2022. október 5.
1975-ben KEK-döntőt ért a belgrádi 2-2
47 évvel ezelőtt 110 ezer fanatikus drukkerrel is szembe kellett néznie a Ferencvárosnak.

Mint ismert, magyar bajnoki címvédő, listavezető és kupagyőztes férfi labdarúgócsapatunk a Trabzonspor hazai 3-2-es, valamint a Monaco idegenbeli 1-0-s legyőzésével, az eddig megszerezhető maximális hat ponttal a csoportja éléről várja a Crvena zvezda elleni harmadik UEL-csoportmérkőzést.

A Fradinak nem lesz ismeretlen terep a zvezda otthona, hiszen 47 évvel ezelőtt, 1975. április 23-án a KEK-elődöntő visszavágóján 110 ezer néző előtt már pályára léptünk a belgrádi katlanban. Akkor a mieink 2-2-es döntetlent játszottak, ami azt jelentette, hogy bejutottak a sorozat döntőjébe, ahol végül az akkori szovjet sztárcsapat, a Dinamo Kijev bizonyult jobbnak.

A Bázelig tartó úton olyan csapatokat ejtettünk ki, mint a Liverpool (1-1-es döntetlent játszottunk az Anfield Roadon, 0-0-t az Üllői úton), majd pedig a Malmö következett, hogy aztán a legjobb négy között a jugoszláv óriással, a Real Madridot is kiejtő Crvena zvezdával nézzünk farkasszemet a döntőbe kerülésért.

- Másfél órával a mérkőzés előtt érkeztünk meg a helyszínre. Kimentünk, megnéztük a pályát, akkor már körülbelül 60 ezren voltak a stadionban. Emlékszem, olyan feszültség volt minden játékosban és vezetőben, hogy az szavakkal elmondhatatlan, de szerencsére még a mérkőzés elején tudtunk egy gólt rúgni, amellyel megnyugtattuk magunkat és felbosszantottunk az ellenfelet – mesélte még régebben a meccsről a FradiMédiának korábbi magyar bajnok védőnk, Martos Győző.

Bár a hazaiak kezdtek jobban, mi veszélyeztettünk többet, majd Pusztai László 7. percben szerzett gólja megadta a visszavágó alaphangját, 45 percnyi játék után Belgrádban 1-0-ra, összesítésben pedig 3-1-re vezettünk! A második félidőben aztán változott a játék képe: a kezdetben kevés helyzetet kidolgozó Crvena zvezdát 110 ezer fanatikus űzte, hajtotta. A nyomás az 50. percben érett góllá, Mihalj Keri egyenlített (1-1). Ha addig nem lett volna átkozottul nehéz a Fradi dolga, 20 perccel később újabb csapás érte Dalnoki Jenő csapatát, amely 10 főre fogyatkozott Bálint László kiállítását követően. Megkérdőjelezhető ítélet volt, de nem volt idő ezen elmélkedni, Zoran Filipovics révén a 75. percben már a jugoszlávoknál volt az előny… (2-1). Hogy végül nem lett hosszabbítás, az annak volt köszönhető, hogy a 83. percben a Ferencváros büntetőhöz jutott, a tizenegyest pedig Megyesi István értékesítette, és ezzel szó szerint a KEK döntőjébe lőtte a Ferencvárost, a 2-2-es végeredmény ugyanis azt jelentette, hogy összesítésben 4-3-ra megnyertük a jugoszlávok elleni párharcot.

A találkozó után legendás vezetőedzőnk, Dalnoki Jenő így értékelte a belgrádi meccset: - Végtelenül örülök a győzelemnek. Az egész csapat kitett magáért, ilyen önfeláldozó, lelkes, becsületes helytállást beszéltünk meg a mérkőzés előtt. Ritka bravúrt értünk el azzal, hogy nyolc kupamérkőzésünkön egyszer sem szenvedtünk vereséget. A büntetőről annyit szeretnék mondani, hogy Megyesit külön meg kell dicsérni, hiszen Bálint volt kijelölve erre, kiállítása után azonban Megyesi lépett előre, és nagy nyugalommal értékesítette a tizenegyest.

Labdarúgócsapatunk 47 évvel később, 2022. október 6-án ismét a belgrádi katlanban lép pályára, és bár ezúttal nem 110 ezer fanatikus szurkoló lesz a helyszínen, abban biztosak lehetünk, hogy a hangulat csütörtökön is félelmetes lesz. Az UEL-csoportmeccset megelőzően a KEK-elődöntőn pályára lépő Mucha Józseffel beszélgettünk, aki a múltbéli emlékek mellett azt is elmondta, hogy mire számíthat a Fradi Belgrádban.

- Elképesztően ellenséges hangulat fogadott minket, amikor odaértünk – kezdte Mucha József. - Nagyjából 100-110 ezer néző volt a belgrádi Marakanában, mind bizakodóak voltak, 2-1-re kaptak ki Budapesten, így azt hitték, hogy játszi könnyedséggel vernek majd meg minket. Testileg és lelkileg is fel kellett készülnünk rá, hogy mi vár ránk. Egy órával a kezdés előtt kimentünk, hogy szokjuk a közeget, a hangulatot, de mindenkiről lesütött, hogy valóságos ellenségként tekintenek ránk. Az ő szemükben mindenek voltunk, csak úriemberek nem. A kiállítás miatt - ahogy mondani szokás: „Megfogyva bár, de törve nem…”- végül döntetlent játszottunk, és mi jutottunk a döntőbe. A mérkőzés után odamentünk a kilátogató szurkolóinkhoz, ám az üvegektől kezdve minden repült felénk, így a lehető leggyorsabban kellett bemennünk az öltözőbe. Ami a mostani a helyzetet illeti: nagyjából megfeleződött a stadion befogadóképessége, de a szerbek fanatikus szurkolását ismerve forró légkörre számíthatunk Belgrádban. A helyi szurkolók minden alkalommal kitesznek magukért, de a kilátogató fradisták biztosan felveszik majd velük a kesztyűt, miként a két csapat is biztosan nagy csatát vív majd egymással – zárta gondolatait a kétszeres magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes, KEK-döntős legendánk.

Az FTC legendás "Csikócsapatáról" (amely mindmáig az utolsó volt, amely nemzetközi kupadöntőbe jutott) a FradiMédia 2015-ben dokumentumfilmet készített.

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin