harmadik helyen zárt, az 1972-es olimpián az ötödik, az 1968-as ötkarikás játékokon a hatodik lett. Hazai jégen hét magyar bajnoki címet ünnepelhetett.

A gyorskorcsolya szakág 1957-es megszűnése után 2019-ben alakult újjá a Ferencvárosi Torna Clubban. A műkorcsolya 1982-ig működött az FTC-ben, most több mint 40 év után, 2023-ban szintén újjáalakul. A pontozásos ágazat műkorcsolya szakosztályának vezetője az a Sebestyén Júlia lett,aki kilencszer nyert magyar bajnokságot, négyszer szerepelt olimpián, legnagyobb eredményét pedig 2004-ben érte el, amikor a budapesti Európa-bajnokságon egyéniben aranyérmes lett. Ő volt a sportág első női magyar Eb-győztese.

Több mint tíz éve saját klubjában, a Sebestyén KSE-ben edzette a fiatalokat, akik közül több utánpótlás és felnőtt válogatott sportoló is kikerült. Sebestyén Júlia most teljes csapatával, 18 fővel érkezett a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

- Nagy megtiszteltetés és nagy öröm, hogy a Fradi-család tagjai lettünk – mondta Sebestyén Júlia. – Az elmúlt időszakban kiemelkedő eredményeket értünk el tanítványaimmal. Itt azonban nem szerettünk volna megállni, tovább akartunk fejlődni, ehhez azonban nagy lépés és profi háttér kell. Ezt a profi hátteret biztosítja nekünk a Ferencváros!

- A Ferencvárosi Torna Clubban évtizedes hagyományai vannak a műkorcsolyának, öröm és büszkeség, hogy ezt a szép hagyományt most folytatni tudjuk. Fiatal, tehetséges sportolók csatlakoztak hozzánk, akik nemzetközi versenyeken is bizonyítottak már, itt pedig minden adott lesz ahhoz, hogy tovább fejlődjenek – mondta Nyíri Zoltán, klubunk ügyvezető alelnöke.

Sebestyén Júlia és csapata a hétvégén, a péntektől vasárnapig a Vasas Jégcentrumban rendezett Budapest Trophy 2023 nemzetközi versenyen már ferencvárosi színekben indul.

Cikkajánló

Négy érem a Mikulás Kupáról

Rangos versenyen szerepeltek eredményesen az FTC műkorcsolyázói.

„Az olimpiai aranyérem a végső célom” – VIDEÓ!

Rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Tóth Eszter valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe, de nagyobb céljai vannak.

Egy arany, két ezüstérem Celjéből

Népes mezőnyben értek el remek eredményeket az FTC műkorcsolyázói.

Bronzérmes az FTC párosa

Rangos nemzetközi versenyen zártak harmadikként az FTC műkorcsolyázói, Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei.

Műkorcsolya: nyolc éremmel zártuk a Vasas Kupát

Fiataljaink a négy aranyérem mellett két-két ezüst- és bronzéremmel gazdagodtak.

Műkorcsolya: bronzérem Rigában

Vlaszenko Alekszandr a Volvo Open Cupon végzett az előkelő harmadik helyen.

Mozgalmas short trackes hétvége

Az FTC rövidpályás gyorskorcsolyázói a tengerentúlon és Budapesten is rangos versenyeken álltak rajthoz.

Ezüstérem a vancouveri Világkupán

Pavlova Maria és Szviacsenko Alekszej összesítettben 187,78 pontot szerzett Kanadában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin